Stortinget - Møte onsdag den 20. februar 2002 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 1
Arne Sortevik (FrP): Jeg har et spørsmål til finansministeren:
«I forbindelse med evalueringen av Stortingets behandling av stats- og nasjonalbudsjettet var utvalget også inne på flere viktige spørsmål som det ikke ble tid til å vurdere nærmere. Dette gjelder modifisering av kontantprinsippet og spørsmålet om flerårige budsjetter. Enkelte land har helt eller delvis forlatt kontantprinsippet, og en del land arbeider ut fra flerårige budsjetter. Utvalget mente disse spørsmålene måtte utredes nærmere.
Har statsråden tatt initiativ til slik utredning, eller vil han gjøre det?»
Statsråd Per-Kristian Foss: Svaret er ja. Hvis tiden tillater en viss utdypning av svaret, er forholdet slik at dette ble gjort under regjeringen Stoltenberg den 14. september i fjor. Et offentlig utvalg vurderer etter følgende retningslinjer:
1. Prinsippene for budsjettering og regnskapsføring av statsbudsjettet og statsregnskapet, herunder forholdet mellom kontantprinsippet og budsjett- og regnskapsføring etter bedriftsøkonomiske prinsipper.
2. Budsjettering i et fleråring perspektiv.
Utvalget, som ledes av Marianne Andreassen, skal avgi innstilling innen 1. desember dette år. Departementet vil på det grunnlag vurdere oppfølging av utvalgets innstilling når den foreligger.
Arne Sortevik (FrP): Jeg takker for svaret.
Det betyr at et arbeid er på gang, men at det fremdeles er tid til innspill. Mitt poeng er at utvalget som evaluerte Stortingets behandling, pekte på to forhold. Det utvalget ikke berørte, er etter min mening et tredje område, der modernisering og fornyelse kanskje er mer viktig for Norge enn for mange andre OECD-land, nemlig bruk av oljepenger og spesifikt bruk av oljepenger i utlandet. Bruk av oljepenger i utlandet, kjøp av varer og tjenester enten i utlandet eller levert i Norge av utenlandske leverandører og med i hovedsak utenlandsk arbeidskraft er et sentralt tema dersom vi skal modernisere de økonomiske begreper og prinsipper som vi bruker i styringen av landets og statens økonomi. Vil statsråden også inkludere bruk av utenlandsbudsjett i en slik utredning? Selv om arbeidet er igangsatt, er det altså tid igjen til å gi innspill underveis. Så jeg gjentar spørsmålet: Vil statsråden også sørge for at bruk av utenlandsbudsjett blir vurdert i en slik utredning?
Statsråd Per-Kristian Foss: Dette er et annet spørsmål. Jeg kan godt svare på det, og da vil jeg svare ved å henvise til at det står utvalget fritt å vurdere hva de vil innenfor mandatets grenser. Men hvis jeg til representantens refleksjon skulle henvise til noe som kan bidra til tanke om dette, vil jeg gjerne henvise til sentralbanksjefens årstale, hvor han i meget kontante prinsipper og uttrykksmåter omtaler de tanker som Fremskrittspartiet har gjort seg om dette.