Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. oktober 2002 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har et spørsmål til vår ærede justisminister:

«Næringsdrivende over hele landet som har asylmottak lokalisert i nærheten av sine virksomheter, rundstjeles av asylsøkere. Folkestad Mat i Våler i Østfold opplevde at tyveriene eksploderte etter at asylmottakene på Kasper og Nordbybråten ble etablert. Til tross for egne kostbare tiltak er svinnet betydelig og kan bety kroken på døra for mange næringsdrivende.

Hva vil statsråden foreta seg for å avhjelpe situasjonen?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Først og fremst vil jeg fastslå at kriminell aktivitet som den som rammer Folkestad Mat i Våler, er alvorlig og uakseptabel uansett hvem som begår den. Kriminalitet i forbindelse med asylmottak og kriminelle asylsøkere er noe både jeg og kommunalminister Solberg er og har vært opptatt av over lengre tid. Både Justisdepartementet/Politidirektoratet og Kommunal- og regionaldepartementet/Utlendingsdirektoratet har siden begynnelsen av året jobbet med forskjellige tiltak. Dette arbeidet er viktig fordi asylsøkere er personer som har søkt om en nødhavn og dermed bedt om å få bli en del av det norske samfunn med dets rettigheter og plikter.

Tiltakene kan deles inn i tre hovedbolker:

  • økt samarbeid mellom Politidirektoratet og Utlendingsdirektoratet i forbindelse med ny transittordning/etablering av mottak og kriminalitetsforebyggende tiltak i den forbindelse

  • styrke samarbeidet mellom driftsoperatør og lokalt politi

  • effektivisere saksbehandlingen i saker vedrørende kriminelle asylsøkere

Utlendingsdirektoratet har på oppdrag fra Kommunaldepartementet og i nært samarbeid med Politidirektoratet utarbeidet et forslag til en ny ordning for transittmottak. Bakgrunnen er at asylsakene skal kunne behandles raskest mulig, og med en differensiering av asylsøkerne ut fra hvorvidt søknadene er antatt ubegrunnede eller ei. En av de viktigste forutsetningene for en ny ordning for transittmottak har vært trygghet og sikkerhet for lokalbefolkningen rundt transittmottakene.

I forbindelse med planene om etablering av en såkalt ventetransitt, altså mottak for personer med antatt ubegrunnede søknader i påvente av vedtak og effektuering av vedtak, har Politidirektoratet i samarbeid med Agder politidistrikt levert en konsekvensanalyse. Det er enighet om at sikkerheten innad i leiren og for nærmiljøet er avgjørende for en slik etablering, og at driftsoperatør, ved hjelp av egne vaktmannskaper, skal sikre mottaket, herunder kontroll med inn- og utpassering. Samarbeidet mellom driftsoperatør og lokalt politi er avgjørende for å motvirke kriminalitet i forbindelse med asylmottak og etablering av nye mottak. Politidirektoratet og Utlendingsdirektoratet har derfor i fellesskap igangsatt et arbeid for å sikre dette samarbeidet. Jeg kan her nevne at det er løpende kontakt mellom Politidirektoratet, Østfold politidistrikt og Utlendingsdirektoratet for å bekjempe problemene med kriminaliteten rundt mottakene i Våler, som representanten tar opp.

Det tredje tiltaket jeg vil nevne er effektiviseringen og prioriteringen av saksbehandlingen i saker vedrørende kriminelle asylsøkere. På initiativ fra Politidirektoratet er en revidering og nyutgivelse av en håndbok for politiets og Utlendingsdirektoratets saksbehandling av disse sakene iverksatt, og den forventes avsluttet ved årsskiftet. Hovedfokus ved revideringen er erkjennelsen av behovet for en hurtig og effektiv saksbehandling med dertil påfølgende uttransport i saker vedrørende kriminelle asylsøkere.

La meg også tilføye at asylinstituttet skal være en nødhavn for dem som trenger beskyttelse. Det må ikke være en beskyttelse av verken asylturisme eller det mindretall som begår den kriminaliteten som representanten Hedstrøm har tatt opp i sitt spørsmål.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret. Det er positivt at det jobbes på bred basis, og tverrdepartementalt, for å finne løsninger på disse problemene. Etter hva jeg har forstått, gjør man mye for å kontrollere innad i asylmottakene og ved inn- og utpassasje av mottakene. Man jobber nå med en egen mobil vaktpatrulje som har hatt suksess i Lier, og det etableres også nå en for Østfold. Det er det ene. Jeg føler vel at vi kanskje må gjøre noe mer for å hjelpe de næringsdrivende, som tross alt skal leve av egen virksomhet, og lokalbefolkningen, som også utsettes for mye vinningskriminalitet. Dette eksploderer jo ofte etter at mottakene blir etablert.

Vi er jo nå i en budsjettid. Kunne én måte å gå frem på være å styrke de lokale politidistriktene med nye ressurser, slik at de kan sette dette inn i en helhetlig vurdering når det gjelder all kriminalitet, for å få en bedre nytte/kost-effekt?

Statsråd Odd Einar Dørum: Generelt skal politiet bekjempe enhver kriminalitet. Det er også slik at politiet, bl.a. etter en avtale med Fremskrittspartiet i revidert nasjonalbudsjett, har en egen innsats som går på grensenære områder, og Våler er jo en slik del av landet hvor man da utover det som er tatt opp av representanten, ønsker å fange opp mennesker som er på vei inn i landet. For vi vet at de da har identitetspapirer, mens når de kommer til det stedet hvor de registreres, har de fleste av dem nesten ikke papirer. Så det er en effektivisering av innsatsen.

Jeg har selv diskutert med lokalbefolkningen og med politiet ved et av de større mottakene her på Østlandet, og konstatert at det store flertallet av dem som er i mottakene er lovlydige og skikkelige, men at det er et mindretall som opptrer på den måten som representanten Hedstrøm bekrefter. Da er hele poenget med det som er trukket fram her, at utlendingsmyndighetene, de som driver mottakene, og politiet, kjenner hverandre så godt og kan reagere så presist at det blir slått ned på dette, at saksbehandlingen deretter er effektiv, og at de som da ikke skal være her, blir sendt ut omgående. Det er den beste trygghet vi kan gi befolkningen.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret. Jeg er helt enig med statsråden i at det er en liten, hard kjerne vinningskriminelle og gjengangere som står for en stor prosentuell andel av de kriminelle handlingene. Jeg ville da lufte dette med statsråden: Hvis disse personene blir pågrepet flere ganger, kunne det være en idé å plassere dem i såkalte lukkede transittmottak inntil de får sone sin straff i Norge, eller sone i opprinnelseslandet, i de landene vi har utleveringsavtale med?

Statsråd Odd Einar Dørum: Hvis man blir pågrepet på en slik måte at kriminaliteten er alvorlig, så har vi jo varetektsinstituttet i dette landet. Jeg vil ikke gå inn på andre sider ved det.

Mitt formål er å gjøre det klart at hvis man slår ned på dette, så har det også en klart forebyggende effekt. Da vet man at man ikke slipper så lett til. Så jeg tror på bredden av tiltakene. Vi vet jo at dette stort sett handler om grupper mennesker med bakgrunn i det tidligere Sovjetunionen, og da handler det også om det politisamarbeid som vi har rundt Østersjøen. Vi har også et politisamarbeid med Russland, og det handler om at vi faktisk er effektive.

Jeg tror at noe av problemene har vært at Utlendingsdirektoratet og politiet ikke har samarbeidet nok en del steder, fordi de har stått overfor nye utfordringer. Det er ikke alltid at en lensmann på bygda er vant til en utfordring som denne. Men de tar utfordringen i politiet, de tar den også i utlendingsmyndighetene, og det er dette jeg nå venter meg resultater av.

Jeg vil forsikre representanten om at jeg kommer til å følge med i bildet, for denne strømmen av hardkokte kriminelle skal ikke få ødelegge for dem som har behov for en nødhavn i Norge, eller for dem som driver rettmessig næring og blir herjet med.

: