Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 15. januar 2003 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Knut Storberget (A): «Hedmark topper ulykkesstatistikken i trafikken. Samtidig vet vi at investeringsnivå og driftstilskudd pr. kilometer veg i Hedmark er av det laveste i landet. Vegkvalitet er avgjørende for trafikksikkerheten. Både Rv 2 og Rv 3 samt E6 gjennom fylket bør nå prioriteres ved siden av satsing på tog og buss. Innlandets næringsliv er dessuten avhengig av et bedre samferdselstilbud.

Vil statsråden nå foreta seg noe både på kort og lang sikt for å bedre situasjonen?»

Statsråd Torild Skogsholm: Hedmark har hatt en stor økning i antall ulykker i 2002. Dette er bekymringsfullt, og Vegdirektoratet vil vurdere om det er spesielle grunner til dette, og om det bør iverksettes spesielle tiltak.

Selv om Hedmark var det fylket som hadde flest dødsulykker i 2002, viser ulykkesstatistikken for fireårsperioden 1998–2001 at Hedmark fylke ligger nær landsgjennomsnittet for ulykker og drepte i trafikken. Når det gjelder E6, Rv 2 og Rv 3 i Hedmark, er det både mange ulykker og mange drepte, men målt opp mot trafikken som avvikles på disse vegene, er ikke ulykkessituasjonen verre enn på andre tilsvarende vegstrekninger. Men enhver alvorlig ulykke er én ulykke for mye.

Det er riktig at Hedmark ligger lavt både når det gjelder midler til drift og vedlikehold på riksvegnettet og når det gjelder investeringsnivå. Midler til drift og vedlikehold tildeles etter beregninger som tar utgangspunkt i det faktiske behovet. Grunnen til at Hedmark ligger lavt er at drift og vedlikehold av vegnettet er relativt rimelig.

I 2003 er det på landsbasis forutsatt nyttet om lag 430 mill. kr til særskilte trafikksikkerhetstiltak. Dette er en økning i forhold til 2002, og innebærer en oppfølgingsgrad i forhold til Statens vegvesens handlingsprogram for perioden 2002–2005 på 51 pst. etter to år. Samferdselsdepartementet legger stor vekt på at trafikksikkerhetstiltakene systematisk rettes inn mot de mest ulykkesbelastede strekningene. Videre vil departementet legge vekt på at trafikksikkerhetstiltak prioriteres høyt i resten av planperioden.

For å redusere de alvorligste ulykkene mener Regjeringen at det må legges opp til en kombinasjon av tiltak, både i form av nye veganlegg og tiltak på det eksisterende vegnettet, atferdsregulerende tiltak, opplæring, kontroll og sanksjoner. Utbygging til fire felt på strekninger med stor trafikk vil kunne ha en sterkt ulykkesreduserende effekt. Jeg viser videre til at Statens vegvesen er i ferd med utprøving av midtdelere på to- og trefeltsveger, samt andre tiltak på veger med stor trafikk. Trafikksikkerhetsrevisjoner inngår i arbeidet med å analysere ulykkessituasjonene, bl.a. som grunnlag for å vurdere strakstiltak på de enkelte strekninger.

Det pågår planlegging med sikte på utbygging av dagens E6 i Hedmark til firefelts veg. Det pågår også planlegging av ny Rv 2 fra Akershus grense til Kongsvinger og ny Rv 3 i Løten og Elverum kommuner. Regjeringen må komme tilbake til prioriteringene i forbindelse med Nasjonal transportplan for 2006–2015.

Knut Storberget (A): Jeg takker for svaret, som etter min mening er en god analyse i forhold til hvordan situasjonen er. Jeg syns samferdselsministeren skal ha honnør for det.

Det er ingen grunn til nå å reise en debatt om hvorvidt det er alvorligere i Hedmark enn i andre steder av landet. Tallene fra 2002 gir isolert sett for Hedmarks del signaler til oss alle om at her har vi mye å hente på de områdene som samferdselsministeren peker på. Mitt spørsmål er: Når man får slike tall i Samferdselsdepartementet, gjør det inntrykk utover de planene som ligger der, og kunne man faktisk nå tenke seg å forsere noen av planene? Særlig når det gjelder Rv 2, Rv 3 og E6 ser vi at dette henger veldig sammen med standarden på disse veiene. Der ville man hatt mye å hente hvis man hadde kunnet forsere noen av de planene som ligger i departementet. Det jeg mener statsråden bør svare på og komme på banen med, er om det er – det er vel snart budsjettkonferanse også – muligheter for å legge ekstra trykk på dette. Er det noen mulighet for at dette blir forsert for Hedmarks del?

Statsråd Torild Skogsholm: For det første vil jeg si at det gjør inntrykk når jeg ser at tall på ulykkene – ikke bare fordi tall er tall, men fordi jeg nå har vært med på flere minnesamlinger for etterlatte og pårørende etter trafikkdrepte og for dem som er skadd i trafikken. Og det gjør et voldsomt inntrykk. Det sier meg helt klart at vi ikke kan akseptere at vi har alvorlige ulykker. Det betyr at vi hele tiden må jobbe bevisst og målrettet i forhold til trafikksikkerheten, det gjelder også i Hedmark. Hedmark hadde i 2002 et år som så veldig mørkt ut i forhold til trafikksikkerheten. Det kan vi ikke slå oss til ro med. Vi opplevde også at Sogn og Fjordane hadde et godt år, og vi kan heller ikke slå oss til ro med det, fordi det kan være tilfeldige variasjoner. Vi må hele tiden se på hva vi kan gjøre for å bedre trafikksikkerheten. Vegdirektoratet analyserer nå situasjonen også i Hedmark for å se på om det er spesielle tiltak som vi må iverksette for å bedre trafikksikkerheten.

Knut Storberget (A): Jeg registrerer igjen at vi er enige om situasjonen. Jeg tror også vi i stor grad er enige om hvilke virkemidler man bør bruke. Men jeg vil våge den påstanden at for innlandets del, vil Hedmark og Oppland være de fylker hvor man først og fremst kunne tjene mye på å utbedre veiene i forhold til trafikksikkerhet. Men ikke bare det, man ville også få en vinn-vinn-situasjon i forhold til at man da faktisk også tok det grepet som næringslivet særlig etterlyser i innlandet, nemlig å få en bedre kollektivtransport, bedre godstransport på tog og bedre veier til framføring av varer. Det har hele tiden ligget i Sem-erklæringen og vært Regjeringas intensjon å hjelpe næringslivet nettopp med denne type strukturmidler, og det ville gjøre sitt til at man faktisk fikk en vinn-vinn-situasjon for innlandet, både når det gjelder trafikksikkerhet og økonomi. Ser statsråden at en slik vinn-vinn-situasjon vil oppstå for innlandet hvis man nå forserer noen veiplaner for Hedmark og Oppland?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg ser på alle prosjekter som gir en bedre framkommelighet og en bedre trafikksikkerhetssituasjon, som en vinn-vinn-situasjon. Det gjelder så absolutt i innlandet og i denne regionen, men det gjelder også andre regioner. Vi har allerede startet et stort arbeid når det gjelder E6 i Østfold nettopp av den grunn. Det vil næringslivet tjene på, og det vil ikke minst gjøre hverdagen tryggere for dem som bor der. Dette er analyser vi må gjøre hele tida, også i Hedmark, for å se om det er muligheter for å gå videre raskere i forhold til enkelte tiltak.

Jeg regner med at representanten vet at jeg ikke her og nå kan kommentere hva som kommer til å ligge i budsjettet, selv om det selvfølgelig kunne vært ønskelig. Det må jeg komme tilbake til når budsjettet blir lagt fram, men både Vegdirektoratet og jeg legger stor vekt på at vi ser hvor utfordringene er størst i forhold til trafikksikkerhet og framkommelighet.

: