Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 2003 kl. 10
President: Eirin Faldet
Spørsmål 3
Siri Hall Arnøy (SV): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:
«Innsynsutvalget varsler om lang ventetid for behandling av søknader om mappeinnsyn. Den sterke økningen i søknader rett før søknadsfristen gikk ut vil sannsynligvis øke ventetiden. Samtidig ser vi at flere som søker om innsyn, er eldre mennesker, og ifølge Innsynsutvalgets årsrapport er til nå 18 søkere døde.
Ser statsråden noen mulighet for å korte ned behandlingstiden på en måte som også sikrer søkernes rettssikkerhet?»
Statsråd Odd Einar Dørum: Med en total søkermengde på ca. 12 500 ubehandlede saker vil saksbehandlingstiden nødvendigvis måtte gå noe opp, men det forventes likevel at saksbehandlingstiden kun vil øke for personer som er under 70 år. Utvalget vil fortsatt prioritere personer over 70 år, og som hovedregel skal disse ha svar innen tolv måneder.
Når det er uttalt i årsrapporten at saksbehandlingstiden vil kunne øke til tre år, vil dette kun gjelde for personer under 70 år som leverte sin søknad de siste dagene før fristen gikk ut. I gjennomsnitt vil saksbehandlingstiden være lavere – et og et halvt til to år.
Pr. 1. januar 2003 var det sju personer ansatt i sekretariatet. En ny rådgiver er ansatt i engasjement og tiltrådte 1. februar. Det er utlyst ytterligere en stilling som rådgiver og en sekretærstilling, med søknadsfrist 20. februar. Når disse er ansatt, vil sekretariatet bestå av ti personer. I tillegg er det foretatt administrative endringer internt på saksbehandlingsrutinene for å få saksbehandlingstiden ned.
Utvalgsmedlemmene møter i gjennomsnitt én uke pr. måned. Medlemmene har enten andre faste jobber eller verv å skjøtte, og det vil – ikke minst av den grunn – sannsynligvis være lite aktuelt med økt møtevirksomhet.
For å få saksbehandlingstiden ned kunne man tenke seg muligheten av å utnevne flere medlemmer til utvalget. Dette er imidlertid en løsning jeg ikke anbefaler. For det første vil det måtte ta tid å få disse samkjørt med de eksisterende medlemmene, og for det andre vil det kunne skape ulik behandling hvis man forutsetter at medlemmene skal arbeide kun med deler av søknadene og ikke godkjenne søknadene i plenum.
Siri Hall Arnøy (SV): Jeg takker statsråden for det positive svaret.
Jeg er selvfølgelig enig i at det ikke er noen god løsning dersom man velger å prøve å få ned saksbehandlingstiden på en måte som kan føre til ulik behandling. Det går jeg ut fra at vi er enige om.
Jeg synes også det er positivt at statsråden her varsler at man faktisk trapper opp ressursbruken på den administrative siden. Jeg vil – bare for å være helt sikker på at jeg har forstått statsråden riktig – spørre om det er slik at alle administrative ressurser som kan korte ned saksbehandlingstiden, vil bli brukt, og vil man, dersom man ser at én stilling til vil kunne gjøre saksbehandlingstiden kortere på en måte som fortsatt er i tråd med rettssikkerhetsprinsipper, lyse ut denne stillingen?
Statsråd Odd Einar Dørum: Spørreren har oppfattet meg helt rett, at det tiltrådte en ny rådgiver 1. februar, og at ytterligere to stillinger vil bli besatt så raskt som mulig etter 20. februar, når søknadsfristen går ut. Dette er noen skritt som er tatt nå for å gjøre noe med saksbehandlingstiden. Hvis det skulle komme fram informasjon senere, vil jeg følge opp det, for jeg har den samme hensikt som spørreren har, nemlig å finne fram til hvordan man kan ivareta forutsigbarhet samtidig som man klarer å behandle sakene på en likeartet måte. Her har jo dette utvalget hatt faste medlemmer som har sittet og jobbet sammen. Det ville bli et annet grep hvis vi skulle endre på den strukturen. Men jeg vil svare at jeg vil følge dette veldig nøye. Er det noe som kan gjøres administrativt, vil jeg følge nøye med og komme tilbake med nødvendige tiltak dersom det viser seg å være påkrevd.