Stortinget - Møte onsdag den 17. april 2002 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 1
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Bjørn Jacobsen til utenriksministeren, vil bli besvart av utviklingsministeren på vegne av utenriksministeren, som er bortreist.
Bjørn Jacobsen (SV): «Folkets Hus i Nablus og Palestinian Central Bureau of Statistics er begge eksempel på norskstøtta infrastruktur på palestinsk jord som er blitt øydelagd av israelske angrep dei siste månadene. Landsorganisasjonen og Statistisk sentralbyrå i Noreg har ved sine øvste leiarar protestert og bedt om forklaring.
Kva for tiltak har Noreg sett i verk for å utgreie kva som har skjedd, og på kva slags måte har ein protestert og fordømt desse handlingane overfor Israel?»
Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Regjeringen ser meget alvorlig på de siste måneders israelske aksjoner i det palestinske området og er sjokkert over de sosiale og humanitære følgene av den pågående krisen. I tillegg til de enorme menneskelige lidelsene er det sterkt beklagelig at aksjonene også fører til omfattende skader på infrastruktur i det palestinske området. Ødeleggelse av palestinsk infrastruktur svekker grunnlaget for økonomisk og sosial utvikling, reduserer de palestinske myndighetenes evne til å bekjempe terrorisme og øker hatet mot Israel i den palestinske befolkning.
Det er i dagens situasjon svært vanskelig å få oversikt over hvilke prosjekter som er skadet som følge av den siste israelske militæroffensiven i det palestinske området, samt omfanget av skadene. Flere norskstøttede prosjekter har dessverre blitt rammet i tidligere aksjoner. Vi har fra norsk side tatt opp med israelske myndigheter ødeleggelser og skader på norskstøttede prosjekter og beklaget disse. Utenriksministeren har tatt opp ødeleggelsene med både statsminister Sharon, utenriksminister Peres og andre israelske ledere. Statsministeren har spesielt tatt opp aksjonen mot det palestinske statistiske sentralbyrå med statsminister Sharon.
Sharon lovet i desember å undersøke aksjonen mot det palestinske statistiske sentralbyrået nærmere. Da man ikke mottok noe svar på forespørselen, har man fra norsk side flere ganger gjentatt ønsket om en forklaring. Vi har dessverre ennå ikke mottatt noe svar fra israelsk side.
De norske representantene i området søker nå å fremskaffe informasjon om følgene av de siste ukers israelske militæraksjoner. Dette vil også omfatte informasjon om skader på norskstøttede utviklingsprosjekter. Ettersom det fortsatt pågår militære operasjoner i området, er dette en vanskelig oppgave, som vil ta noe tid.
Regjeringen følger for øvrig situasjonen i regionen svært nøye og er i løpende kontakt med både partene i konflikten og andre aktører.
Kjell Engebretsen hadde her overtatt presidentplassen.
Bjørn Jacobsen (SV): Eg takkar for svaret. Det kan kanskje verke litt småleg å spørje korleis det har gått med norske midlar som er sette inn for å vere med og byggje opp ein infrastruktur i dei palestinske sjølvstyreområda, men samtidig er det viktig å reagere på så omfattande øydeleggingar av infrastruktur som no foregår i Palestina. Ingenting kjem sjølvsagt opp mot dei sivile lidingane, men av og til kan det vere greitt å spørje om noko konkret og be om konkrete svar i samband med øydelegging av infrastruktur, som den norske staten har vore med på å byggje opp. Eg har lyst til å spørje statsråden om statsråden ser det enorme behovet det palestinske folket har for å få retta merksemda mot dei krigsovergrepa som det no blir utsett for.
Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Etter min vurdering har Regjeringen gjort nettopp det Bjørn Jacobsen er opptatt av, nemlig bedt om konkrete svar i forbindelse med konkrete ødeleggelser. Vi arbeider nå med å få oversikt over de siste ukenes hendelser for å se hvilke konkrete prosjekter dette kan innebære. Fra norsk side har vi investert mindre i infrastruktur enn mange andre givere. Det betyr at den norske bistanden ikke har vært så utsatt, men vi regner med at når det gjelder norskstøttede prosjekter, har det vært ødeleggelser eller skader iallfall i størrelsesordenen 15 mill. kr.
Når det så gjelder behovet for fokus på den humanitære krisen og situasjonen i konfliktområdet i de palestinske selvstyreområdene, ser selvfølgelig også Regjeringen dette. Det er et behov for fokus og ikke minst behov for å sikre overholdelse av internasjonal humanitær rett, som også Norge har vært opptatt av å ivareta i forbindelse med ikke minst Røde Kors og tilgangen til flere av de områdene hvor Israel har gjennomført militære aksjoner.
Bjørn Jacobsen (SV): Eg takkar for svaret. Av og til må ting setjast på plass i forhold til rett og gale, og vi veit jo at Israel ulovleg har okkupert Gaza og Vestbreidda i over 30 år. Men samtidig, bakom den kjensgjerninga, veit vi at det er ulike meiningar i den israelske opinionen. Ser statsråden at det også kan ha ein positiv effekt i den israelske opinionen at Noreg protesterer mot dei overgrepa som blir gjorde på Vestbreidda og i Gaza av den israelske hæren?
Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Jeg tror det er vanskelig i dagens situasjon å ha oversikt over hvilken effekt ulike holdninger og ulike protester vil ha i den israelske opinionen, men det er i hvert fall ingen tvil om hva Regjeringen gjør. Regjeringen har sagt klart og tydelig ifra om hva vi opplever som israelske overgrep i det palestinske området.
Jeg vil likevel understreke at vår rolle nå også er å forsøke å avhjelpe den humanitære krisen. Og til representanten Jacobsens orientering vil det finne sted en stor internasjonal giverkonferanse, AHLC-konferansen, i Oslo 24.–25. april, som vil sette fokus nettopp på situasjonen for palestinerne og hvilke behov de nå har på bistandssiden, ikke minst for å avhjelpe den meget kritiske situasjonen det palestinske folket nå er i.
Presidenten: Vi går da til spørsmål 15.