Stortinget - Møte onsdag den 20. november 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 18
Torbjørn Andersen (FrP): Jeg skal få stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:
«Flere kommuner føler seg regelrett presset av fylkesmannen til å innføre eiendomsskatt på private bolighus. Årsaken er at fylkesmannen stiller krav om at alle inntektsmuligheter er tatt i bruk før det kommer på tale å vurdere tildeling av skjønnsmidler til kommuner med presset økonomi. Eiendomsskatt er en frivillig kommunal skatt. I praksis er den altså ikke like frivillig.
Vil Regjeringen sørge for at fylkesmennene ikke lenger kan stille krav om at eiendomsskatt innføres før tildeling av skjønnsmidler?»
Statsråd Erna Solberg: Som representanten Andersen nevner, er eiendomsskatt en frivillig kommunal skatt. Det er opp til kommunestyret å bestemme om det skal skrives ut eiendomsskatt i kommunen, forutsatt at vilkårene ligger til rette for det.
Jeg er i likhet med representanten Andersen opptatt av at det skal være en reell valgfrihet for kommunene til å skrive ut eiendomsskatt. Det er i departementets retningslinjer for skjønnstildelingen med virkning fra 2003 lagt inn en anmodning om at fylkesmennene ikke skal kunne stille direkte krav til kommunene om innføring av eiendomsskatt som forutsetning for å få skjønnsmidler.
I retningslinjene heter det mellom annet:
«Utløsning av tilskudd må være koblet til en forpliktende og tidsavgrenset handlingsplan (jf. økonomiplan) for hvordan kommunen skal løse de problemer den er kommet opp i. En slik plan må inneholde klare bidrag fra kommunens egen side som står i forhold til at staten yter hjelp på bakgrunn av selvforskyldte problemer. Dette kan være bidrag både i form av økte inntekter og reduserte utgifter. Fylkesmannen skal imidlertid ikke stille direkte krav om innføring av eiendomsskatt som forutsetning for å få skjønnstilskudd».
Torbjørn Andersen (FrP): Jeg takker for svaret, som jeg må si at jeg var godt fornøyd med. Da forstår jeg det slik at det nå er over med den praksisen som flere kommuner faktisk har slitt med i ganske lang tid. Det er mange eksempler på at eiendomsskatt er blitt innført nettopp som en konsekvens av det presset fylkesmannen har lagt på disse kommunene for at midler fra staten skal komme på tale og tildeles.
En endring på dette området, mener jeg iallfall, vil være av stor betydning i og med at mange politikere på lokalplanet føler det svært ubehagelig nærmest å bli presset til å innføre eiendomsskatt slik det har vært tidligere. Vi vet jo alle at dette er en svært upopulær type skatt blant de aller fleste innbyggere i en kommune. Da er en del av dette allerede avklart, slik at vi ser fram til at denne praksisen opphører fra 2003, hvis jeg forstod statsråden riktig.
Statsråd Erna Solberg: Det har i praksis vært relativt stor ulikhet mellom de ulike fylkesmennene når det gjelder hvordan de har tolket tidligere retningslinjer og tidligere diskusjoner i Stortinget. I en diskusjon om skjønnstilskudd er det fortsatt slik at fylkesmannen kan ta opp spørsmålet om inntektsgrunnlaget i kommuneøkonomien. Man må finne frem til en helhetlig plan for å få balanse både på inntektssiden og på utgiftssiden. Ikke minst er også det som vi tok inn fra i fjor av, nemlig spørsmålet om interkommunalt samarbeid, eventuelt kommunesammenslåinger, et tema som skal tas opp. Men vi har altså presisert at fylkesmannen ikke kan stille direkte krav om å innføre eiendomsskatt.
Presidenten: Ønsker spørreren ytterligere kommentar?
Torbjørn Andersen (FrP): Nei takk, jeg føler meg rimelig trygg på at statsråden vil handle i tråd med det hun har sagt.