Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 22
Heidi Sørensen (SV): «Lokaltoget til Oslo sentrum er den viktigste kollektive betjeningen av Holmlia. Tilbudet er gradvis blitt dårligere på tross av at strekningen er topprioritert både hos NSB og Jernbaneverket. Jernbaneverket opplyser at sist år ble 457 togavganger innstilt i begge retninger. Dårlig togtilbud tvinger reisende og pendlere over på bil, noe som skaper økt forurensning i allerede belastede områder.
Hva har statsråden tenkt å foreta seg for å bedre togtilbudet på strekningen Oslo–Ski?»
Statsråd Torild Skogsholm: En av de største utfordringene ved togtilbudet over Holmlia i dag er at det tilbys for få sitteplasser i rushtidene. Dette kapasitetsproblemet henger sammen med en generell mangel på tilgjengelig togmateriell samt standarden og kapasiteten på sporet. Dagens tilbud har dessuten færre avganger enn ønskelig på lørdager og søndager, da det kjøres timesavganger med et tillegg av åtte avganger i hver retning på strekningen Skøyen–Mysen. Dette reduserte togtilbudet i helgene er en følge av knapphet på lokomotivførere. Så snart lokomotivførersituasjonen tillater det, vil halvtimesavganger på dagtid lørdager og kveldstid søndager bli gjeninnført. Mulighetene for ytterligere forbedringer av tilbudet vil bli vurdert i forbindelse med innfasingen av de nye lokaltogsettene som NSB BA har under levering.
Regjeringen har i Sem-erklæringen prioritert satsing på nærtrafikken i bl.a. Oslo-området, og vil følge opp dette i kommende avtaler med NSB om statlig kjøp. En slik forbedring av tilbudet vil imidlertid ha en kostnadsside som vil måtte prioriteres opp mot det øvrige togtilbudet som inngår i statlig kjøp av persontransporttjenester med tog. Jeg tar sikte på å komme tilbake til Stortinget med nærmere opplegg til en ny rammeavtale med NSB for årene 2003–2005 i forbindelse med budsjettframlegget til høsten.
På lengre sikt vil tilbudet ytterligere kunne forbedres i forbindelse med en utbygging av bl.a. Ski stasjon og nytt dobbeltspor på strekningen Oslo–Ski, slik det er lagt opp til i Nasjonal transportplan 2002–2011.
Heidi Sørensen (SV): Jeg takker for svaret.
Statsråden var selv inne på at det nye dobbeltsporet til Ski vil kunne bedre tilbudet dramatisk. Det gjelder også hele strekningen videre nedover til Østfold og inn til Mysen. Med det investeringsnivået Jernbaneverket har i dag, er det lite sannsynlig at det nye dobbeltsporet vil komme i inneværende stortingsperiode, og knapt i denne planperioden. Vil statsråden i forbindelse med kollektivmeldingen eller på annet vis komme tilbake til Stortinget med en handlingsplan for investeringer på jernbanesiden, som igjen bringes i tråd med det som ble vedtatt i Nasjonal transportplan?
Statsråd Torild Skogsholm: Oppfølgingen av handlingsplanen og av Nasjonal transportplan skjer i praksis gjennom det enkelte budsjettfremlegg hvert år. Vi kommer altså tilbake til denne konkrete saken og til liknende saker ved behandlingen av budsjettet hvert år.
Heidi Sørensen (SV): Det er klart at man har en vanskelig planleggingshorisont i Jernbaneverket når man må forholde seg til et budsjett som legger opp til et investeringsnivå som utgjør to tredjedeler av det som ble forutsatt i Nasjonal transportplan.
Er statsråden enig i at for å ha en god planlegging er det viktig at Regjeringen allerede nå er tydelig når det gjelder hvilket investeringsnivå man vil ha for jernbanen de neste årene?
Statsråd Torild Skogsholm: Ja, det er riktig at skal man ha gode planleggingsmuligheter, må det gis klare signaler. Det ønsker denne regjeringen å gi.
Det er viktig at vi gjennom de årlige budsjettene viser hva vi konkret ønsker å satse på. Og det kommer vi tilbake til – forhåpentligvis i mange budsjettrunder heretter.