Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Geir-Ketil Hansen (SV): «Nye EU-krav om sikkerhet vil kunne lamme store deler av hurtigbåt- og fergetrafikk fra og med 1. juli når regelverket skal innføres. Sikkerhetspåleggene vil få store økonomiske og driftsmessige konsekvenser. Dette forholdet må Regjeringen ha vært informert om.

Hva vil Regjeringen gjøre for å unngå at hurtigbåt- og fergetrafikken blir lammet f.o.m 1. juli, og hvordan vil Regjeringen løse de økonomiske og driftsmessige konsekvensene av de nye sikkerhetsbestemmelsene?»

Statsråd Torild Skogsholm: Sjøfartsdirektoratet har det overordnede ansvaret for sikkerheten til sjøs, jf. sjødyktighetsloven § 3. Sjøfartsdirektoratet sorterer igjen under Nærings- og handelsdepartementet. Regelverket har likevel stor betydning for gods- og passasjerførende fartøyer, som er en viktig del av norsk samferdsel.

EU vedtok i 1998 direktiv 98/18 om sikkerhetsstandarder for passasjerskip i innenriks fart. Etter at økonomiske virkninger var kartlagt, og det var forutsatt en vanlig åpen høringsprosess, ble bestemmelsene i direktivet fastsatt som norsk forskrift med virkning fra 1. mai 2000. Direktivet og forskriften fastsetter at eksisterende skip over 24 m skal oppgraderes på visse områder det første året, mens de mest omfattende oppgraderingene for skip i klasse B, liten kystfart, senest skal være oppgradert til nye krav i perioden 2007–2010, avhengig av alder.

Konsekvensene for hurtigbåtflåten pr. 1. juli har så langt jeg kjenner til, liten sammenheng med de EU-kravene representanten Hansen viser til. Bakgrunnen er at internasjonalt hurtigbåtregelverk blir innført, og at Norge i etterkant av Sleipner-kommisjonens arbeid selv har valgt å gi deler av regelverket tilbakevirkende kraft også for eksisterende hurtigbåter. Det er en diskusjon om både økonomi og teknisk gjennomføring.

Jeg har tatt spørsmål om regelverk og praktisering opp med næringsministeren, som igjen har bedt om innspill fra Sjøfartsdirektoratet.

Samferdselsdepartementet og fylkeskommunene må som kjøpere av transporttjenestene forholde seg til virkningene når disse er nærmere kartlagt, og det vil om nødvendig bli forelagt Stortinget.

Geir-Ketil Hansen (SV): Jeg takker for svaret.

Jeg er i utgangspunktet – og vil gjerne understreke – veldig glad for og beroliget over at det stilles krav om sikkerhet til sjøs. Det kommer passasjerene til gode, og sånn må det være. Dette er imidlertid en trafikk som er en del av norsk kollektivtransport, og som har stor betydning spesielt for Vestlandet og Nord-Norge. Det er klart at det vil få store konsekvenser om denne trafikken skulle måtte stoppe opp fra og med 1. juli, fordi man ikke har vært forberedt verken på de økonomiske eller de praktiske konsekvensene. Det er jo en transport som gjøres etter avtale med fylkeskommunene og staten, og dermed har vi og ministeren et spesielt ansvar for å påse at dette lar seg gjennomføre.

Så da må jeg stille spørsmålet på nytt igjen – om ministeren kan garantere for at denne viktige transporten ikke vil stoppe opp 1. juli.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg anser to ting som veldig viktige i denne saken. Det ene er at vi har et tilbud på dette området som er godt for folk, og det andre området jeg er opptatt av, er at sikkerheten ivaretas på en god måte.

Vi har hatt opplevelser som vi helst ikke vil ha igjen. Derfor er det viktig å sette sikkerheten i høysetet. Samtidig finner jeg det helt riktig at vi også ser på at kravene er riktige i forhold til de mål man ønsker å oppnå, så det er ting vi hele tiden vil være opptatt av. Men trafikksikkerhet er viktig, og det er viktig at vi har et godt transporttilbud også langs kysten til innbyggerne i dette landet.

Når det gjelder det konkrete spørsmålet som vi snakker om her, så er det en kontakt med Sjøfartsdirektoratet, som er den ansvarlige myndighet i forhold til å pålegge disse kravene.

Geir-Ketil Hansen (SV): Jeg synes det er flott å høre at man er i kontakt med Sjøfartsdirektoratet, og at det jobbes med saken. Men jeg fikk ikke noe svar på om man kunne garantere for at trafikken vil fortsette å gå etter 1. juli. Det har nemlig svært stor betydning for de deler av landet dette angår.

Statsråd Torild Skogsholm: Det er klart at det er viktig at rammevilkårene er riktige for dem som skal operere i dette markedet.

Nå vil det ikke være riktig av meg å gå ut og garantere at vi har trafikk etter 1. juli – jeg forutsetter at vi har det. Men hva det nå eventuelt skal bety i forhold til kjøp av tjenester, som jeg regner med representanten her sikter til, så er dette ting vi må komme tilbake til, for vi vet ikke hvordan virkningen økonomisk vil bli før dette systemet er innført.

: