Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Raymond Robertsen (H): «Vadsø ligger 18 mil fra nærmeste sykehus, og ønsker å modernisere sitt røntgenutstyr. Dette vil gi byens innbyggere et bedre tilbud samt representere en økonomisk besparelse for samfunnet i form av reduserte reisekostnader. Rikstrygdeverket vil ikke gi tilskudd til dette.

Hvilken strategi har Regjeringen for at man ser samfunnets midler under ett, og at staten gjennom Rikstrygdeverket kan bidra til drift av desentraliserte tilbud for å spare reisekostnader?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Vadsø kommune overtok i sin tid røntgenutstyret fra det tidligere sykehuset i Vadsø. Tjenesten har vært drevet ved hjelp av kommunalt helsepersonell, og bildene som tas lokalt, har vært sendt til Kirkenes sykehus for tolkning. Driften har i sin helhet vært finansiert av kommunen. Det er nå behov for investering i nytt røntgenutstyr. Man ønsker også å kvalitetssikre tjenesten ved at virksomheten organiseres som en satellitt under røntgenavdelingen ved Kirkenes sykehus. Jeg har fått opplyst at kommunestyret vil dekke innkjøp av nytt digitalt røntgenutstyr ved Vadsø helsesenter, og at Kirkenes sykehus vil drifte tjenesten dersom staten påtar seg et ansvar for å finansiere driften. Vadsø kommune har søkt Rikstrygdeverket om midler til driften, under henvisning til at trygden sparer penger ved at pasientene slipper å reise til Kirkenes sykehus for å få utført røntgenundersøkelser.

Rikstrygdeverket har ikke adgang til å finansiere utstyr og drift av røntgenvirksomhet innen spesialisthelsetjenesten. Ansvar for å sørge for å finansiere drift av spesialisthelsetjenester tilligger nå de regionale helseforetak. Når det gjelder drift av røntgenvirksomheten i Vadsø, vil jeg derfor legge til grunn at det primært og på kort sikt må søkes en løsning på denne saken mellom Vadsø kommune og Helse Nord regionale foretak.

Jeg kan godt se at et tilbud om å få utført røntgenundersøkelser lokalt i Vadsø er gunstig for pasientene og sannsynligvis også vil medføre samfunnsøkonomiske besparelser. Som helseminister er jeg opptatt av å få et best mulig helsetilbud når det gjelder både tilgjengelighet og kvalitet. Derfor er det nedsatt en arbeidsgruppe som skal vurdere om ansvaret for syketransport og skyss av helsepersonell bør overføres fra folketrygden til de regionale helseforetakene og/eller at deler av tjenesten overføres til kommunene. Jeg vil vurdere en slik overføring med mulig ikrafttredelse i 2004.

Departementet har dessuten nylig nedsatt et utvalg som skal se på de fremtidige finansieringsordningene for spesialisthelsetjenesten under ett. En vurdering av finansieringsløsninger i grenseoppgangen mellom primærhelsetjenesten og sykehusene, spesialisthelsetjenesten, vil inngå i dette utvalgets vurderinger.

Raymond Robertsen (H): Jeg takker for svaret. Vi vet jo at når det er snakk om helsetilbud i Norge og spesielt i Nord-Norge, er det geografisk slik at det er store avstander mellom de rimelig store sentra. Det er klart at det ikke er noen tvil om at reisekostnadene er betydelige når det gjelder helse, spesielt i Nord-Norge.

Jeg registrerer at statsråden sier at det nå er helseforetaket som har ansvaret. Men vi vet jo også at man har grepet inn f.eks. med dialysebehandling i Alta, som heller ikke har sykehus.

Jeg vil stille statsråden følgende spørsmål: Vil statsråden foreta seg noe som gjør at denne saken på en måte kan få en løsning så fort som mulig?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Som jeg sa i mitt første svar, ligger løsningen ikke i at Rikstrygdeverket går inn i finansieringen av sykehustjenester. Løsningen må ligge i at det regionale helseforetaket og helseforetaket i Finnmark finner at dette er en løsning som er i samsvar med de rammene de har, og det oppdraget de har om å yte tjenester for befolkningen i dette området. Jeg vil holde meg orientert om hvordan helseforetaket håndterer denne saken.

Jeg tror imidlertid at den viktige og strategiske muligheten for å påvirke dette systemet fremover ligger i de systemmessige endringene som nå utredes, hvor vi bl.a. ser på muligheten for at syketransporten, og dermed reiseutgiftene, blir en del av helseforetakenes ansvar. I så fall vil helseforetakene stå overfor valgmuligheter i forholdet mellom desentraliserte løsninger og reisekostnader, som gir muligheter for mer rasjonelle valg.

Raymond Robertsen (H): Jeg registrerte i svaret på mitt første spørsmål hvordan Regjeringen ser på totalkostnadsprinsippet og bruk av samfunnets ressurser under ett. Statsråden skisserte en løsning der man skal se på om ikke utgiftene til transport av pasienter og ikke minst til behandling skal tas fra én pengesekk. Og det punktet er jo positivt. Det tror jeg kommer til å resultere i et bedre helsetilbud for bl.a. befolkningen i Nord-Norge.

Jeg takker for svaret, og jeg føler at problematikken som lå i kjernen av mitt spørsmål, at man skal se samfunnets ressurser under ett, er ivaretatt av Regjeringen.

: