Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. oktober 2002 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Inge Ryan (SV): «Mange reisende er misfornøyde med tilbudet på Nordlandsbanen. Det gjelder en rekke forhold. Ett av disse er manglende kapasitet, som fører til at bl.a. studenter ikke får plass når de skal reise i helgene. Et annet er stengte stasjoner, som fører til at passasjerer må vente ute i all slags vær. Et tredje forhold, som både reisende og ansatte mener er kritikkverdig, er de nye Agenda-togene, som ikke er funksjonelle.

Hva gjør statsråden for at Nordlandsbanen skal bli bedre for de reisende?»

Statsråd Torild Skogsholm: Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for neste år å øke kjøp av persontransporttjenester fra NSB med 88 mill. kr – en økning på 6,8 pst. – til 1 386 mill. kr. Dette kjøpsnivået vil gi grunnlag for gode og framtidsrettede persontogtilbud i hele landet – der vi har jernbane – i årene framover.

I forslag til rammeavtale om statlig kjøp av persontransporttjenester fra NSB for 2003-2006 som er lagt fram i St.prp. nr. 1 for 2002-2003, er det lagt til grunn at Nordlandsbanen trafikkeres med Agenda-tog på alle dagtogavganger både på delstrekninger og på gjennomgående tog. Nattog kjøres med lokomotiv og vogner på strekningen Trondheim–Bodø.

Hovedmarkedet på Nordlandsbanen utenom sommersesongen utgjør delstrekninger og undervegstrafikk. Fra og med 15. desember 2002 styrkes togtilbudet i dette markedet med økt frekvens og kortere reisetider.

Tilbakemeldingen fra kundene når det gjelder Agenda-togene, har vært at de er svært fornøyde med de nye togene på korte reiser, men at det på lengre reiser ikke er tilfredsstillende sittekomfort. For å bedre situasjonen har NSB iverksatt en rekke tiltak. En avdeling i Agenda-togsettene er allerede bygd om for å gi bedre avstand mellom stolene og mer bagasjeplass. I ett togsett vil det bli prøvemontert stoler av samme type som i Signatur-togene. Dette togsettet vil bli satt i trafikk på bl.a. Nordlandsbanen fra og med uke 46. Kundenes tilbakemelding vil avgjøre om dette skal gjøres i flere tog. Det arbeides også med å gi et utvidet servicetilbud til kundene som reiser med disse togene på Nordlandsbanen.

NSB har for liten kapasitet på fjerntogene på enkelte avganger fredag og søndag. I resten av uken er det stort sett ledig kapasitet på disse togene. Dersom kapasiteten skal økes i helgene, vil det også gi overkapasitet i resten av uken. Det vil derfor være meget kostbart å kjøpe flere tog som kun blir benyttet i helgene. Når kapasiteten er for liten, er det ikke bare studenter som opplever at det er en reduksjon i tilbudet. Ingen kunder avvises før toget er fullt, uansett om de er studenter eller ikke, men man vil ikke kunne få de høyeste rabattene på avganger med høyt belegg.

Når det gjelder åpningstidene på stasjonene, er disse relativt bra. Det er imidlertid et ønske om at alle venterommene er åpne når nordgående nattog kommer fra Trondheim. Jeg er kjent med at NSB har gått sammen med Jernbaneverket for å se på mulige løsninger for å bedre tilbudet til kundene.

Presidenten: Presidenten minner om at svarene normalt skal holdes innenfor 3 minutter.

Inge Ryan (SV): Det var et grundig svar, og jeg er glad for at statsråden svarte såpass fyldig som hun gjorde.

Men jeg har et tilleggsspørsmål eller to. Det første går på dette med studenter. Vi får nemlig veldig mange henvendelser fra studenter som faktisk ikke kommer seg hjem i helgene, fordi de ikke har bil eller liknende. Er det ikke mulig å se for seg at man kan jobbe videre med å få en kapasitetsøkning på fredager og søndager? Jeg syns det er uholdbart at en del ungdommer som reiser f.eks. fra Trondheim, bl.a. fordi de skal være med på forskjellige ting i eget lokalsamfunn i helgen, skal oppleve at de ikke får sjansen til å reise hjem når de ønsker det.

Er det ikke mulig at statsråden både kan jobbe videre med dette og se om man ikke kan hekte på en vogn ekstra når det er helg, slik at flere studenter kan reise med toget?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg syns det er positivt at studenter ønsker å reise kollektivt. Det vil jeg aller først ha sagt.

Det representanten her er inne på, er en utfordring som NSB er klar over. Som jeg viste til i svaret mitt i stad, er NSB opptatt av å prøve å komme lenger i forhold til å kunne løse det, enten det er studenter eller andre som er de reisende. Jeg er opptatt av at vi fra vår side skal legge til rette for at det skal være mulig å kunne reise kollektivt for studenter. Det vi også må se på, er på hvilke strekninger dette behovet er. Jeg vil tro at det ikke nødvendigvis bare er strekningen Trondheim–Bodø, men at det er hele strekningen. Det er jo gitt en mulighet ved at man har valgt denne togtypen, og ved at man har hyppigere avganger som vil bedre dette.

Inge Ryan (SV): Et siste spørsmål, og det går på dette med jernbanestasjonene.

Jeg har full forståelse for at NSB rasjonaliserer, at man selger billetter på toget, og at man gjør dette så rimelig og effektivt som mulig. Men det er én ting jeg ikke har forståelse for, og det er at vi som bor langs denne linjen, ikke skal få komme inn på en jernbanestasjon midt på svarte natta og kunne få beskjed om at toget er to timer forsinket, og at det ikke skal kunne gå an å putte en tikrone på en kaffeautomat og ta en kopp kaffe mens man venter de to timene toget er forsinket. Flere steder blir man stående ute på perrongen. Jeg har sjøl stått og ventet på toget mellom kl. 3 og 5 i snøkavet, uten å vite når toget kommer. Når man har en jernbane med jernbanestasjoner, må det etter min mening gå an å jobbe for at de i hvert fall er åpne så man kan komme seg inn, og at det er en «plinging» eller noe sånt hvor det opplyses at toget i dag er to timer forsinket. Er statsråden enig i at man bør jobbe etter det sporet?

Statsråd Torild Skogsholm: Det vil jeg si at jeg er veldig enig i.

Jeg vet at NSB er i kontakt med Jernbaneverket for å se på om det er mulige løsninger på dette. Det er klart at det aldri er hyggelig å måtte vente i to timer – det være seg dag eller natt – og kanskje spesielt ikke om natten. Dette er helt klart en utfordring for både NSB og Jernbaneverket, og det jobbes for å finne løsninger.

: