Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 19. februar 2003 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Steinar Bastesen til utenriksministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren på vegne av utenriksministeren.

Steinar Bastesen (Kp): Jeg har et spørsmål til utenriksministeren, som vil bli besvart av fiskeriministeren:

«Det er et stort og økende press mot fiskeressursene i internasjonale farvann. Kystpartiet har tidligere etterlyst et aktivt engasjement for en utviding av den økonomiske sonen.

Hvordan er situasjonen i forhold til dette arbeidet i de internasjonale fora der dette er aktuelt, og vil utenriksministeren øke sitt arbeid med å få aksept for nødvendigheten av en slik utvidelse for å få tettet både Smutthavet og Smutthullet, slik at man kan trygge en bærekraftig forvaltning av naturressursene i disse havområdene?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Regjeringen deler representanten Bastesens bekymring for den globale forvaltning av ressursene i havet. Et mer forpliktende internasjonalt samarbeid på dette feltet er av stor betydning for Norge, ikke minst fordi vi er en stormakt i fiskeripolitisk sammenheng. Derfor har også saken høy prioritet i Utenriksdepartementet og vil bl.a. bli tatt opp under det kommende møtet i fiskerikomiteen i FNs organisasjon for matvare- og jordbruksspørsmål, FAO, som finner sted i Roma i neste uke. La meg også legge til at det er en svært god dialog om disse spørsmålene mellom Utenriksdepartementet og Fiskeridepartementet. Selvfølgelig er det det.

Regjeringen har imidlertid i henhold til FNs havrettskommisjon ingen folkerettslig adgang til å utvide Norsk økonomisk sone utover 200 nautiske mil. Det foregår heller ingen internasjonale prosesser der spørsmålet om å utvide de økonomiske sonene utover 200 nautiske mil er en aktuell problemstilling.

Regjeringen arbeider derimot aktivt for å regulere fisket på det åpne hav og forvaltning av vandrende fiskebestander, som også omfatter forvaltning av fiskebestander i Smutthullet og Smutthavet. Det er et arbeid som hovedsakelig foregår i regi av FN.

Ikrafttredelsen i desember 2001 av FN-avtalen om fiske på det åpne hav gir en folkerettslig ramme for forvaltningen av visse vandrende bestander i det åpne hav. Det er norsk oppfatning at avtalen styrker våre interesser innen fiskeriforvaltning, særlig gjennom kravet om forenlighet mellom forvaltningen av fiskeressursene i det åpne hav og i de tilgrensende nasjonale farvann. Fra norsk side arbeides det aktivt for å styrke avtalens utbredelse.

Steinar Bastesen (Kp): Jeg er ikke fornøyd med aktiviteten, og jeg er ikke fornøyd med svaret.

Kystpartiet har jo lenge arbeidet for at vi skulle få utvide våre havområder. Når fiskeriministeren sier at vi er en stormakt, så er det riktig. Vi er en stormakt sammen med Russland, Island, Færøyene og Grønland.

Jeg er tilfreds med at dette har gitt seg utslag i våre nye EØS-forhandlinger. Når statsråden sier at vi skal ta opp denne problematikken i FAO, håper jeg at det blir kjørt en linje fra Regjeringens side der vi utvider vår grense til 250 nautiske mil, fordi vi på den måten vil stenge både Smutthavet og Smutthullet. Det er i internasjonale fora dette kan gjøres, og jeg går ut fra at fiskeriministeren og utenriksministeren har nær kontakt.

Hvorfor følges ikke det arbeidet opp?

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg har forsøkt å redegjøre for at dette arbeidet følges opp på en særdeles aktiv og klar måte fra Regjeringens side. Vi skal som sagt drøfte dette i Roma i neste uke i møte i FAO.

Jeg er overrasket over at Kystpartiet ikke er tilfreds med svaret, for det må jo bety at Kystpartiet nå anbefaler at vi på egen hånd skal gå ut og gjøre krav på å utvide 200-milssonen. Som en stor fiskerinasjon er vi mer enn noen andre avhengige av internasjonale avtaler og internasjonalt samarbeid, slik at ikke noen nasjoner kan ta seg til rette utover det folkeretten gir anledning til. Jeg må jo oppfatte det slik at Kystpartiets anbefaling betyr at man skal opptre på en måte som er i strid med folkeretten, selv om jeg også registrerer at representanten Bastesen i sluttkommentaren anbefaler det samme som jeg sier: Vi skal lete etter løsninger innenfor et internasjonalt samarbeid.

Steinar Bastesen (Kp): Det er riktig at vi må lete etter løsninger i internasjonale fora, men jeg er såpass gammel at jeg var med da Island hadde torskekrigen mot England, og jeg vet at grensen ble utvidet fra 50 nautiske mil til 200 nautiske mil.

Ved at vi aktivt går ut i internasjonale fora, kan vi medvirke til at grensene også blir utvidet til 250 nautiske mil. Fiskeriministeren vet utmerket godt at Kystpartiet er for at vi får utvidet grensene. Jeg er fullstendig klar over at både Fiskeridepartementet og Utenriksdepartementet er enig med Kystpartiet, men vi gjør for lite.

Statsråd Svein Ludvigsen: Det er ingen tvil om at Regjeringen gjør det som er mulig for å få gjennomslag for norske synspunkter om å få en ansvarlig forvaltning av fiskeressursene både i internasjonalt farvann og i nasjonalt farvann, og at vi fra norsk side ikke har som politikk at vi skal utøve selvtekt i internasjonalt farvann.

Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.

: