Stortinget - Møte onsdag den 16. oktober 2002 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 5
Svein Roald Hansen (A): Jeg har et spørsmål til helseministeren:
«Psykisk Helsevern Østfold Helseforetak har gitt beskjed til Østfold fylkeskommune at det ikke vil fortsette det økonomiske samarbeidet med fylkets barnevern basert på de statlige midlene til psykisk helsevern. Dette økonomiske samarbeidet er forankret i St.meld. nr. 25 for 1996-1997 og i de godkjente fylkeskommunale planene for styrking av det psykiske helsevernet.
Hva vil statsråden gjøre for at helseforetaket skal legge disse styringsdokumentene til grunn for sitt arbeid på dette området?»
Statsråd Dagfinn Høybråten: St.meld. nr. 25 for 1996-97, Åpenhet og helhet, gav en helhetlig beskrivelse og tilstandsvurdering av tjenestetilbudet innen psykisk helsevern. Meldingen påpekte særlig betydningen av samarbeid mellom barne- og ungdomspsykiatrien og det fylkeskommunale barnevernet. Det har historisk vist seg å være stor mangel på slikt samarbeid mellom disse to tjenestene, og i meldingen har departementet uttrykt at tiltak som styrker samarbeidet mellom de to tjenestene, skal prioriteres.
De to tjenestene ivaretar ulike behov og er hjemlet i henholdsvis barnevernslovgivningen og helsetjenestelovgivningen. Likevel er det mange grenseflater mellom tjenestene, og for mange barn og unge er det avgjørende at disse to tjenestene samarbeider og er samordnet i det tilbudet som ytes den enkelte. Poliklinikkene innen psykisk helsevern for barn og unge må styrke samarbeidet med bl.a. barnevernet, og en del av kapasitetsveksten må skje ved at det ytes konsultasjon og veiledning til samarbeidende tjenester.
Stortingsmeldingen er videre fulgt opp gjennom St.prp. nr. 63 for 1997-98, Om opptrappingsplan for psykisk helse, og med rundskriv til kommunene og spesialisthelsetjenesten hvor signalene om å styrke samarbeidet mellom barnevernet og barne- og ungdomspsykiatri er tydelige. Det er i disse dokumenter ikke angitt samarbeidsmodeller og heller ikke knyttet finansiering til spesielle løsninger. Styringsbudskapet til kommunene og til de nå regionale helseforetakene er også klart, og jeg legger til grunn at de regionale helseforetakene følger opp dette. De fylkeskommunale planene er forutsatt å være grunnlagsdokumenter i foretakenes arbeid med å styrke denne delen av helsetjenesten. Planene er ikke med dette statiske, men må justeres i tråd med utviklingen av det psykiske helsevern.
Østfold fylkeskommune har tatt opp spørsmålet om det økonomiske samarbeidet mellom disse to tjenestene med departementet. Departementet har derfor i et brev til Østfold fylkeskommune og Helse Øst forutsatt at de nødvendige tiltak følges opp fra begge parter for de aktuelle klienter i denne aktuelle saken. Helse Øst har redegjort for departementet at samarbeidet mellom barne- og ungdomspsykiatrien og barnevernet med dette vedtaket ikke er avsluttet, men at samarbeidet må være på det faglige plan og ikke gjennom overføring av økonomiske midler. Jeg forutsetter at det nødvendige samarbeid mellom barne- og ungdomspsykiatrien og barnevernet som bl.a. er beskrevet i disse sentrale helsepolitiske styringsdokumentene, følges opp på en hensiktsmessig måte og med hensynet til de aktuelle pasientene som det helt sentrale fokus.
Jørgen Kosmo hadde her gjeninntatt presidentplassen.
Svein Roald Hansen (A): Innebærer svaret at helseforetaket bare skal gi faglig veiledning, og at man ikke skal benytte noen av de midlene man har i opptrappingsplanen for psykiatri? Dette lå jo til grunn for det samarbeidet som var mellom barnevernstjenesten og det psykiske helsevernet så lenge fylkeskommunen hadde det felles ansvaret. Det sier seg selv at et såpass stort beløp som her faller ut – 3,4 mill. kr lå i planene fra disse opptrappingsmidlene – jo vil ha betydning for barnevernets evne til å ta seg av de klientene som er inne i samarbeidet.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Det ligger i svaret at jeg forutsetter at de klare føringene som ligger i styringsdokumentene, blir fulgt opp av det regionale helseforetaket. Det er bl.a. en forutsetning at en del av kapasitetsveksten innenfor poliklinikkene for psykisk helsevern for barn og unge skal skje ved at det ytes konsultasjon og veiledning til samarbeidende tjenester.
Men det ligger ikke spesielle nasjonale føringer på helseforetakene om spesifikke samarbeidsmodeller, eller at de skal overføre penger fra sine budsjetter til barnevernet. Det vil jeg heller ikke kreve i denne sammenheng, fordi det ikke er forankret i disse styringsdokumentene. Hvis foretaket derimot skulle komme til at man ønsker å gjøre det, er det intet til hinder for at man kan det.
Svein Roald Hansen (A): Jeg hører hva statsråden sier og synes det er synd at helseforetakene ikke følger opp i hvert fall det samarbeidet som er satt i gang, og som innebærer det man i dag vil kalle en økonomisk overføring, siden staten har overtatt ansvaret for spesialisttjenestene.
Jeg har forståelse for statsrådens problem med – innenfor en ny styringsmodell – å legge klare føringer for dette. Men jeg hadde håpet at det kunne gis det vi vel kaller et politisk signal om at i hvert fall de tiltakene som er i gang, ikke bør bli avbrutt – heller ikke de delene av det som vil innebære at man deler på de midlene som er gitt til opptrappingen av satsingen på psykiatri.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Det politiske signal som er forankret i de dokumentene jeg nevnte, er klart og utvetydig: Det skal samarbeides, og det skal samarbeides tettere. Men det ligger altså ikke et pålegg om at man skal bruke midler fra psykiatriplanen på barnevernet. Den muligheten og den friheten har man, men det er ikke et krav.
Jeg vil minne om at dette er øremerkede midler bevilget av Stortinget til psykiatri. Det innebærer at de 3,4 mill. kr som representanten Svein Roald Hansen refererte til, jo vil bli brukt til barn og unge i Østfold med psykiske lidelser. Det synes jeg må være det avgjørende i denne sammenheng.