Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. april 2002 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Ingvild Vaggen Malvik (SV): «Storting og regjering har som mål at støyplagen i løpet av ti år skal reduseres med 25 pst.

I en nylig utkommet rapport fra Transportøkonomisk institutt og Miljøakustikk AS «Mye skrik og lite ull – Dagens støyregelverk i praksis» (jf. tidsskriftet Samferdsel, febr. 2002), konkluderes det med at man med dagens regelverk og satsing ikke vil være i nærheten av å nå et slikt mål.

Vil statsråden foreta noen nye grep for å nå målsettingen?»

Statsråd Børge Brende: Det er både et betimelig spørsmål og en god dag som representanten Vaggen Malvik har valgt for å ta opp støyproblemer, for i dag er det den internasjonale støyfri-dagen. Det er markert mange steder rundt omkring i landet.

Representanten har også helt rett i at kanskje en av de store gjenværende miljøutfordringene vi har i Norge, er knyttet til støy. Noen vil mene at det har vært øredøvende taushet rundt spørsmålet i mange år, men støy er faktisk en ikke ubetydelig utfordring for mange mennesker her i landet.

SFTs undersøkelser viser at 1,5 millioner mennesker bor slik til at de i boligområdet sitt har over 50 desibel i støy, og en halv million mennesker i Norge er i en situasjon der de har store plager knyttet til støy. Det går utover nattesøvnen, og det går utover livskvaliteten. Derfor står selvsagt denne regjeringen fast ved det som Bondevik I-regjeringen fastslo, at vårt nasjonale mål er å redusere støyplagene med 25 pst. innen 2010. Her finnes det mange virkemidler som vi bør se nærmere på, men et faktum er at samferdselssektoren står for 70 pst. av de støyproblemene som skapes. Derfor er det vesentlig hva vi kan få til i forhold til kollektivtrafikken.

Regjeringen skal på fredag presentere en kollektivmelding. På fredag skal også Regjeringen presentere en stortingsmelding om bedre miljø i byer og tettsteder, som går på bedre arealplanlegging.

Det er viktig å få flere over i kollektivtrafikken. Det er viktig at man i byene slipper unna mye av gjennomkjøringstrafikken som også går gjennom boligområdene. Det er et av de store overordnede grepene man kan ta. Så går det også på industri og på flytrafikk, som er to store støykilder. Spesielt er det problematisk med industri som støyer i boligområder. Der må vi få til en transformasjon. Vi må også se på biltyper og på hvordan bilene er utformet – mer støysvake biler. Mer støysvake snøscootere f.eks. i fjellet er heller ikke å forakte. Vi må også se på forskjellige typer veidekke. En del av det veidekket vi bruker i Norge, støyer unødvendig mye. Det er også slik at en del av de bildekkene vi bruker, ikke er av de mest støysvake internasjonalt. Det må vi gå inn og se på.

Dette er bare opplysninger om noen av de tiltakene som vi nå vil arbeide videre med.

Ingvild Vaggen Malvik (SV): Mange barn og unge er plaget av støy. Å forebygge er naturligvis langt mer rasjonelt enn å reparere i etterkant. Jeg er veldig glad for den vektleggingen statsråden har på samferdselssektorens betydning, og løsningen er vel kanskje her, som i klimasammenheng, at en rett og slett må kjøre mindre. Men når skoler må holde vinduene lukket for å skjerme elevene, er det noe som er fundamentalt galt. Det finnes et eksempel på en splitter ny skole som måtte gå til dette skrittet fordi det ikke var penger igjen på budsjettet til å bygge støyvoller mot veien. Mitt spørsmål til statsråden er da: Synes statsråden at dette er akseptabelt?

Statsråd Børge Brende: Nei. Det er kortversjonen.

Det er uakseptabelt når man bygger en ny skole, at man ikke kan åpne vinduene og lufte. Det er faktisk også mange boliger i Norge som er i en slik situasjon at man ikke kan åpne vinduene, og åpner man dem, er det ikke bare støy som er problemet, det er også luftforurensning i de samme områdene. Så vi har utfordringer knyttet til samferdselssektoren – støy og luftforurensning. Der vil vi gå inn med avbøtende tiltak. Det gjelder også de strukturelle tiltakene, nemlig arealplanlegging og kollektivmeldingen.

Ingvild Vaggen Malvik (SV): Jeg takker for svaret.

Ut fra det statsråden nå sier, er det naturlig å spørre om det vil bli utarbeidet en samlet forskrift med bindende og anbefalte støygrenser for behandling av støy etter de ulike lovene som vi har, både plan- og bygningsloven, forurensningsloven og kommunehelsetjenesteloven.

Statsråd Børge Brende: Jeg tar med meg det innspillet. Det tror jeg også det er naturlig å vurdere. Men som sagt, og som representanten også selv var inne på, er ikke de avbøtende tiltakene det mest interessante, kanskje – i forhold til det å bygge støymurer og lage trippelvinduer. Det gjør ikke noe med det grunnleggende problemet. Jeg tror også at vi må jobbe mye mer med arealplanlegging, ikke minst i de store byene, og vi må jobbe i forhold til gjennomgangstrafikk. I middelalderbyen Trondheim, som representanten Vaggen Malvik også kjenner, er det 1 000 tungtransportbiler som unødvendig kjører gjennom byen bare i løpet av ett døgn. Dette må man gjøre noe med. Det går også på de andre tiltakene som jeg nevnte, i forhold til veidekke og bilkvalitet.

Vi har satt oss mål i forhold til luftkvalitet, og det ligger allerede inne målsettinger også på støybiten. Men vi skal se på om forskrifter er den riktige måten å gjøre det på, eller om vi skal velge å gå den mer positive veien, som jeg også har nevnt tiltak for.

Presidenten: Vi går så til spørsmål 27.

: