Stortinget - Møte onsdag den 29. mai 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 1
Bjørn Jacobsen (SV): «Noreg har gåande ein dialog om menneskerettar med Kina.
Kva er status på denne dialogen i forhold til den alvorlege mishandlinga og torturen som store grupper er utsette for på grunn av si personlege overtyding, og kva er Regjeringas oppfatning om vidare retning og prioriteringar framover på dette punktet?»
Utenriksminister Jan Petersen: Menneskerettigheter har lenge inngått som en naturlig del av Norges bredere politiske dialog med Kina. I 1997 ble den løpende menneskerettighetsdialogen formalisert og styrket gjennom de årlige rundebordskonferansene om menneskerettigheter. For øvrig drøftes aktuelle menneskerettighetsspørsmål regelmessig i internasjonale fora, som FNs menneskerettskommisjon.
Rundebordene samler kinesiske og norske deltakere både fra det politiske liv, forvaltning, akademiske miljøer og frivillige organisasjoner. Dagsordenen er ofte bred og omfatter bl.a. spørsmål knyttet til religionsfrihet, ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og andre grunnleggende rettigheter og rettsstatsprinsipper.
Norge har på politisk nivå tatt opp bruken av tortur og andre overgrep en rekke ganger med kinesiske myndigheter – også i forbindelse med de nevnte rundebordskonferansene. Under årets rundebord, som vil finne sted i Beijing i neste måned, vil tortur og annen mishandling igjen bli tatt opp av statssekretær Vidar Helgesen i bilaterale samtaler og under selve rundebordet – bl.a. i forbindelse med drøftelsene om menneskerettigheter og utøvelse av politimyndighet og fengselsforvaltning.
Både bilateralt og multilateralt tar vi også regelmessig opp menneskerettighetssituasjonen i Tibet og bruk av dødsstraff i Kina.
Som en annen viktig del av menneskerettighetsdialogen med Kina yter vi også støtte til konkrete menneskerettighetsprosjekter.
Det faktum at vi har en løpende menneskerettighetsdialog med Kina, innebærer således ikke at vi på noen måte er tilbakeholdne med å utøve kritikk når vi mener det er grunnlag for det – nå senest under statsminister Bondeviks besøk i Kina i januar i år.
Elisabeth Røbekk Nørve hadde her overtatt presidentplassen.
Bjørn Jacobsen (SV): Takk for svaret.
Falun Gong er ei gruppe blant fleire som blir forfølgde i Kina. Det er ifølgje Amnesty International den største gruppa i verda i dag som vert utsett for forfølging og tortur. Falun Gong er folk som ikkje har ein politisk agenda. Tvert imot kan dei etter mitt skjønn oppfattast som folk som prøver å leve etter gode, gamle dydar som sanning, medkjensle og toleranse.
Ser utanriksministeren at det for mange såkalte ikkje-politiske grupper blir skapt ein spesiell situasjon i forhold til menneskerettane? Det er jo slik at nettopp desse gruppene ikkje på nokon måte uttalar at dei vil velte regimet. Ser utanriksministeren at desse gruppene kjem i ein spesiell situasjon?
Utenriksminister Jan Petersen: Bjørn Jacobsen er inne på et meget viktig spor, nemlig at vi som politikere ofte har en tendens til å konsentrere oss om de delene som har helt klare politiske overtoner. Men det er svært viktig at samfunnet som helhet er innrettet slik at alle innbyggerne i samfunnet føler at deres rettigheter er vel tatt vare på. Det er nettopp denne brede innfallsvinkelen som jeg tror er svært viktig når det gjelder menneskerettighetsarbeidet i Kina. Det er ikke noen tvil om at vi på en rekke områder ser mange alvorlige trekk som vil være gjenstand for denne dialogen. Men det er heldigvis også mulig å registrere positive trekk. Derfor ser vi med forventning frem til de neste skritt i denne dialogen.
Bjørn Jacobsen (SV): Igjen: Takk for svaret.
Det gjeld mange område. Det er lagt restriksjonar på ytringsfridom, religionsfridom, organisasjonsfridom, faglege rettar. Og det er overgrep i rettssystemet. Vi har også Tibet, og vi har Xinjiang-problematikken. Korleis vil Noreg heilt konkret ta dette opp i den menneskerettsdialogen som skal vere no i sommar? Kor konkret vil Noreg vere, og kva krav vil ein stille til Kina, kanskje ikkje minst i forhold til den handelen som vi også skal ha med Kina?
Utenriksminister Jan Petersen: Som jeg nevnte, vil vi i løpet av en måneds tid ha det neste rundebord. Da vil det være en bred dialog med Kina om en rekke av de spørsmålene som reises.
Jeg er ikke helt sikker på hva Jacobsen mente med den siste referansen, til handel, men jeg vil minne om at nå er jo Kina medlem av WTO, og vi er underlagt de regler som der gjelder. Hvis jeg kan se bort fra den delen av spørsmålet, må jeg bare bekrefte at selve den dialogen vi skal ha, er bred, men den er også av prinsipiell natur. Det betyr at det ofte også er behov for konkrete lister. Og det er gjerne ting vi tar opp når det er politiske samtaler, slik som det ble gjort da statsministeren var på besøk i Kina for ikke mange månedene siden.