Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. april 2002 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Knut Storberget (A): Jeg har et spørsmål til justisministeren:

«I avisen Nationen blir det informert om at den såkalte 24-timersregelen som skal hindre at varetektsfanger sitter unødig lenge i en glattcelle, blir brutt stadig oftere.

Hva har statsråden tenkt til å gjøre for å forhindre at dette skjer?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Politiet og kriminalomsorgen har som en målsetting at varetektsinnsatte skal overføres fra politiarrest til fengsel innen 24 timer etter at fengslingskjennelsen ble avsagt. Denne målsettingen er tydeliggjort i tildelingsbrevet til kriminalomsorgen, og varetektssakene er der gitt førsteprioritet.

Det er også riktig at det har blitt rapportert brudd på denne målsettingen. Hittil i år er det rapportert om i underkant av 100 slike brudd. De fleste av dem dreier seg om relativt kortvarige oversittelser, dvs. fra en til to dager. Men i Bergen har vi hatt tilfeller der folk har blitt sittende betydelig lenger i politiarrest før de har blitt overført til fengsel.

Hovedårsaken til dette er selvsagt at det er en underdekning av fengselskapasitet i forhold til antall straffedommer og behovet for varetekt. Jeg har tidligere redegjort for denne kapasitetsutfordringen her i spørretimen.

Som justisminister ser jeg svært alvorlig på denne situasjonen, og vi følger utviklingen nøye. Det er viktig for oss at personer som varetektsfengsles, raskt kommer inn i et fengselsregime med muligheter for lufting, sysselsetting, fellesskap osv. Vi har arbeidet mye for at innholdet i varetektsoppholdet skal dempe de uheldige virkningene av at folk må varetektsfengsles mens saken etterforskes.

Den langsiktige løsningen på dette problemet er selvsagt å etablere flere fengselsplasser. Det kommer jeg tilbake til. På kort sikt vurderer vi enkelte kriminalpolitiske virkemidler som kan øke gjennomstrømningen i anstaltene, eksempelvis økt bruk av §12-overføringer til behandling, og om domsinnkallingen må ytterligere reduseres for å øke varetektskapasiteten. Jeg nevner også at vi sist fredag fremmet forslag om lovendringer som vil gi hurtigere behandling av straffesaker og dermed kortere varetektstider, og regler som vil bety styrket rettssikkerhet for varetektsinnsatte. Etter mitt syn bør dagens retningslinjer for overføring fra politiarrest til varetektsplass avløses av et mer bestemt regelverk med hjemmel i lov. Regjeringen har derfor foreslått at det gis en hjemmel i straffeprosessloven § 183 for Kongen til å fastsette en forskrift om bruk av politiarrest. Jeg er innstilt på at denne forskriften skal sikre at bruken av politiarrest ytterligere blir redusert i forhold til dagens faktiske situasjon.

Knut Storberget (A): Jeg takker for svaret. Jeg er glad for at justisministeren ser alvorlig på situasjonen.

Dette er et svært følsomt område av straffeprosessen. For det første handler det om at folk sitter i fengsel uten dom, slik at man på mange måter har en byrde i forhold til det, og man sitter da under forhold som er kritikkverdige. Det andre er selvfølgelig at 24-timersregelen innebærer at man faktisk på enkelte steder slipper løs varetektsfanger som har begått alvorlige lovbrudd, og som samfunnet trenger beskyttelse mot. Her er det altså to hensyn som kommer for fullt.

Det er absolutt grunn til å si at 100 brudd på denne regelen er alvorlig, særlig tatt i betraktning at torturkommisjonen faktisk har reist kritikk mot Norges bruk av varetekt. Sånn sett synes jeg kanskje at situasjonen påkaller strakstiltak i større grad enn det justisministeren nå ser for seg, og jeg har lyst til å utfordre ham på det og spørre: Ser han noen mulighet for nå umiddelbart å sette i verk noen tiltak slik at vi kan forhindre flere slike brudd?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg har svart på det som er de kortsiktige tiltakene, og som vi må vurdere, bl.a. § 12-soning, og eventuelt også utsette enkelte domssoninger. Det er tiltak jeg i så fall vil komme tilbake til.

Selvfølgelig tar jeg dette på alvor. Det er jo vi selv som har pålagt oss denne 24-timersregelen. Den er etter min kunnskap mye strengere enn det EMK pålegger oss, men vi har valgt å følge den.

Jeg må også gjøre oppmerksom på at da torturkommisjonen sist var her, bad de oss også om å se på andre forhold, som å sørge for skikkelige forhold på cella, skriftlig informasjon og helsetilsyn. Det er pålegg som er fulgt opp, og som også vil bli etterkontrollert på egnet måte.

Men når det gjelder det spørsmålet som her er reist, må vi kunne konstatere at bruddproblemene i hovedsak er knyttet til Oslo og Bergen, kanskje mest til Bergen. Derfor er dette et spørsmål jeg har fokus på og vil komme tilbake til, også når det gjelder de mer langsiktige forhold ved dette. Men på kort sikt tror jeg nok dessverre vi må leve med at dette vil vare en stund, og så får vi se hvilke praktiske tiltak jeg kan iverksette for at dette ikke vokser seg ut av kontroll, og for at det ikke skal bli en for ubehagelig situasjon.

Knut Storberget (A): Jeg takker for svaret.

Man nevner her de uholdbare forholdene på cellene, og det er det som er kimen til problemet. Det er sjølve cella som gjør at situasjonen for dem som kommer på såkalt glattcelle, er såpass vanskelig. Kunne ikke Justisdepartementet nå tenke seg en løsning hvor man faktisk etablerte noe såpass enkelt som bedre celleforhold rundt omkring på politistasjonene, slik at man faktisk kanskje unngikk å ha en slik 24-timersregel, at man i hvert fall hadde noen celler til disposisjon som mer eller mindre så ut som normale fengselsceller?

Statsråd Odd Einar Dørum: Bedre celleforhold var ett av temaene for torturkommisjonen. Men jeg oppfatter at representanten Storberget ønsker å bidra konstruktivt og faktisk stiller spørsmål om vi skal gjøre mer enn dette. Det oppfatter jeg som en konstruktiv oppfordring til meg, og den skal jeg selvfølgelig ta med meg videre.

: