Stortinget - Møte onsdag den 13. november 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 1
Trond Giske (A): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til kultur- og kirkeministeren:
«I tre år har NISO og Norsk Folkehjelp drevet antirasismekampanjen «Gi rasisme rødt kort». Dette har vært et viktig arbeid for å få bukt med rasistiske ytringer knyttet til idretten. Kampanjen har vært vellykket, og nå skal den utvides. Den seneste tids hendelser på internasjonale fotballarenaer, der fargede spillere har blitt trakassert, viser at dette er et viktig arbeid.
Hva vil statsråden gjøre for å sørge for at dette arbeidet fortsetter, og sikre kampanjens videre drift?»
Statsråd Valgerd Svarstad Haugland: Prosjektet «Gi rasisme rødt kort» er eit treårig prosjekt som Kultur- og kyrkjedepartementet har bidrege til finansieringa av. I tillegg har prosjektet fått midlar frå Helse og Rehabilitering. Norsk Folkehjelp og NISO driv prosjektet. Prosjektperioden går ut ved slutten av året.
Eg er kjend med at kampanjen ikkje har finansieringa klarlagd etter at prosjektperioden går ut.
Prosjektet «Gi rasisme rødt kort» er eit eksempel på synleg haldningsskapande arbeid og har klart å mobilisera idrettsutøvarar til konkret å visa sitt standpunkt mot rasisme. Prosjektet har utvikla enkelt materiell som viser arbeidet deira. Ved større idrettsarrangement viser utøvarane raudt kort som felles markering mot rasisme. Prosjektets sluttrapport vil vera av betydning for det vidare arbeidet.
Departementet har avtalt møte med prosjektleiinga. Vi ynskjer å drøfta erfaringane og resultata frå prosjektperioden og sjå på moglege måtar å driva kampanjen vidare på. Departementet har òg vore i kontakt med Norges Fotballforbund for å få til ei løysing på det vidare virket. Fotballforbundet er positivt til å ta eit større ansvar, men ynskjer at antirasismearbeidet blir koordinert med integreringsarbeidet innan idretten. Dette synet støttar eg.
Trond Giske (A): Jeg takker kulturministeren for svaret.
Det er veldig positivt at det er tatt initiativ til et møte mellom departementet og dem som står bak denne antirasismekampanjen. Det er kanskje først og fremst unge mennesker denne kampanjen kan nå, men også andre generasjoner har idrettsutøvere som viktige forbilder, og det de markerer, kan bety mye i det holdningsskapende arbeidet.
Når det er sånn at alle disse idrettsutøverne villig vekk stiller opp, bruker sitt navn, bruker sin posisjon til å markere holdninger i et så viktig arbeid, bør vi andre gjøre alt vi kan for å bygge opp under det. Derfor er det positivt at man skal ha et møte, men jeg skulle gjerne hatt noen klarere signaler fra kulturministeren om at man faktisk vil ta tak i dette, og at man på en eller annen måte sørger for at den kampanjen får gå videre, for det er utrolig mange som nås, med forholdsvis små midler.
Statsråd Valgerd Svarstad Haugland: Dette har vi teke tak i lenge før spørjaren stilte spørsmålet, fordi vi veit at den treårsperioden som går ut, skal vurderast. Vi har invitert til eit møte. Vi har hatt kontakt med Fotballforbundet. Vi vil sørgja for at ideen bak tiltaket blir ført vidare. Men å gå ut og gi ein konklusjon før vi har sett sluttrapporten, eller før vi har hatt møtet, vil faktisk vera uansvarleg av meg. Men eg kan forsikra at vi ser det positive i det arbeidet som er gjort, og vi vil jobba for at intensjonen i arbeidet mot rasisme òg skal førast vidare på den beste måten.
Trond Giske (A): Jeg syns det blir klarere og klarere at ideen bak prosjektet skal videreføres. Jeg tolker det dit hen at vi på en eller annen måte får en sånn kampanje også i framtida. Selvsagt må man diskutere organiseringsform og hvor pengene skal komme fra, men det viktigste er at dette fortsetter.
Det er ikke bare ved å vise de røde kortene at idrettsutøvere engasjerer seg i antirasistisk holdningsarbeid. Idretten i seg selv er egentlig et massivt holdningsskapende arbeid, også i forhold til rasisme og den type holdninger, fordi man møtes, man spiller sammen, man leker sammen. Vålerenga fotballklubb har over 20 forskjellige nasjonaliteter som spiller på samme lag. De driver ikke antirasistisk arbeid, de driver med fotball, men effekten er den samme. Man får en respekt og en holdning overfor hverandre som likeverdige, og man lærer å samarbeide og å kjenne hverandre. Så jeg håper virkelig at det blir satt handling bak ordene, og at ikke bare ideen, men hele prosjektet, videreføres.
Statsråd Valgerd Svarstad Haugland: Vi vil ta konkret ansvar ved at vi vil føra vidare intensjonen med arbeidet. Om det er dette prosjektet som skal førast vidare, eller om arbeidet kanskje kan bli gjort på ein endå betre måte – kva veit eg? Det skal vi gå i samtale med partane om. Det viktige er at arbeidet mot rasisme blir ført vidare på ein eller annan måte.
Representanten Giske nemnde Vålerenga, som har eit veldig breitt arbeid. Dette arbeidet har heile Fotballforbundet teke over ansvaret for. Så no er det ikkje berre Vålerenga som driv det, men også mange andre fotballklubbar har m.a. ulike arrangement der dei fokuserer på arbeidet mot rasisme i samband med trening, fotballkampar, osv. Så det er eit blomstrande arbeid som blir drive for barn og ungdom, og eg er heilt sikker på at vi alle ynskjer at intensjonen bak den kampanjen skal førast vidare på ein eller annan måte. Men eg vil ikkje trekkja den konklusjon at vi skal gjera det akkurat slik som dei har gjort det til i dag. Kanskje vi til og med finn på nye og betre idear.