Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 2003 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 16
Thore A. Nistad (FrP): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«E6 nord for Lillehammer har på få år hatt en kraftig økning i alvorlige trafikkulykker, med hele 18 dødsulykker. Trafikktallene på store deler av E6 skulle tilsi vegstandard av smal motorvegstandard med midtdeler, ifølge de nye vegreglene fra Vegdirektoratet.
Hvorledes og når vil statsråden gripe fatt i de vegstrekningene som stadig har alvorlige ulykker?»
Statsråd Torild Skogsholm: Årlig omkommer 300 mennesker i vegtrafikken, mens over 12 000 blir skadd. Tallet på drepte har siden 1970 gått gradvis nedover. Sett i lys av at trafikkmengden stadig øker, tyder det på at arbeidet for økt sikkerhet på norske veger nytter. Nedgangen i tallet på drepte har imidlertid flatet ut de siste årene, og antallet skadde øker mer enn trafikkveksten. Jeg er ikke fornøyd med dette, og det minner oss om at det å redusere antallet drepte og skadde i vegtrafikken krever fokusert og langsiktig innsats.
Jeg mener trafikksikkerhetstiltakene i tiden framover mer systematisk bør rettes inn mot de mest ulykkesbelastede strekningene. På strekninger med stor trafikk vil bygging av fire felt kunne ha betydning for trafikksikkerhet. Jeg vil her vise til erfaringene med ny E18 i Vestfold. Regjeringen har derfor framskyndet arbeidet med ny firefelts motorveg på E6 gjennom Østfold. I neste Nasjonal transportplan vil omfanget av firefeltsveger bli tatt opp til ny behandling. Jeg tror dette vil kunne være et nødvendig og riktig tiltak på viktige deler av det høytrafikkerte stamvegnettet.
Mange møteulykker på to- og trefeltsveger med stor ulykkesfrekvens kan forebygges ved å bygge midtrekkverk. I 2003 er det satt av om lag 430 mill. kr på vegbudsjettet til midtrekkverk og andre særskilte trafikksikkerhetstiltak. Det er en kraftig økning i forhold til i fjor og gjør at vi ligger i forkant av planene i Statens vegvesens handlingsprogram for slike tiltak i årene 2002–2005. Som følge av de økte bevilgningene vil det nå bli satt i gang forsøk med bygging av midtdelere på to- og trefeltsveger på utvalgte europavegstrekninger i østlandsområdet.
Når det gjelder E6 nord for Lillehammer, ble fartsgrensene sør for Øyer satt ned fra 90 til 80 km i timen høsten 2001. Virkningen vil bli evaluert i 2003. I fjor ble det dessuten satt opp veglys på strekningen. I tillegg vil E6 mellom Lillehammer og Øyer bli utpekt som en demonstrasjonsstrekning, der prinsippene i nullvisjonen skal legges til grunn. Hensikten med dette treårige prosjektet er å teste ut virkemidler rettet både mot veg, trafikkant og kjøretøy som kan redusere de alvorlige ulykkene mest mulig. Det vil bli satt inn betydelige økonomiske ressurser i prosjektet.
Én type tiltak vil ikke alene redusere antall drepte i trafikken så mye som vi ønsker. Derfor er det, parallelt med utbedringer av vegnettet, nødvendig å styrke det holdningsskapende arbeidet samt trappe opp kontrollene av fart, rus og bilbeltebruk. I tillegg har jeg sterk tro på at ordningen med prikkbelastning av førerkort, som skal gjelde fra neste årsskifte, vil bidra betydelig til å begrense både ulykkene og de aggressive tendensene vi ser i trafikken.
Jørgen Kosmo hadde her gjeninntatt presidentplassen.
Thore A. Nistad (FrP): Jeg er veldig godt fornøyd med svaret. Det var veldig mange positive innslag der.
Men det var en liten ting jeg tenkte på. Statsråden var inne på både økt kontroll og holdningsskapende arbeid, og at man spesielt vil fokusere på E6 nord for Lillehammer. Det var dessverre en større ulykke igjen litt syd for dette stedet nå i helgen. Hun vil ha en rullering i Nasjonal transportplan, som jeg ser veldig positivt på, der en del av de verste strekningene vil bli tatt opp. Statsråden sa ikke noe om at veitypen ved Lillehammer ville få midtdeler og den nye veinormalen med firefelts motorvei. Veinormalen skulle tilsi, når det er en årlig gjennomsnittstrafikk på over 10 000, som det er på den strekningen, at veien skulle ha en smal firefelts motorveistandard. Vil dette bli vurdert på E6 gjennom Gudbrandsdalen, som er veldig utsatt for dødsulykker?
Statsråd Torild Skogsholm: Statens vegvesen vurderer bruken av midtdeler på enkelte veger der det er mulig og hensiktsmessig, sett ut fra ulykkesrisikoen.
Det er helt klart at det området vi snakker om nå, er veldig ulykkesbelastet. Det skjer altfor mange ulykker der, og derfor har vi nå fokusert konkret på det området og tatt utgangspunktet i den vegstrekningen når det gjelder et såkalt nullvisjonsprosjekt.
Vi må gjøre det vi kan for å redusere ulykkene. Midtdelere kan være ett egnet tiltak, kanskje er det andre ting, og kanskje er det kombinasjon av flere ting. Når det gjelder hvilke tiltak som er mest aktuelle, kan jeg ikke kommentere det her. Vi vil se på sammenhengen mellom ulike tiltak, og sette inn det vi tror har mest effekt.
Thore A. Nistad (FrP): Jeg takker for svaret, som jeg er veldig godt fornøyd med.