Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 33
Morten Lund (Sp): Jeg vil få stille følgende spørsmål:
«Forsvaret og NATO vil båndlegge store arealer i samiske områder i Finnmark for å øve bombing fra jagerfly og kamphelikopter og for å teste ut nye kryssermissiler.
Er det Regjeringens intensjon å gjennomføre Forsvarets nye planer i Halkavarre i Finnmark, og er dette i tråd med Norges forpliktelser i forhold til Grunnloven § 110 a, folkerettslige forpliktelser og internasjonale konvensjoner som Norge har ratifisert?»
Statsråd Kristin Krohn Devold: Først litt historikk.
Garnisonen i Porsanger ble opprettet i 1946 og bygd ut i 1950-årene. Senere ble det inngått kontrakt med Finnmark Jordsalgskommisjon om feste av grunn til Porsangmoen og Halkavarre skytefelt. Høyesterett fastslo i dom fra 1986 at Forsvarets bruk av Halkavarre ikke var urettmessig i forhold til reindriften, men betinget betaling av erstatning for ulempe og merarbeid.
Etter høyesterettsdommen ble det etablert en erstatningsordning for inngrep i reinbeiterettigheter. Avtalen om erstatning til reindriften er nå utløpt, og det har siden 1996 vært ført forhandlinger med reindriften om fornyelse av kontraktene. I mangel av andre holdepunkter har staten i årene etter 1996 utbetalt årlig erstatning etter de gamle satsene.
Flere av våre viktigste allierte trener og ønsker å trene sine styrker under krevende forhold i Norge. Moderne operasjoner er kompliserte og involverer i økende grad avstandsleverte våpen fra fly og helikopter. Slike operasjoner forutsetter at det kan trenes under realistiske forhold.
Norsk deltakelse i internasjonale operasjoner forutsetter norsk samtrening med allierte enheter. Skal vi kunne motta alliert hjelp til Norge ved et angrep på oss, må forholdene legges til rette for alliert øvelsesvirksomhet i Norge, ikke minst i Nord-Norge, dette for å sikre at tilstrekkelige allierte enheter kan operere effektivt under norske forhold. Det er avgjørende for vår sikkerhet.
Ny våpenteknologi har dessuten skapt nye behov. Norske F-16 fly blir oppdatert og får våpen som kan brukes mot bakkemål. Denne kapasiteten må øves troverdig. Det er også viktig at vi trener sammen med dem vi skal operere sammen med i konkrete operasjoner.
Tilgangen til Halkavarre skytefelt har vært og er viktig for at alliert treningsvirksomhet kan legges til Nord-Norge, ikke minst fordi Halkavarre er det eneste skytefeltet i Nord-Norge som kan brukes for trening av det norske luftforsvarets luft til bakke-kapasitet.
Det pågår nå en prosess for å avklare Forsvarets fremtidige behov for bruk av Halkavarre. Det kan være aktuelt å utvide sikkerhetssonene rundt feltet, fordi flyene kan måtte operere fra større høyder enn tidligere. Selve øvingsfeltet planlegges ikke utvidet utover en eventuell mindre tilpassing av feltgrensen i terrenget. Det vil bli holdt nær dialog med lokale interesser, næringsinteresser og minoritetsinteresser. I den sammenheng vil også forholdet til norsk lovverk og forpliktelser i internasjonale konvensjoner nøye bli vurdert. Uansett hvilke løsninger man kommer fram til for fremtidig bruk, vil Forsvaret legge vekt på å unngå planer og inngrep som ikke er forenlige med etablerte forpliktelser overfor minoritetsgrupper.
Morten Lund (Sp): Jeg vil få takke for svaret, men statsrådens beskrivelse av den prosess som foregår, er helt annerledes enn den som media har gjengitt.
Jeg synes ikke det er rart at de som bor i området, og de som bruker området, blir skremt og provosert. Forsvaret tar seg til rette som om området var folketomt, sier Sametingets visepresident. Jeg mener at Forsvaret har tatt ukloke og umulige snarveier i forhold til det lovverket vi har for vanlige plansaker, og i forhold til de spesielle forpliktelsene vi har i dette området.
Den samiske befolkningen er lovt av politiske myndigheter at det ikke skulle gjøres inngrep i samiske områder før Samerettsutvalgets innstilling er behandlet, og i det minste må Sametinget gi sin tilslutning hvis det skal skje noe i denne tiden. Jeg vil spørre statsråden om Regjeringen kanskje allerede har gitt samtykke til NATO-øvelser i Halkavarre skytefelt.
Statsråd Kristin Krohn Devold: At allierte øver på Halkavarre, er gammelt nytt. Det har skjedd før. Det er helt vanlig at våre allierte øver sammen med Norge i nordnorske områder, så også på Halkavarre.
Men jeg forstår representanten Lunds syn på de medieoppslagene som har vært, for det har vært skapt unødig uro. Det har vært skapt et inntrykk i media av at Forsvarsdepartementet har sluttbehandlet ønskemål fra ulike deler av Forsvaret om fremtidig bruk av Halkavarre. Så langt har ikke prosessene kommet. Forsvarsdepartementet vil i den videre fremdrift for det første ha god kontakt med lokale miljøer i Nord-Norge, inkludert minoritetsinteressene. Vi vil legge vesentlig vekt på norske forsvarsmessige behov, og vi legger vekt – selvfølgelig – på Norges NATO-forpliktelser, som innebærer behov også for fremtidig trening sammen med våre allierte.
Morten Lund (Sp): Jeg er vel ikke mye i tvil om hvem som har skapt denne uroen, og hvem som har opptrådt ukorrekt. Nå forstår jeg det slik at statsråden bekrefter at Forsvaret er innstilt på å gjennomføre sine intensjoner om den store utvidelsen i dette området.
Jeg må si at i den opplistingen av hva en skal ta hensyn til i denne prosessen, legges det særdeles liten vekt på våre forpliktelser overfor urfolks rettigheter. Vi har sluttet oss til en ILO-konvensjon om dette, vi har en FN-konvensjon, og vi har også Grunnlovens beskyttelse av urfolks rettigheter. Jeg synes det er et meget viktig spørsmål som Sametinget stilte i forbindelse med dette.
Også forholdet til Russland, som uttrykker skepsis til internasjonale øvelser i dette området, gjør at folk er utrygge. Senest i dag i NRK Sami Radio har den russiske ambassadøren sagt at russerne ikke liker det om det åpnes for slike øvelser, altså internasjonale øvelser, så nær denne grensen. Jeg vil da spørre: Er russiske myndigheter blitt orientert om de planene som det nå arbeides med, og hva er deres reaksjon?
Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg vil være nokså tydelig på at når det gjelder planlegging av alliert øving i Norge, er det et norsk anliggende. At det fra russisk hold fremføres protester, er ikke noe nytt, men det er ikke styrende for vårt valg av forsvarsaktiviteter og øvingsaktiviteter, det tar vi til etterretning.
Samtidig vil jeg si at de planene som vi nå ser på i Forsvarsdepartementet, ikke dreier seg om en omfattende utvidelse av Halkavarre, men en mulig utvidelse av sikkerhetssonen fordi dette er Luftforsvarets eneste øvingsfelt for luft til bakke-kapasitet, og fordi ny teknologi gjør at flyene opererer fra større høyder – det gjør det selvfølgelig også naturlig å se på sikkerhetssonen.
Men det vil også i fremtiden være de rene norske, nasjonale behov – det inkluderer også alliansens behov – som legges til grunn for Forsvarsdepartementets politikk for øvelser på norsk jord.