Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Ranveig Frøiland (A): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til fiskeriministeren:

«Fiskerikontora i to av dei største fiskeri- og havbrukskommunane Austevoll og Bømlo vert no nedlagde og sentraliserte til Bergen. Hordaland blir då det einaste fylket som vert ståande med eitt fiskerikontor.

Vil statsråden gjera om dette vedtaket, og samstundes vurdera korleis desse kontora kan styrkjast for å møta framtida?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Bakgrunnen for den pågående omorganiseringen av ytre fiskerietat er bl.a. endringer i etatens oppgaver som har funnet sted siden den nåværende kontorstruktur ble etablert for 30 år siden.

Et mer komplekst og omfangsrikt regelverk enn tidligere krever også større tverrfaglige kompetansesentra.

Redusert etterspørsel etter de tradisjonelle tjenestene i rettledningstjenesten, andre endringer i direktoratets oppgavestruktur, store endringer i infrastrukturen samt utviklingen innenfor IKT tilsier også endring av kontorstrukturen.

En omorganisering er nødvendig for å gjøre ytre fiskerietat best mulig egnet til å løse dagens oppgaver og fremtidens utfordringer, og for å oppnå en bedre utnyttelse av etatens totale ressurser. Fiskeridirektørens modell, som innebærer færre, men gjennomgående større fiskerikontor, er et viktig skritt i denne retningen.

Med korte avstander og god kommunikasjon mot Bergen er Hordaland et eksempel på et tilfelle der forvaltningen kan løse sine oppgaver fra et sentralt kontor, i dette tilfellet regionkontoret i Hordaland. Det er også viktig at det blir likeverdige og gode tilbud til alle kystkommunene i Hordaland.

Jeg er opptatt av å finne løsninger som representerer en bedre ressursutnyttelse og samlet sett et styrket tilbud til brukerne, bl.a. ved at kontorets kompetanse bygges ut, og at kontor med økt bemanning får bedre tilgjengelighet.

Jeg vil med det aller første, i nært samarbeid med fiskeridirektøren, avgjøre om det er grunnlag for å finne særlige ordninger som avviker fra de beslutninger som fiskeridirektøren har tatt, og som han har fått fullmakt til å ta.

Ranveig Frøiland (A): Eg skal få takka for svaret og minna om at Austevoll er den kommunen som har det største ringnotmiljøet i landet, og er ein av dei største innanfor oppdrettsmiljøet. Bømlo har ei sentral rolle i utviklinga av skjelnæringa i Hordaland, og ved sidan av har dei òg eit oppegåande ringnotmiljø og ei stor oppdrettsnæring.

Desse to kontora dekte til saman 14 kommunar og eit område med stort potensial for framtidig vekst innanfor oppdrettsnæringa. Slik eg kunne forstå premissane i omorganiseringa, var det betre utnytting, som statsråden sa, av personellressursane som låg til grunn, men politisk la ein òg stor vekt på geografisk nærleik til fiskerimiljøa og tilgjengelegheit for brukarane. I dette tilfellet skjer verdiskapinga i Austevoll-området og i Bømlo, ikkje i Bergen.

Ei sentralisering som det no er lagt opp til i Sunnhordland, vil auka avstanden til fagmiljøa og redusera tilgjengelegheita for brukarane. Det er vel ikkje i samsvar med det som statsråden sa at ein nettopp skulle gjera med denne omorganiseringa?

Statsråd Svein Ludvigsen: Det er to ting som det er viktig å holde fast ved i denne sammenheng. Det er de målsettinger som er trukket opp, nemlig en bedre utnyttelse av ressursene og en bedre service til samtlige kystkommuner og yrkesutøvere.

Jeg hadde etter initiativ fra den sittende president et møte med ordføreren i Bømlo og representanter fra Austevoll kommune, som har sendt over informasjon til meg som jeg skal gjennomgå. Og så er det min ambisjon at vi innen utgangen av mai måned skal ha gjennomgått disse tingene, slik at vi får fastlagt hele denne kontorstrukturen. Men jeg minner om at etter at Statskonsult hadde gjennomgått ytre etat og strukturen og anbefalt større kontorer, fikk altså fiskeridirektøren fullmakt fra departementet 18. september i fjor til å fastsette dette. Og det ligger altså noen kriterier til grunn som etter mitt skjønn tilsier at fiskeridirektøren i det store og hele har oppfylt de målsettinger som storting og regjering har trukket opp når det gjelder organisering av ytre etat og ressursbruken.

Ranveig Frøiland (A): Ja, målsetjinga er vi einige om, når det gjeld service og tilgjengelegheit er eg einig med statsråden. Så er det eit kort, byråkratisk svar som er lese opp for meg, og så høyrer eg no at statsråden er i ferd med å verta politikar. Det gler meg litt, for då kan han ha ei moglegheit til å sjå på korleis situasjonen er i Hordaland, og så kan han ta ein samtale med denne ministeren som er frå Bergen, og som er oppteken av ikkje å sentralisera, men å desentralisera ein del arbeidsplassar. Totalt sett, når vi ser på strukturen i Hordaland og fiskerimiljøet i Sunnhordland, må det gå an å ha ei vurdering av om ein kan få betre tilgjengelegheit og utnytting av personell. Ein kan jo utnytta dei på kontoret i Bergen om dei sit i Sunnhordland, det er ikkje noko problem i dag. Så den totale utnyttinga av personellet, i tillegg til at fagmiljøa er i Sunnhordland, tilseier at desse to kontora framleis bør bestå – og så skal Bergen sjølvsagt ha hovudkontoret.

Statsråd Svein Ludvigsen: Siden spørreren også har erfaring som statsråd, kan vi kanskje bli enige om at når fiskeridirektøren i dette tilfellet har fått en fullmakt fra departementet, skal det sterke grunner til for at statsråden skal kunne overprøve det vedtaket som er gjort i tråd med de målsettinger som ble trukket opp. Det er det ene. Det andre vi sikkert også kan bli raskt enige om, er at statsråden ikke skal enkeltbehandle kontorene fra Stortingets talerstol. Men som jeg har sagt, vi skal nå gjøre en kort prosess for å få avklart om det skal gjøres noen endring i forhold til det som direktøren har fått fullmakt til å beslutte, og som han har besluttet.

Presidenten: Presidenten er i alle fall rimelig sikker på at denne statsråden fortsatt kommer til å være politiker.

: