Stortinget - Møte onsdag den 15. januar 2003 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 18
Heidi Sørensen (SV): «Helsevernetaten kunne 8. og 9. januar 2003 melde om svært forurenset luft i Oslo. I anbefalingene fra etaten heter det at astmatikere og personer med alvorlige hjerte- eller luftveislidelser ikke bør oppholde seg utendørs i slike svært forurensede områder. Østlige deler av Oslo sentrum og Groruddalen hadde slike forurensningsnivåer.
Hvilke tiltak vil statsråden sette inn for å hindre at astmatikere og andre syke mennesker må holde seg inne pga. luftforurensning?»
Statsråd Torild Skogsholm: Det var i forrige uke en periode med kald, stillestående luft i de østlige deler av Oslo sentrum og nedre del av Groruddalen. Det ble målt lokalt svært høye nivåer av NO2. Dette har også skjedd tidligere, men denne gangen varte episoden lenger og nivåene var ekstra høye. Det ble også målt høye verdier av svevestøv fra bileksos og vedfyring.
Jeg ser på dette som en alvorlig situasjon for dem som bor i området, spesielt for personer med luftvegslidelser eller hjerte- og karsykdommer. Det er – og bør etter Regjeringens syn være – lokale myndigheter som har hovedansvaret for lokal luftkvalitet, herunder å finne fram til tiltak for å bedre situasjonen. Dette ansvaret og virkemidlene som står til kommunens rådighet, er styrket av Regjeringen gjennom nytt lovverk nå sist høst. Etter den nye forskriften om grenseverdier er kommunen forurensningsmyndighet for lokal luftkvalitet.
Men selv om kommunen måtte sitte i førersetet, er jeg og Regjeringen opptatt av at staten og kommunen sammen skal ta ansvar. Jeg ønsker ikke en situasjon hvor staten hindrer gjennomføring av lokale strakstiltak som virker. Slike hindringer må ryddes av vegen, og jeg vil allerede i morgen møte samferdselsbyråden i Oslo for å drøfte hvordan vi kan følge opp dette. Mitt mål er at Oslo og staten før neste vintersesong skal være enige om en beredskapspakke som kan iverksettes neste gang en slik akutt forurensningssituasjon oppstår, slik at vi slipper å starte på nytt med analysen fra begynnelsen av.
Samtidig vil jeg understreke at også langvarig eksponering av lavere forurensningsnivåer skader folks helse. Lokal luftforurensning må derfor først og fremst bekjempes med tiltak som har varig virkning – ikke bare krisetiltak på et lite antall dager med spesielt høy forurensning. Dette er en viktig årsak til at staten og Oslo nå samarbeider om forsert utbygging av kollektivtrafikken i Oslo, slik at mulighetene til å velge bort bilen blir bedre. Blant annet rustes T-banesystemet i Oslo opp for milliardbeløp i et spleiselag mellom stat og kommune, som bl.a. omfatter utbygging av T-baneringen. Videre skal det investeres i nye lokaltog i Oslo/Akershus, og Regjeringen har forsert utbyggingen av nytt dobbeltspor mellom Asker og Sandvika.
Mange tiltak med varig virkning bør vurderes, bl.a. utslippskrav ved offentlig kjøp av busstransport, økt vekt på luftkvalitet i arealplanlegging og restriksjoner for å begrense biltrafikken. Oslo har allerede innført betydelige parkeringsrestriksjoner i indre by og lavere fartsgrense i bykjernen. I tillegg har Oslo kommune mulighet til å bruke sterkere virkemidler enn i dag for å få ned piggdekkbruken i hovedstadsområdet, noe som vil være et viktig tiltak mot svevestøv.
Jeg er derfor optimistisk når det gjelder mulighetene for å få ned både de ordinære og de mer unntaksmessige problemene med luftforurensning i Oslo. Jeg vil minne om at vi faktisk har redusert utslippene av NO2 fra biltrafikken med hele 30 pst. det siste tiåret. Denne nedgangen i luftforurensning må fortsette, i tett samspill mellom staten og lokale myndigheter.
Heidi Sørensen (SV): Jeg takker for svaret, og jeg takker for engasjementet for bedret luft i Oslo.
I forrige uke ble det målt luftkvalitet som lignet tilstanden i Mexico City. I fjor hadde vi tilstander som lignet Paris. Vi har altså sett at nivåene har blitt verre, og vi har sett at perioden det gjelder, har blitt lengre. Det har vært snakk om å sette i gang flere strakstiltak, f.eks. var det i Aftenposten i dag omtalt en tidobling av avgiften i bomringen. Det har vært nevnt at på de verste dagene skal folk bare få kjøre annenhver dag – de med oddetall sist i bilnummeret den ene dagen, og de med partall den andre dagen. At det kreves strakstiltak på bilsiden for å unngå noe slikt som dette, burde det ikke være tvil om.
Er statsråden enig i at det er et verdivalg vi står overfor når vi skal velge om vi skal sperre inne bilene eller barn og syke mennesker når det er kaldt?
Statsråd Torild Skogsholm: Det er klart at det er et verdivalg – det er det det er – og det er verdivalg langt utover det, da det gjerne er små barn som skal fraktes, for å si det sånn. Det er et vanskelig verdivalg, for det er mange som kan komme i konflikt med hverandre. Det er ikke bare å si at det er bilistene mot barna, for så enkelt er det ikke.
Vi har hatt spesielt dårlig kvalitet på luften, og vi har hørt om sammenlikninger med Mexico City og andre svært forurensede byer. Nå er det heldigvis slik at man har sammenliknet på spesielle dager, og at vi ikke har det slik jevnt over. Men det betyr ikke at vi ikke skal ta det på alvor.
Hver vinter står vi her i Stortinget, omtrent på denne tiden, og diskuterer den samme saken. Jeg er opptatt av at vi neste år skal ha kommet litt lenger, at vi da har en mulighet til å gjennomføre strakstiltak som er ønskelige, og som vil ha en effekt. Jeg er opptatt av at vi skal ha tiltak som har en effekt – hvis ikke, er vi like langt – og at vi må tenke langsiktige tiltak.
Heidi Sørensen (SV): Jeg er helt enig i det siste, at vi må tenke langsiktige tiltak. Jeg er også enig i at det er de lokale myndigheter som har hovedansvaret for å ta opp kampen mot lokal luftforurensning. Samtidig har vi vedtatt nasjonale mål for bedret luftkvalitet og kamp mot luftforurensning i Norge, og det må også være statens ansvar på en ordentlig måte å være med og bidra til at disse målsettingene nås.
I forhold til de langsiktige tiltakene er mitt spørsmål til slutt: Vil samferdselstiltak som prioriterer at man får bedret luftkvaliteten i de store byene, heretter få en høyere prioritet enn det vi har sett at slike tiltak har fått fram til i dag?
Statsråd Torild Skogsholm: Denne regjeringen har allerede gått aktivt inn på dette området, i og med at vi viser at vi ønsker å prioritere kollektivtransporten tungt. Vi mener det er viktig å investere i gode kollektivtransportløsninger i Oslo, for det kan være med og bidra til at vi får en større andel som reiser kollektivt, og en mindre andel som reiser med bil, og dermed bidra til denne luftkvaliteteffekten.
Det er slik at vi har perioder i året som er vanskeligere enn andre, og det viser at vinteren er en utfordring for oss på dette området. Nå er det andre elementer som også spiller inn i forhold til luftkvaliteten. Når det gjelder NO2, er biltrafikken viktig. Vi har svevestøv, som kommer litt senere på vinteren, som kanskje er et større problem. Vedfyring er også en stor utfordring. Det er et sammensatt bilde. Vi må prøve å finne tiltak både på kort og lang sikt som er målrettede, og som gir de rette løsningene. Det er også slik at det er perioder i året hvor mange må holde seg inne av andre årsaker. Vi har f.eks. pollenperioden hvor mange er plaget helsemessig.
Det er en stor utfordring for oss å legge til rette for at alle i vårt samfunn kan bevege seg ute på alle tider av året. På samferdselsfronten er det helt klart at denne årstiden er den vanskeligste. Men vi må ha en langsiktig politikk som gjør at vi slipper slike akuttsituasjoner som vi har nå.
Inge Lønning hadde her gjeninntatt presidentplassen.