Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. oktober 2002 kl. 10

Dato:
President: Kjell Engebretsen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Geir-Ketil Hansen (SV): «Statoil har besluttet å overføre transport av propangass til Nord-Norge (Mosjøen) fra jernbane til vei. Begrunnelsen er ifølge Statoil at NSB Gods ikke har gitt et tilfredsstillende transporttilbud. Gasstransport på vei medfører en sikkerhetsrisiko, i tillegg er dette i strid med de miljøpolitiske målsettingene om å overføre mer godstransport fra vei til jernbane.

Vil statsråden ta initiativ for å finne en løsning, slik at denne gasstransporten fortsatt kan fraktes med jernbane?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg fikk et liknende spørsmål i januar i år fra representanten Inge Ryan. Som jeg viste til da, er det min oppgave å sikre rammevilkår innenfor de ulike transportsektorene som fører til en transportfordeling som er til beste for samfunnet som helhet. Jeg vil derfor fortsette arbeidet med å se på om sektorenes rammebetingelser er de rette i dag, herunder infrastrukturkapasitet og avgiftsbelastning. Jeg kan imidlertid ikke gripe direkte inn i godstransportmarkedet ved å gi pålegg om bedrifters valg av transportløsninger.

CargoNet, som eies av NSB og svenske Green Cargo, og som er hovedaktør innen gods på det norske jernbanenettet, har opplyst at de transportene representanten Hansen viser til, tidligere kom fra Statoils gassanlegg i Sverige. Statoil har imidlertid endret sin interne logistikk, noe som betyr at de vil ta gassen fra andre anlegg, og etter det jeg har fått opplyst, ha et mellomlager i Hommelvik og Stjørdal 2–3 mil nordøst for Trondheim. CargoNets nærmeste godsterminal er Trondheim, slik at om gassen skal gå med tog, må den fraktes på vegen inn til Trondheim før den går med toget nordover.

Jeg er kjent med at CargoNet lenge var i dialog med Statoil om en kombinert løsning hvor semihengere/containere løftes på toget i Trondheim for transport til Mosjøen. Jeg konstaterer at denne løsningen ikke er funnet tilfredsstillende fra Statoils side. Distansen Hommelvik/Stjørdal–Mosjøen via Trondheim blir ikke lang nok til at toget kan konkurrere med bilen, som kan kjøre denne distansen direkte uten å måtte ta omvegen om Trondheim.

Når det gjelder sikkerhetsrisiko med at denne transporten går på veg, vil jeg vise til at det arbeides kontinuerlig for å forbedre vegstandarden på E6 på strekningen mellom Trondheim og Fauske. De viktigste prosjektene som pågår på den aktuelle strekningen Trondheim–Mo i Rana, er omlegging av vegen forbi Steinkjer og tunnel gjennom Korgfjellet. I tillegg vil det bli gjennomført en rekke mindre tiltak i Nordland med sikte på breddeutviding og forbedring av kurvatur for å kunne bedre framkommeligheten for tungtrafikken og dermed redusere risikoen for ulykker.

Geir-Ketil Hansen (SV): Jeg kan ikke si at jeg var fornøyd med svaret, for det ligger ikke noe i svaret om at statsråden vil følge opp og forsøke å bidra til at denne transporten fortsatt skal gå med jernbane.

Statsråden viste til at hun hadde svart på et liknende spørsmål i januar i år, og at hun ser det som sin primære oppgave å bidra til at rammevilkårene for godstransporten blir i overensstemmelse med målsettingen i Nasjonal transportplan.

Det har vært behandlet et revidert nasjonalbudsjett og lagt fram et nytt statsbudsjett siden januar. Da er det fristende å spørre statsråden: Hvor i statsbudsjettet i år finner vi igjen tiltak som skal bidra til at mer gods går over fra vei til jernbane?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg føler at vi er inne på et stort og interessant og omfattende spørsmål, som går utenom det konkrete spørsmål jeg har fått. Jeg kommenterer det gjerne likevel. Det er viktig at vi ikke minst på jernbanesiden holder infrastrukturen ved like, og når vi skal prioritere hardt i et stramt budsjett, har vi prioritert slik innenfor jernbanen for neste år.

Videre har jeg lyst til å komme med en kommentar i forhold til det som er spørsmålet i dag. Jeg mener fortsatt at det ikke vil være riktig av meg som statsråd å ta beslutninger for ulike virksomheter om hvilke logistikkløsninger de skal gå inn for. Spesielt hvis det betyr både omveier og ekstra kostnader, er det heller ikke sikkert at samfunnet er tjent med det. Det er viktig at vi legger til rette for gode løsninger for både bedrifter og miljø, men vi kan ikke gi pålegg som medfører kostnader og kanskje miljøvirkninger for både bedrifter og samfunn som vi ikke ønsker.

Geir-Ketil Hansen (SV): Vi har jo her å gjøre med et tilfelle – og det er jo ikke det første, det har vært andre tilfeller også – hvor transport av gass, propangass, altså farlig last, blir overført fra jernbane til vei. Jeg vil da gjerne til slutt stille følgende spørsmål: Når man ser at utviklingen kanskje går den veien at transport av farlig last blir overført til vei, i dette tilfellet i et område med dårlig vei og skiftende klimatiske forhold, hva vil statsråden gjøre konkret for å snu denne utviklingen?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er opptatt av at vi skal finne de beste løsningene for transport av farlig gods, og det tror jeg også representanten Geir-Ketil Hansen er opptatt av. Jeg vil derimot være forsiktig med å pålegge bedrifter løsninger som kanskje betyr en større risikofaktor fordi man både må transportere en del på veg og man må søke å finne en jernbaneløsning, og det resulterer i en enda lengre transport av farlige stoffer.

Jeg kommer i mitt videre virke til å være opptatt både av å legge til rette for miljøvennlige transporter og av sikkerheten, ikke minst sikkerheten når det gjelder transport av farlig gods. I den forbindelse er utbedring av vegstandarden også veldig viktig, for vi kommer ikke unna at en del transport av farlig gods vil skje på veg uansett. Vi må altså tenke både jernbane og veg.

: