Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. april 2002 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Ola D. Gløtvold (Sp): Poenget med hensyn til Støyfri dag er allerede tatt, så vi får da støye litt på vår måte.

Så til spørsmålet mitt.:

«Onsdag 24. april er utpekt til Støyfri dag. I ordinær spørretime 17. april d.å. ble det opplyst at støyplagene i forbindelse med Regionfelt Østlandet vil berøre 305 boliger. Dersom støykonsesjonen for Rødsmoen legges til grunn for regionfeltkonsesjonen, er det opplyst at 900 eiendommer, herav 450 boliger, blir berørt.

Betyr dette at konsesjonsgrunnlaget justeres fra sak til sak uten hensyn til generelle bestemmelser om støyforurensing?»

Statsråd Børge Brende: Det er foretatt en rekke beregninger av utbredelsen av støy som man kan forvente fra Regionfelt Østlandet. I spørretimen forrige uke refererte forsvarsministeren til de nyeste beregningene for antall eiendommer – 305 boliger – som vil bli berørt av støy over 50 desibel utendørs.

Representanten Gløtvold viser til noen andre tall, bl.a. 450 boliger, som vil bli berørt. Så vidt jeg har kunnet bringe på det rene, refererer disse tallene seg til et foreløpig anslag fra Forsvarets bygningstjeneste fra ca. to år tilbake, i forbindelse med Åmot kommunes behandling av et midlertidig bygge- og deleforbud i området. Forsvaret presiserer at dette nå er gamle tall. Beregningsgrunnlaget for støyen forbedres stadig etter som man får mer detaljert informasjon om forventet aktivitet i Regionfelt Østlandet og plassering av de tyngste installasjonene.

Forsvaret har ennå ikke søkt SFT om utslippstillatelse etter forurensningsloven for Regionfelt Østlandet. Siden Miljøverndepartementet er klageinstans for eventuelle klager på slik konsesjon, kan jeg ikke forskuttere hvordan konsesjonsvilkårene for Regionfelt Østlandet vil bli.

Det finnes ingen generelle norske bestemmelser om militær støy som sådan. Et større øvingsområde av denne typen innebærer sammensatt aktivitet, som til dels er sammenlignbar med annen, sivil støy. Det alminnelige støyregelverket, sammen med internasjonale regler og retningslinjer for ulike typer skyte- og sprengningsstøy, ligger til grunn for konsesjonsbehandling av støy fra sammensatt militær aktivitet.

Konsesjonsbehandling av støyende virksomhet generelt baseres på kunnskap om virkningen av ulike støynivåer fra ulike typer støykilder, og konsesjonene utformes for å ta høyde for de spesifikke forholdene på stedet. For støy er forhold som vær, aktivitetsmønster, topografi og beliggenhet av befolkningskonsentrasjoner også viktige faktorer som påvirker støyeksponeringen og støyplagen. Konsesjonsvilkårene vil derfor kunne variere en del i utformingen fra sted til sted. Man kan derfor ikke sammenligne Rødsmoen og Regionfelt Østlandet direkte eller i utgangspunktet forvente at alle konsesjonsvilkår vil være identiske for de to øvingsområdene.

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg takker statsråden for svaret og har noen kommentarer til det.

At 450 boliger er et gammelt tall, er det vel en del uenighet om. Det er tall som Åmot kommunestyre har basert sine vedtak på, så sent som i mai fjor i hvert fall. Og det er vel tall fra bl.a. Kilde Akustikk som ligger til grunn for en del av denne beregningen.

Når det gjelder at Miljøverndepartementet er klageinstans, er jeg klar over det. Men derfor er det også viktig på dette tidspunkt å få fram grunnlaget for denne konsesjonsbehandlingen og eventuelt også for en ankebehandling, hvis det skulle bli tilfellet. Vi vet at bl.a. støyindeksmålingen, den såkalte SPI-faktoren, er veldig omstridt, og det er mange måter å gjøre denne beregningen på, som også statsråden var inne på.

Jeg synes det er noe merkelig at støynivået har gått ned med 5 desibel etter at man har gått over til Multiconsult som utreder – dette til tross for at det er økt aktivitet.

Vil statsråden være med på å utsette utbyggingen til disse ting er på plass?

Presidenten: Representanten må passe seg så han ikke bruker opp tiden for neste tilleggsspørsmål på det første.

Statsråd Børge Brende: I de utfordringene vi står overfor når det gjelder Regionfelt Østlandet, er det området som ligger under mitt departement, å ta stilling til en eventuell konsesjonssøknad i forhold til forurensning.

Som jeg sa, har Forsvaret ennå ikke sendt inn noen søknad om utslippstillatelse etter forurensningsloven for Regionfelt Østlandet. Konsesjonsbehandlingen av en slik søknad vil erfaringsmessig ta noe tid, særlig hvis det blir klager som må behandles videre.

Samtidig forstår vi at Forsvaret planlegger å starte utbygging av Regionfelt Østlandet allerede i 2002 – det er altså svaret på det – for å kunne ta i bruk området i 2005. Forsvaret må ha byggetillatelse etter plan- og bygningsloven for sitt planlagte utbyggingsarbeid. Før byggetillatelse kan gis, plikter de kommunale byggemyndighetene å forelegge saken for berørte sektormyndigheter, herunder SFT.

I en konkret vurdering av de byggearbeidene det søkes om tillatelse for, kan SFT samtykke eller ikke til at byggearbeidene kan starte uten at utslippstillatelse foreligger.

Ola D. Gløtvold (Sp): Det var igjen mye tid på klokken min i stad, president.

Det er klart at SFT nå har engasjert seg i disse ulike tallene. SFT ber om at Forsvaret får en uavhengig konsulent eller konsulentgruppe til å se på disse ulike tingene. Vil miljøvernministeren støtte det?

Jeg må igjen spørre, for jeg synes ikke det var noe godt svar på spørsmålet mitt: Er det ikke mest riktig å utsette denne utbyggingen til SFT har behandlet konsesjonssaken? SFT har jo selv sagt at i tilfelle man begynner før konsesjonsbehandlingen er ferdig, blir det for Forsvarets egen regning og risiko.

Statsråd Børge Brende: Det kommer jo ikke – bør iallfall ikke gjøre det – som noen overraskelse på representanten Gløtvold hva som er Regjeringens standpunkt i forhold til Regionfelt Østlandet.

Når det gjelder konsesjonsbehandling, er det, som jeg redegjorde for, også slik at SFT kan gi samtykke til at man kan igangsette, eller man kan ikke gi samtykke til det. Gir man samtykke, som er helt vanlig i slike sammenhenger – iallfall sammenlignet med hva som har skjedd tidligere – skjer det på utbyggers egen regning og risiko. Det samme har jeg uttalt. Jeg har full tillit til SFT, som er mitt direktorat i denne saken.

Presidenten: Vi går nå tilbake til spørsmålene 2 og 3.

: