Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 2003 kl. 10

Dato:
President: Eirin Faldet
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Inger S. Enger til miljøvernministeren, vil bli besvart av nærings- og handelsministeren som rette vedkommende.

Inger S. Enger (Sp): Det er en glede for meg å få stille dette spørsmålet til nærings- og handelsministeren:

«Miljøbil Grenland AS har utvikla et konsept på elbiler. Batteritypen de benytter, har unntak fra EUs regelverk fram til 2005. Utvikling av nytt, forurensningsfritt batteri er mulig hos SINTEF i Trondheim, men det koster 10 mill. kr. Firmaet har skaffa 7 mill. kr fra private aktører. Søknad til Forskningsrådet rett før jul gav negativt resultat. Å skrinlegge dette nasjonale miljøtiltaket ville være ille.

Hva kan statsråden gjøre for at Miljøbil Grenland AS ikke skal møte veggen rett før mål?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Som representanten Enger vil være kjent med, har det fra Regjeringens side blitt gjennomført en rekke tiltak for å øke bruken av miljøvennlig transport i Norge. Dette var behørig omtalt i forbindelse med den såkalte Think-saken, alle de skatte- og avgiftsendringer som er gjort for å øke bruken, og de tiltak som samferdselsministeren har satt i gang og har på beddingen i så måte. Når det gjelder konkret støtte til utvikling av et enkeltprosjekt, vil det være en oppgave for det vi vanligvis kaller virkemiddelapparatet.

Jeg er ikke kjent med det angjeldende prosjekt helt i detalj, men har fått opplyst at Miljøbil Grenland tidligere har fått støttemidler til forprosjekt fra Forskningsrådet og har faktisk også, så vidt jeg vet, fått 500 000 kr fra Vegdirektoratet. Videre støtte til prosjektet har vært vurdert av Forskningsrådet i programmet Energi, miljø, bygg og anlegg, som har sin finansiering fra Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet, men Forskningsrådet fant ikke å kunne prioritere støtte til prosjektet innenfor de rammer som de har, og som Stortinget har vedtatt.

Departementets føringer på bevilgninger til Forskningsrådet gis på et overordnet nivå. Det er innenfor de rammene at Forskningsrådet selvstendig må vurdere det enkelte tiltak, den enkelte søknad, og stå til ansvar for det. Overprøving av Forskningsrådet i enkeltsaker fra min side er altså ikke en del av ordinær saksbehandling.

For å stimulere bedriftene til økt satsing på forskning og utvikling har imidlertid Regjeringen fra 2002 innført en ordning med inntil 20 pst. skatterefusjon av bedriftenes utgifter til konkrete FoU-prosjekter. Dette omfatter også kjøp av FoU-tjenester. Etter hva jeg har forstått, vil Miljøbil Grenlands prosjekt også falle innenfor denne ordningen og vil faktisk kunne få betydelig avlastning for de FoU-kostnadene de har til dette konkrete prosjektet.

Inger S. Enger (Sp): Jeg takker for svaret så langt. Spørsmålet er som kjent opprinnelig stilt til miljøvernministeren, siden jeg iallfall hadde trodd at dette skulle gå inn under det som gjelder miljøforskning, som også ministeren var inne på. Vi vet jo at denne forskningspotten ble redusert i budsjettforliket, men jeg hadde håpet at næringsministeren hadde hatt flere virkemidler i ermet og hadde kunnet riste litt løs på det i dag.

Miljøbil Grenland har en unik mulighet til å utvikle en miljøvennlig bybil. I 2002 var det 250 slike biler i drift, og nå har Oslo bestilt 180 nye. Det er helt riktig som ministeren sier, at det gis mange gode virkemidler når det gjelder årsavgift, parkeringsavgift osv., men det trengs også penger til å utvikle et nytt batteri, for ellers stopper dette opp i 2005. Det er her problematikken ligger nå. Det trengs 3 mill. kr – kun, vil jeg si – for å få dette til. Dette blir en mellomløsning fram til vi får hydrogen/brenselceller. Man regner med at det kan være ferdig utviklet i 2015. (Presidenten klubber.)

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Det som blir spennende i 2015, blir å se om det er samme statsråden representanten skal stille spørsmålet til. Slik jeg vurderer det, har Forskningsrådet plassert denne saken på rett sted i forhold til hvor man skal søke, for det programmet som heter Energi, miljø, bygg og anlegg, er finansiert av Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet.

Stortinget har faktisk ikke utstyrt meg med noe som jeg kan riste ut av ermet, om jeg skulle velge å riste. Det betyr at om jeg rister aldri så mye, så er det altså ikke noe der. I det øyeblikket Stortinget utstyrer meg med slike selektive virkemidler, vil jeg selvfølgelig kunne ta opp ristingen igjen, men inntil det foreligger, må jeg bare si: Forskningsrådet har ut fra normale kriterier avslått søknaden. Jeg har ikke penger, for dem har jeg gitt til Forskningsrådet, og jeg kan ikke overprøve i enkeltsaker i Forskningsrådet.

Inger S. Enger (Sp): Jeg har for så vidt forståelse for det som ministeren nå sier.

Jeg syns det er interessant å vise til en brosjyre på glanset papir hvor nærings- og handelsministeren gratulerer Grenlands-miljøet med ti års god innsats. Vi vet jo at Grenlands-miljøet har gjennomlevd ganske store omveltninger de siste årene.

Jeg skjønner dette med å riste i ermet, men det går likevel an å gi gaver noen ganger. Det er ti år siden dette begynte – det var i 1993 – og det kunne jo være fristende å spørre om ikke ministeren vil gi 3 mill. kr i tiårsgave til Grenlands-miljøet for miljøets skyld.

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Jeg skjønner at tilliten til statsråden er ubegrenset. Det er først i det øyeblikket at Stortinget oppretter en konto som heter «gaver til jubilanter» at jeg vil kunne ha en konto å trekke fra. Selv en statsråd kan ikke dra opp kaniner av en hatt han ikke har. Det er det som er tilfellet nå. Grenlands-miljøet i sin alminnelighet har jeg jo besøkt, og jeg har også hatt kontakt med dem som driver dette prosjektet, da jeg besøkte området der. Jeg synes prosjektet er helt topp. Derfor har Forskningsrådet engasjert seg, og derfor har også Vegdirektoratet engasjert seg. Men i denne tilleggssaken har de altså fått avslag. Men som sagt, vi innførte gjennom budsjettet den såkalte SkatteFUNN-ordningen, og denne bedriften kommer inn under den. De har søkt om den, og det ligger absolutt til rette for at det kan utløse noen midler.

Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 16.

: