Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 15. mai 2002 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Inge Ryan (SV): «Dagens Næringsliv skriver 27. mars 2002 at SAS har solgt ut deler av flyflåten og leier fly inn igjen fra selskaper i lavskatteland og skatteparadis (Barbados, Cayman Island, Japan mfl.). I meldingen om statlig eierskap som nylig ble lagt fram, varsler Regjeringen at den ønsker å beholde eierandelen i SAS, samtidig som statens eierskap skal «bli bedre».

Synes statsråden det er innenfor rammene av «godt eierskap» at statseide selskap legitimerer skatteparadis og skatteplanlegging?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Siden begynnelsen av 1990-tallet har SAS leid inn en del av flyflåten sin – det som går under betegnelsen leasing. Disse leasingkontraktene inngås i det internasjonale leasingmarkedet. Dette er veldig vanlig. Det er ikke noe bare SAS gjør, det er helt vanlig i flybransjen. Hensikten med dette er å øke fleksibiliteten i utnyttelse og finansiering av flyflåten. Det var en situasjon som oppstod i etterkant av Kuwait-krisen, hvor det var en krise i flybransjen.

Som et ledd i SAS" omfattende investeringer i nye fly, leases nå en stadig større andel av disse flyene sammenliknet med tidligere, og man unngår dermed å binde mye kapital i flåten. Leasinggiverne kjøper da flyene av SAS, som så leier dem tilbake, og gjennom å kombinere eierskap med leasing reduserer SAS markedsverdirisikoen for flyflåten og får økt operasjonell fleksibilitet. Leien bestemmes først og fremst av kontrakttid, renteleie og beregnet framtidig verdi på det aktuelle flyet. Leasinggivernes skattesituasjon spiller bare en mindre rolle ved leiefastsettelsen, og SAS har leasingavtaler med selskaper både i høyskatteland og i lavskatteland.

Jeg vil peke på at staten gjennom sitt eierskap i SAS deltar i en global bransje. Aktørene på dette feltet er ledende internasjonale banker, leasingselskaper og flymeglerhus. Som en god eier i SAS AB, der den norske stat eier 14,3 pst., i et aksjeselskap som er registrert i Sverige, forventer jeg at selskapet for å opprettholde sin konkurranseevne arbeider aktivt for å oppnå best mulig vilkår i finansieringen av sin flyflåte. Og jamført med resultatframleggelsen i SAS i går er det vel ikke akkurat eierens ønske å påføre selskapet ytterligere kostnader og dermed ytterligere underskudd.

Inge Ryan (SV): Jeg takker for svaret.

Det framgår av artikkelen at framtidige leieutgifter ikke framkommer i regnskapet til SAS på samme måte som utgifter til lån til sjøleide fly ville ha gjort. Vi har nylig hatt en gigantkonkurs i USA, Enron, som kom i kjølvannet av innviklet regnskapsføring og tildekking av faktiske regnskapsforhold.

Ser statsråden noen uheldige sider ved måten SAS fører regnskap på? Vil statsråden ta initiativ til å rette opp de skjevheter som Dagens Næringsliv har avdekket?

Statsråd Ansgar Gabrielsen: For det første er jeg ikke kjent med at regnskapsføringen i SAS har vært i strid med den gjeldende regnskapslovgivning i det land hvor SAS-regnskapene blir ført.

For det andre: Hvis en skulle ha sammenliknet med hva som er situasjonen i Norge, er det jo slik at driftskostnader føres i regnskapet for det aktuelle året og påvirker selvfølgelig resultatet, mens lån påvirker balansen.

Når man har en leasingkontrakt, har man ikke lån, men man har en årlig driftskostnad. Det betyr at om man hadde ført dette regnskapet i Norge, hadde det framkommet, så langt jeg kan se, på nøyaktig samme måte, og det er en regnskapslovgivning som er fastsatt i dette rom. Jeg kan ikke se at det ville være naturlig for meg å ta et initiativ overfor de nordiske land for å påvirke dem til å pålegge selskapet en regnskapsførsel som jeg ikke kan se vi har pålagt våre egne selskaper.

Inge Ryan (SV): Jeg takker igjen for svaret og har et siste spørsmål til oppfølging.

Dagens eiere av de tidligere SAS-flyene er ukjente for SAS-ledelsen, noe som er svært betenkelig. Leie av fly skjer gjennom konsulentselskaper som formidler til eierselskap registrert med til dels norske navn, som f.eks. Sola, Odda, samt et par selskaper med adresse Ugland House. Mye kan derfor tyde på at dette er eiere med norsk tilknytning.

Vil statsråden ta initiativ til å avdekke hvem som er de reelle eierne av flyene som staten leier inn?

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Det er slik med leasing at enten det er representanten Ryan eller statsråd Gabrielsen som skulle lease eksempelvis en bil av et leasingselskap, ville vi ikke ha kunnskap om hvem som har lånt inn penger til dette selskapet. Norsk industri og norsk næringsliv leaser i stort omfang, og det er en helt alminnelig del av næringsvirksomheten. Det er ikke slik at den som leaser, har noen opplysningsplikt, ei heller pleier man normalt å utvise noen særlig interesse for hvem som har lånt inn penger til dette selskapet.

Jeg greier ikke å slutte meg til representantens beskrivelse av at det er svært betenkelig at man ikke vet hvem som har gjort innlånet til leasingselskapet. Jeg kan ikke se at det ville være naturlig for å meg å ta et slikt initiativ overfor SAS i dette tilfellet, på samme måte som jeg ikke ser det som naturlig å gjøre en slik henvendelse til norsk næringsliv i sin alminnelighet.

Hvis denne forsamling, Stortinget, lovgiveren, kommer til at man må oppgi dette, vil selvfølgelig ting stille i en helt annen kategori. Men å ta et slikt initiativ i denne SAS-saken, har jeg ikke tenkt å gjøre.

: