Stortinget - Møte onsdag den 16. oktober 2002 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 13
Inger S. Enger (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Gjøvikbanen er viktig for persontransporten inn og ut av Oslo nordfra, den sørlige delen av banen også for godstransport til Bergen. Tidligere var det dobbeltspor hele strekningen fra Oslo S til Grefsen. En strekning på 300–400 meter er i det stille blitt gjort om til enkeltspor. Nå er det påbegynt arbeid for å bygge lokk og boliger over deler av strekningen. Det vil skape nye vansker for videre utvikling av Gjøvikbanen.
Hvordan harmonerer dette med Regjeringens uttalte satsing på kollektivtransport?»
Statsråd Torild Skogsholm: I forbindelse med bygging av Gardermobanen var det ikke mulig å beholde dobbeltsporet på Gjøvikbanen helt inn til Oslo Sentralstasjon. Løsningen hvor 300–400 meter av det ene jernbanesporet på Gjøvikbanen ble fjernet, ble derfor valgt på slutten av 1990-tallet ut fra en samlet kapasitetsvurdering.
Når det gjelder lokket som bygges over Etterstadskjæringen, ligger det så høyt over jernbanesporet at det ikke vil forstyrre togframføringen.
For øvrig kan jeg nevne at Gjøvikbanen er en av de to togstrekningene som foreslås anbudsutsatt i 2004. Samferdselsdepartementet forventer at konkurranse på banestrekningen vil gi et mer kostnadseffektivt og bedre togtilbud for de offentlige midlene som i dag går til statlig kjøp av persontransport med tog fra NSB AS på Gjøvikbanen.
Så for å understreke det helt tydelig, er vi opptatt av kollektivtransport, og vi er opptatt av kollektivtransportløsninger på denne strekningen i dette området.
Inger S. Enger (Sp): Jeg takker for svaret, og jeg tillater meg å komme med noen tilleggskommentarer.
Når det gjelder dette med bygging av et lokk over jernbanen, tar riktignok lokket ikke noen plass, men pilarer er satt ned slik at det ikke går an å lage to spor der. Det er den siden av det.
At anbud løser noen problemer her, er vi muligens uenige om, men poenget er at Gjøvikbanen har blitt sultefôret over lang tid. Den er sprengt i rushtiden. Det passerer 60 tog der i løpet av et døgn. Det som er nevnt, viser at det ikke har vært satsing på denne banen. Det skal bli en ny T-banering med en ny stasjon på Storo, og der er det heller ikke tatt hensyn til Gjøvikbanen i den grad det burde vært gjort. Vi vet at det bygges mange nye boliger på Grefsen, og at det også blir mange arbeidsplasser i dette området. Mitt spørsmål er da: Er ministeren enig i at vi risikerer at enkeltsporløsningen kommer til å virke styrende for framtidige prioriteringer?
Statsråd Torild Skogsholm: Vi er opptatt av at vi skal finne gode, varige løsninger når vi legger til rette for infrastrukturinvestering, også når det gjelder jernbanen. Det var det som ble gjort da Gardermoen ble bygd.
Jeg vil gjøre oppmerksom på at det ikke er et dobbeltspor til Gjøvik. Gjøvikbanen har ikke dobbeltspor hele veien. Dette er en enkeltsporet jernbane, og det må vi ta hensyn til. I dag går det ca. 50 tog i døgnet der, og det er rom for en ytterligere økning på det sporet. Den trafikken som går her, er slik representanten viser til, større enn den som går til Gjøvik. Det er også annen trafikk som går her. Vi er avhengig av mange andre ting enn de 300–400 meterne for å ha en god utnyttelse av kapasiteten på dette sporet.
Så vil jeg bare bemerke at ingenting er bedre enn om flere velger å reise med jernbanen på denne strekningen.
Inger S. Enger (Sp): Jeg takker igjen for svaret.
Det er hyggelig at ministeren vil at flere skal reise med jernbanen. I den tiden folk reiser, er kapasiteten sprengt, så det er i grunnen ikke noe svar. Vi er avhengig av gode, varige løsninger. I svaret til representanten Ryan sier ministeren at det er positivt å reise kollektivt. Det bør også gjelde Gjøvikbanen; man bør få mulighet til det.
Statsråden, som også er øverste leder for Jernbaneverket, har veldig mye makt. Gjøvikbanen er 100 år i år. Jeg skulle ønske at statsråden hadde en bedre gave til jubilanten enn å sende den skrantende toglinjen ut på anbud. Vil statsråden gripe inn og sørge for å sikre at vi får tilbake dobbeltsporet, som helt riktig aldri har gått lenger enn til Grefsen, slik at vi får framtidige utviklingsmuligheter for denne banen?
Statsråd Torild Skogsholm: Dette er en generell utfordring. Uansett transportmiddel har vi i rushtiden problemer i forhold til kapasiteten, vel å merke i byområder og spesielt i hovedstadsområdet. Dette er en utfordring man må leve med. Utfordringen for oss er ganske riktig å legge til rette slik at vi finner gode transportløsninger og får utnyttet kapasiteten over tid. Hvis det vil være nødvendig å øke kapasiteten for at vi skal finne bedre løsninger på Gardermobanen, så vil dette bli gjort, og det vil bli sett i en helhetlig sammenheng med alle infrastrukturutfordringene knyttet til jernbanen rundt Oslo.