Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til finansministeren:

«Ved Stavanger Lufthavn, Sola, var det ikkje tollarar til stades i heile påska. Heller ikkje ved danskeferja i Egersund vart det utført kontrollar. Sør-Rogaland Tollerforening melder om redusert budsjett og dermed redusert høve til kontroll med t.d. tilgangen på narkotika. I mange kommunar er det ein forsterka innsats for å redusera dei enorme samfunnsproblema som følgjer av narkotikamisbruk.

Vil statsråden ta initiativ til å sikra større høve til kontroll med tilgangen på narkotika?»

Statsråd Per-Kristian Foss: Regjeringen ønsker å styrke toll- og avgiftsetatens kontrollvirksomhet. I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett foreslår Regjeringen bl.a. en økning av driftsbudsjettet med 20 mill. kr for å styrke kontrollaktiviteten. Etatens grensekontroll er et viktig virkemiddel for å hindre ulovlig inn- og utførsel av varer, bl.a. narkotika, sprit og tobakk. Styrket grensekontroll vil gi flere grensekontroller og føre til flere beslag.

Videre foreslår Regjeringen at det settes av 40 mill. kr til en anskaffelse av mobilt utstyr for scanning av containere mv. Det er i dag svært ressurskrevende å gå gjennom hele varelaster. Det kan ta opptil en dag å tømme og kontrollere en trailer eller en container. Disse maskinene kan relativt raskt gjennomlyse hele containere og kjøretøyer på størrelse med vogntog, slik at kontroll kan gjøres i et større omfang enn tidligere. Det forventes at tiltaket vil ha en preventiv effekt, og at kontrollen av gods vil bli mer effektiv. Dette vil være et godt virkemiddel for å bekjempe bl.a. narkotikasmugling og menneskesmugling.

Regjeringen redegjør nærmere for forslagene til styrking av etaten i revidert nasjonalbudsjett.

Tollmyndighetenes tilstedeværelse på de enkelte grenseoverganger blir generelt vurdert og styrt etter en helhetlig risikovurdering av trafikken over landets grenser, med sikte på mest mulig effektiv bruk av tilgjengelige kontrollressurser, særlig med tanke på å hindre narkotikasmugling. På tidspunkt og ved grensestasjoner hvor trusselbildet og trafikken tilsier at behovet er størst, er det med andre ord hyppigst kontroller.

I Rogaland tolldistrikt har Toll- og avgiftsdirektoratet oppgitt at risikoen under årets påskehelg ble vurdert som svært lav. Det ble derfor besluttet ikke å iverksette spesielle kontrolltiltak, men kun ha kontrollressurser i beredskap. For øvrig kan det nevnes at etatens kontroller på landsbasis førte til beslag av bl.a. over 2 kg amfetamin, over 1 kg kokain og 117 kg hasj i løpet av påskedagene.

For å utnytte etatens budsjettrammer best mulig må det alltid stilles strenge krav til organisering av virksomheten, til arbeidsmetodene og til riktig ressursbruk. Parallelt med en reell styrking av etatens budsjetter, som Regjeringen nå foreslår, har derfor Finansdepartementet anmodet Toll- og avgiftsdirektoratet om å foreta en gjennomgang av organiseringen av distriktsforvaltningen med tanke på en mer effektiv bruk av ressurser og behandling av toll- og avgiftspliktige varer. Regjeringen tar sikte på å omtale saken overfor Stortinget i statsbudsjettet for 2003.

Øivind Halleraker hadde her overtatt presidentplassen.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg takkar for eit positivt svar. Det er godt å høyra at Regjeringa er oppteken av å styrkja kontrollen med tilgangen på narkotika.

No går det jo fram av revidert budsjett at det ikkje er så stort håp for dei som trudde at Regjeringa òg ville styrkja behandlingssida. Der er det òg eit sterkt behov, likeins for å styrkja kommunane sine moglegheiter til å driva førebyggjande verksemd. Det får vi koma tilbake til i ein annan samanheng.

Lat meg gå noko inn i den grunngjevinga som finansministeren gir i revidert budsjett, for i tilknyting til desse 20 millionane er det sagt at noko skal gå til bokettersyn, og noko skal gå til grensekontroll. Er det slik at det vil vera midlar til å styrkja grensekontrollen utover svenskegrensa?

Statsråd Per-Kristian Foss: Det bør jeg ikke svare på, for det er tolletaten som skal foreta en slik helhetlig vurdering. Det er ikke finansministeren eller Finansdepartementet som skal vurdere det løpende trusselbildet, altså hvor man bl.a. basert på etterretningsrapporter vet at det er stor risiko for smugling. I dag foregår tollkontrollen heldigvis etter mer avanserte metoder enn da spørreren og jeg selv var noe yngre, for å si det forsiktig. Med andre ord: Det er de internasjonale etterretningsrapporter og politisamarbeidet internasjonalt som ligger til grunn for Tollvesenets disponering av ressurser. Nettopp ut fra en slik helhetsvurdering refererte jeg til Tollvesenets vurdering av det man vel omtaler som det løpende trusselbildet. Akkurat den vurderingen må Tollvesenet ha en faglig uavhengighet til å foreta.

Det jeg legger vekt på, er at Tollvesenet i Norge gjennom anskaffelse av den såkalte scanneren, som jeg omtalte i mitt svar, iallfall har fått noe av det mest moderne utstyr som finnes internasjonalt for å ta ny type smugling gjennom nye kanaler.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Det er bra at Tollvesenet blir gitt nye moglegheiter til å nytta avansert utstyr.

Det er likevel slik at Tollvesenet til kvar tid må føreta sine risikovurderingar etter dei budsjetta dei har. Difor er det ikkje uvesentleg kor mykje av desse 20 millionane som tilkjem kontrollen med tilgangen på narkotika. I 2001 beslagla Tollvesenet i Rogaland nesten 66 000 brukardosar med narkotiske stoff. Det er ikkje noko lite tal. Tollarane i Kristiansand, Bergen og Trondheim er i ein liknande situasjon som tollarane i Stavanger.

Eg er uroleg for den einsidige fokuseringa på Svinesund og svenskegrensa, og dei signala som det gir i forhold til å kunna koma fritt inn i landet via andre byar. Eg ber difor statsråd Foss, som ansvarleg for Finansdepartementet, om å følgja nøye med, slik at Tollvesenet får dei midlane dei ber om.

Statsråd Per-Kristian Foss: Jeg følger nøye med også på dette. Om jeg ikke akkurat kan garantere at man får det man ber om, er Tollvesenet blant de etater under Finansdepartementet som er blitt vesentlig styrket. Det er en del av den internasjonale kriminalitetsbekjempelse som Norge skal ta del i.

Jeg legger vekt på ikke å la meg dra inn i regionkonflikter om hvilke tollkontor som skal få hvilke ressurser, men at etatens faglige ledelse får foreta den vurdering ut fra et helhetlig bilde. Det tror jeg er viktig ut fra en totalvurdering av mulighetene for å ta beslag og bekjempe ulike typer kriminalitet. Jeg har altså ingen spesiell – det heter vel på nytt norsk –«hang-up», altså en forkjærlighet, for Svinesund eller Gardermoen eller hva det måtte være. Det gjelder rett og slett å ta kjeltringene der de er.

Presidenten: Presidenten kjenner ikke til om «hang-up» er et parlamentarisk uttrykk, men vil la det passere.

: