Stortinget - Møte onsdag den 23. oktober 2002 kl. 10
President: Kjell Engebretsen
Spørsmål 18
Kent Inge Stenberg Ryen (Sp): Jeg vil gjerne stille samferdselsministeren følgende spørsmål:
«Samferdselsministeren er i ferd med å nedsette en arbeidsgruppe som skal se på dagens trafikkopplæring i skoleverket.
Synes statsråden at den ordinære føreropplæringen bør inkluderes mer i skolen, og vil statsråden ta initiativ til at den arbeidsgruppe som nå nedsettes, også vurderer ulike tiltak for å integrere slik opplæring i grunnskole og videregående skole?»
Statsråd Torild Skogsholm: Barn og unge er en utsatt gruppe i trafikken, og jeg ser det som meget viktig å gi disse gruppene bedre forutsetninger for å ferdes trygt i trafikken.
Etableringen av arbeidsgruppen for trafikkopplæring i skoleverket er en oppfølging av Nasjonal transportplan – NTP. Gruppen skal se nærmere på behovet for forbedringer av trafikkopplæringen i skoleverket som en del av arbeidet med å bedre trafikksikkerheten på veiene. Arbeidsgruppen skal i utgangspunktet ikke se på føreropplæring, herunder f.eks. den mopedføreropplæring som tilbys på enkelte skoler. Med denne nye arbeidsgruppen ønsker jeg å sette i fokus den opplæringen som skjer før førerkortalderen, og som vil gi økt trafikkforståelse og bedrede holdninger til trafikken hos barn og ungdom. Jeg synes derfor ikke det er riktig å endre denne arbeidsgruppens mandat slik at fokus tas bort fra dette viktige spørsmålet. Den mer spesifikke opplæringen for førere av motorkjøretøy som representanten Ryen nevner, er likevel åpenbart viktig for trafikksikkerheten på norske veier. En stor andel av ulykkene i Norge skyldes førerrelaterte faktorer, herunder høy fart. I henhold til Nasjonal transportplan arbeider Vegdirektoratet nå med omlegging av dagens føreropplæring. Som første del av dette tar jeg sikte på å innføre et trafikalt grunnkurs med felles stoff for alle som skal ta førerkort for lette kjøretøyklasser, dvs. moped, motorsykkel og personbil.
Dette trafikale grunnkurset vil gi innledende kunnskap om trafikksystemet, samhandling mellom trafikanter samt risikoforståelse. Fokuset rettes mot holdninger i trafikken og er ment å gi deltakerne økt refleksjon og bevisstgjøring om sikker atferd i trafikken. I forbindelse med innføringen av et slikt kurs ser jeg det som naturlig i samarbeid med Utdannings- og forskningsdepartementet å arbeide for at et slikt kurs kan tilbys som valgfag i skoleverket.
Jeg kan forsikre om at departementet og Statens vegvesen arbeider aktivt med å bedre føreropplæringen ut fra de føringer som ligger i Nasjonal transportplan. I det videre arbeidet med omleggingen vil jeg også vurdere nærmere de forhold representanten Ryen tar opp, og jeg tar absolutt med meg innspillet.
Kent Inge Stenberg Ryen (Sp): Det er mange måter å drive trafikksikkerhetsforebyggende arbeid på, også gjennom skolen, og det skjer til en viss grad allerede i dag. Det finnes allerede et nasjonalt valgfag som heter trafikk- og bilføreropplæring, som tar for seg teoridelen i føreropplæringen. Når vi vet at teorikurs ikke lenger er obligatorisk, og at det fører til at mange unge velger ikke å ta det, i og med at det medfører en kostnad på kanskje 1 000-2 000 kr ekstra, ser jeg på dette å tilby et slikt kurs gjennom skolen som en kostnadseffektiv måte å drive trafikkopplæring på. Hvordan vil statsråden da gå fram for å koordinere dette trafikale grunnkurset som hun snakker om, i forhold til det tilbudet som allerede eksisterer? Og hvordan kan vi sikre at også andre elementer ved den trafikkopplæringen som allerede tilbys eldre elever i skolen i dag, ivaretas?
Statsråd Torild Skogsholm: Jeg føler litt behov for å skille mellom det som går på føreropplæring, som representanten Stenberg Ryen er opptatt av – som jeg synes er veldig viktig, og som vi har et stort arbeid i gang på, både i departementet og i Vegdirektoratet – og det som går på opplæring av barn og ungdom, helt fra barnehage og opp til videregående skole, når det gjelder trafikk og trafikkatferd.
Når det gjelder føreropplæringen, krever den litt andre kunnskaper enn dem som gjelder for andre typer trafikanter, det være seg syklister eller fotgjengere.
Når det gjelder teorikurs, er jeg helt enig med representanten Stenberg Ryen i at det er behov for å ha en skikkelig teoretisk plattform, uansett om man skal ha opplæring på moped, motorsykkel eller bil. Dette arbeides det med i Statens vegvesen, slik at vi skal være sikre på at vi har et system som ivaretar de teoretiske kunnskapene.
Kent Inge Stenberg Ryen (Sp): Jeg takker for svarene så langt. Jeg tror både statsråden og jeg innser at det er et behov for å se på trafikkopplæringen i skolen som en helhet. Det er også andre forhold enn bare å tilby teorikurs som valgfag som inngår i dette. Det kan f.eks. også dreie seg om fraværsreglement, om hva slags type fravær som skal føres på vitnemålet, om fravær i kjøretimer skal kunne inngå i en pott som ikke skal komme på vitnemålet, og slike ting. Jeg hadde håpet at statsråden kunne slå to fluer i en smekk når hun nå først nedsetter en arbeidsgruppe som skal se på trafikkopplæringen i skoleverket, slik at alle disse forholdene kunne bli sett på og ivaretatt. Jeg lurer på: Hva er hennes plan for å inkludere også de høyere klassetrinnene i grunnskolen og videregående skole?
Statsråd Torild Skogsholm: Jeg syns jeg har fått mange konstruktive bidrag her når det gjelder trafikkopplæring, og jeg kommer til å ta dem med meg.
Når vi nedsetter denne arbeidsgruppen, er det for at den skal se på den trafikkopplæringen som går på det ikke å være fører. Det jeg er veldig opptatt av, er at vi skal få videreutviklet f.eks. at barn skal lære å oppføre seg som syklister i trafikken. I dag finnes det ikke en enhetlig måte å gjøre dette på. Skolene gjør det forskjellig, og foreldrene vet ikke hva slags opplæring barna har fått, og hvilket ansvar de f.eks. har. En rekke slike aspekter er det grunn til at vi går gjennom og får avdekt, slik at vi kan finne ut hvordan vi går videre.
Når det gjelder føreropplæringen, er det et større arbeid på gang i forhold til hvordan vi kan ivareta både hensynet til teorisiden, som representanten Stenberg Ryen er opptatt av, og som er veldig viktige, og det som går på praktisk erfaring.
Jeg kommer til å ta med meg de innspillene jeg har fått her, og vil se på dem også i forhold til det arbeidet som pågår med å legge til rette for føreropplæringen.