Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. november 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Presidenten: Dette spørsmål, fra representanten Rolf Terje Klungland til miljøvernministeren, vil bli tatt opp av Mette Gundersen.

Mette Gundersen (A): Jeg tillater meg å stille miljøvernministeren følgende spørsmål:

«Den nye avtalen som skal regulere innsamling av PCB-holdige isolerruter, åpner for en praksis som kan medføre betydelig forurensning. På den bakgrunn har landets eneste operative behandlingsanlegg avvist avtaleteksten og sett seg nødt til å stanse mottak av PCB-holdige ruter.

Vil statsråden akseptere utslipp i forbindelse med innsamling og behandling av PCB-holdige isolerruter i Norge, eller ser han nødvendigheten av å gjenoppta den utslippsfrie sluttbehandlingen vi har hatt nå?»

Statsråd Børge Brende: Arbeidet med helse- og miljøfarlige kjemikalier, herunder PCB, er blant de høyest prioriterte oppgavene i Regjeringens miljøvernpolitikk. PCB er en av de aller farligste miljøgiftene som finnes. Stoffet oppkonsentreres i næringskjeden og kan medføre bl.a. reproduksjonsforstyrrelser, kreftfare, svekket immunforsvar og skader på nervesystemet. Derfor har vi et ambisiøst nasjonalt mål om å stanse alle utslipp av PCB innen 2005.

PCB har vært forbudt å bruke siden 1980, men finnes i eldre produkter. PCB-holdige isolerglassruter er den største gjenværende potensielle utslippskilden. Selv om slike vinduer er spesialavfall, har innsamlingen vært svært lav. Dette var bakgrunnen for at Miljøverndepartementet inngikk en avtale med den berørte bransje i april i år. I avtalen forplikter bransjen seg til å sikre innsamling og miljømessig forsvarlig behandling av alle PCB-holdige isolerglassvinduer som kasseres i Norge.

En kampanje for å sikre økt innsamling av disse vinduene i sommer medførte at over 300 kilo PCB ble levert inn i løpet av to måneder. Til sammenligning ble det i hele fjor samlet inn 300 kilo gjennom hele året.

For å gjennomføre forpliktelsene i avtalen med departementet har bransjen etablert selskapet Ruteretur AS. Ruteretur AS forestår ikke innsamling og behandling av vinduene selv, men inngår kontrakter med godkjente behandlingsanlegg.

Det er i dag to anlegg som er godkjente i Norge for behandling av PCB-holdige isolerglassvinduer. Ruteretur AS ønsker å inngå likelydende kontrakter med begge disse anleggene. Avtalen som det vises til i spørsmålet, er et forslag til kontrakt som har som hovedformål å regulere betingelser for tilskudd fra Ruteretur AS.

Det er forurensningsmyndighetene som gjennom forurensningsloven, spesialavfallsforskriften og tillatelser til mottaksanlegg, regulerer hvordan de PCB-holdige vinduene skal behandles for å hindre utslipp.

Avtalen det vises til i spørsmålet, er en kontrakt mellom to private aktører. SFT har likevel innkalt Ruteretur AS til et møte i dag for å forsikre seg om at de PCB-holdige vinduene kommer til forsvarlig behandling i tråd med det bransjen har forpliktet seg til i avtalen med Miljøverndepartementet, og for eventuelt å bidra til en løsning mellom partene.

Ifølge de opplysninger jeg har innhentet, er det ett av de aktuelle behandlingsanleggene som ikke ønsker å inngå kontrakt på de betingelser Ruteretur AS har presentert. Ruteretur AS har imidlertid inngått kontrakt med det andre aktuelle behandlingsanlegget.

Jeg ser det som uheldig at ikke begge de aktuelle anleggene har en kontrakt med Ruteretur AS. Som nevnt innledningsvis er dette et område som Regjeringen fokuserer sterkt på. Jeg er svært opptatt av at målet om nullutslipp av PCB skal nås innen 2005, og miljømyndighetene vil derfor følge innsamlingsordningen nøye i tiden fremover. Jeg er så langt fornøyd med at bransjen har tatt ansvar, og at de har påbegynt arbeidet med å etablere et landsomfattende retursystem. Jeg forutsetter selvsagt at bransjen vil oppfylle sine forpliktelser i den frivillige avtalen og vil selvsagt ikke akseptere en håndtering av avfallet som medfører utslipp av PCB.

Mette Gundersen (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg opplever det slik at den avtalen som lå til grunn, har vært vellykket, men den ene bedriften som statsråden henviser til, har altså sendt ut permitteringsvarsel for alle sine ansatte i dag. Denne bedriften har siden juni i år samlet inn 20 000 ruter og tatt hånd om 1 000 kilo PCB. Dette illustrerer at ordningen, slik den har fungert til nå, har vært god, men så legger denne bedriften til grunn – mange vil hevde dette – at det som foreligger nå, er en dårlig løsning.

Jeg hørte statsrådens svar, men jeg vil likevel spørre igjen: Hva vil statsråden gjøre for å forsikre seg om at den nye ordningen ikke fører til større utslipp av PCB i naturen?

Statsråd Børge Brende: Etter at vi fikk en avtale med bransjen i vår, har vi fått på plass et system for at isolerglassvindu, som ble brukt mye på 1960- og 1970-tallet, nå faktisk blir samlet inn. Tidligere har det vært slik at når folk har byttet ut disse vinduene, ble de bare kastet på fyllplassen, deponert. Dette er faktisk i strid med forskriften for spesialavfall.

Vi har laget en kampanje som har medført en kraftig økning i innsamling av PCB-holdige isolerglassvinduer. Det skal vi også sørge for i tiden fremover. Derfor har vi bevilget 12 mill. kr til denne avtalen mellom bransjen og de andre aktørene. Denne PCB-en skal ikke slippes ut, slik det har skjedd tidligere. Dette er et viktig skritt i riktig retning. Det som det nå dreier seg om, er forhandlinger om en avtale mellom Ruteretur AS og to aktører. Som sagt har SFT hatt en samtale for å klare opp i disse spørsmålene i dag.

Mette Gundersen (A): Igjen takk for svaret.

Vi får daglig meldinger om nedleggelser av arbeidsplasser. Ledigheten stiger. Dette er nok et eksempel på en bedrift som har satt arbeidsplasser på spill på grunn av Regjeringen. Til alt overmål er dette arbeidsplasser som skal ivareta miljøet. Hvordan kan Regjeringen la dette skje? Hva vil statsråden nå foreta seg i forhold til denne bedriften for å sikre disse arbeidsplassene?

Statsråd Børge Brende: Jeg forstår at Arbeiderpartiet for tiden omgir seg med en retorikk i forhold til bedriftsnedleggelser og i den sammenheng legger skylden på Regjeringen. Arbeiderpartiet om det. Det er et veldig komplekst saksområde.

Når Regjeringen nå har lagt opp til en politikk som bidrar til at det skal samles inn mer av PCB-holdige isolerglassvinduer – som også er aktuelt for den bedriften som eventuelt har sendt ut permitteringsvarsel – kan jeg ikke forstå at det blir mindre oppdrag av det. Det blir jo mer oppdrag av det. Men så er ikke den bedriften fornøyd, forstår jeg, med en avtale som Ruteretur AS har utformet. Dette har jeg nå bedt SFT gå gjennom for også å se på de miljømessige sidene ved det, også i forhold til det å ha to aktører i markedet, som alltid vil være en fordel, så man ikke havner i en monopolsituasjon.

I denne saken har Regjeringen bidratt til noe som er bra for miljøet, å få samlet inn mer PCB, og i tillegg har den skapt et marked for norske bedrifter som vil jobbe med miljøutvikling. Så her er Regjeringens næringspolitikk meget god, også på dette området.

: