Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Sigbjørn Molvik (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Ved behandlinga av årets statsbudsjett vedtok Stortinget å be Regjeringa utarbeide en ny handlingsplan for rekruttering av helsepersonell 2002-2005 der det legges vekt på konkrete tiltak for å rekruttere sykepleiere og annet pleie- og omsorgspersonell og på å stabilisere bemanningssituasjonen.

Hva har Regjeringa så langt gjort i arbeidet med denne nye handlingsplanen?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Regjeringen er godt i gang med dette arbeidet. Det er etablert en politisk styringsgruppe som ledes av statssekretæren i Helsedepartementet, og der også Sosialdepartementet deltar med sin statssekretær. Sosial- og helsedirektoratet og departementene utarbeider nå en situasjonsanalyse som skal danne grunnlaget for valg av tiltak i planen. En hovedkonklusjon fra den nå avsluttede handlingsplanen for helse- og sosialpersonell er at rekrutteringen av hjelpepleiere og annet fagpersonell med utdanning fra videregående skole er for svak i forhold til forventet etterspørsel. Rekruttering av personell med denne type utdanning fremstår som en stor utfordring for helse- og sosialsektoren. Vi har derfor valgt å konsentrere vår fokusering og spisse våre tiltak mot disse gruppene. I tillegg er sykepleierne en sentral målgruppe for rekrutteringsplanen.

Sosial- og helsedirektoratet har i samarbeid med yrkesorganisasjonene og arbeidsgiverne fått i oppdrag å utrede forslag til en tiltaksstrategi for rekrutteringsplanen. De er bedt om å utarbeide et program for kliniske spesialiteter for pleie- og omsorgsfagene. En slik faglig utviklingsmulighet anser både yrkesorganisasjonene og helseministeren som et viktig rekrutterende tiltak. Andre tiltak som vurderes, er muligheter for videreutdanning for hjelpepleiere, hjelpepleierutdanning for voksne, ny struktur for helse- og sosialfagene i videregående opplæring, rekruttering av innvandrere til pleie- og omsorgsyrkene, mv. Flere at disse tiltakene må følges opp i samarbeid med Utdannings- og forskningsdepartementet.

Arbeidsgivers rolle når det gjelder rekruttering og stabilisering av personellsituasjonen, er avgjørende viktig. Staten er nå eier av spesialisthelsetjenesten. Gjennom styringen av de regionale helseforetakene har jeg understreket foretakenes ansvar for utdanning, forskning og annen kompetanseheving av sitt personell.

I budsjettet for 2003 vil jeg presentere mål og tiltak for den nye rekrutteringsplanen for helse- og sosialpersonell.

Sigbjørn Molvik (SV): Jeg takker for svaret.

Årsaka til at sosialkomiteen i budsjettbehandlinga sist høst var opptatt av dette spørsmålet, var at mange rapporter tydet på at det både i spesialisthelsetjenesten og kanskje ikke minst i pleie- og omsorgstjenestene i kommunene ville være mangel på nok og godt nok kvalifiserte ansatte, og at det ville komme til å bli det største hinder for å kunne tilby tilstrekkelige tjenester både når det gjelder kvalitet og kvantitet. Det er lite som tyder på at situasjonen har blitt bedre, slik helseministeren også var inne på. Dette haster, og jeg er glad for å høre at arbeidet er godt i gang, også fordi det ser ut som om hovedvekta nå blir lagt på hjelpepleiere og den type yrkesgrupper.

Etter min oppfatning vil lønnsspørsmålet være et av de viktigste rekrutteringstiltaka i den sammenheng, og spørsmålet blir da: Vil en heving av lønnsnivået for pleie- og omsorgsarbeidere være et mål for Regjeringa? Og hvordan vil Regjeringa bidra til at en slik lønnsheving kan finne sted?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg er av den oppfatning at lønn er et viktig virkemiddel i rekrutteringsøyemed. Men jeg har den respekt for spillereglene i arbeidslivet at jeg ikke – og i særdeleshet ikke midt under et lønnsoppgjør – kommer med erklæringer av lønnspolitisk karakter. Derfor vil jeg avstå fra den invitasjonen som ligger i representanten Molviks oppfølgingsspørsmål.

Presidenten: Det har helseministeren full anledning til.

Sigbjørn Molvik (SV): Jeg takker for svaret og har for så vidt respekt for den holdninga som statsråden inntar i forhold til det. Men likevel er det en del grunnleggende forutsetninger for en eventuell lønnsøkning. Det gjelder f.eks. kommunenes økonomi. Når det gjelder pleie- og omsorgssektoren, er det jo kommunene som er arbeidsgivere, og for at man skal kunne få til en eventuell lønnsheving for disse gruppene, må kommunene settes i stand til å betale for en slik eventuell lønnsøkning.

Så over til en annen side. I det samme vedtaket i budsjettbehandlinga bad også Stortinget om at det ble vurdert å gjøre endringer i arbeidsmiljølova, slik at tredelt turnusarbeid kunne likestilles med skiftarbeid. Mange opplever denne forskjellsbehandlinga av lavlønte kvinneyrker – forståelig nok – som svært urettferdig. Er statsråden enig i at en likestilling mellom tredelt turnus og helkontinuerlig skiftarbeid i arbeidsmiljølova er et rimelig krav, og at dette vil være ett av mange viktige tiltak for å rekruttere og beholde kompetent arbeidskraft i pleie- og omsorgssektoren?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg er enig i at hvordan man organiserer arbeidsdagen og arbeidstiden, er en viktig del av det å legge til rette for at disse stillingene er attraktive og dermed rekrutterende. Vi vil fra Regjeringens side utrede det spørsmålet som representanten Molvik her stiller, nemlig spørsmålet om tredelt turnus, og komme tilbake til det i forbindelse med vårt arbeid med rekrutteringsplanen. Det er det jeg vil si i denne omgang.

: