Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. februar 2002 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Morten Høglund (FrP): «Norge har i dag frihandelsavtaler vedrørende fisk med søkerlandene til EU. Disse risikerer vi bortfaller fra den dag søkerlandene blir medlemmer. Det islandske formannskapet i EFTA har derfor et mål om å se på nye muligheter for å bedre vår markedsadgang for fisk i EU.

Ville det ikke nå være naturlig at vi i forbindelse med EUs arbeid vedrørende utvidelse arbeidet for at EØS-avtalen ble utvidet til også å gjelde handel med fisk og fiskeprodukter?»

Utenriksminister Jan Petersen: EFTA-landenes frihandelsavtaler med søkerlandene til EU gir tollfrihet for eksport av alle fiskeprodukter til disse landene. Når søkerlandene blir medlemmer av EU, vil frihandelsavtalene falle bort til fordel for EØS-avtalen.

EØS-avtalen sikrer imidlertid ikke full tollfrihet for norsk fiskeeksport. Ifølge avtalens protokoll 9 er det tollfrihet for en rekke hvitfiskprodukter, mens f.eks. sild, makrell, laks og reker ikke omfattes av tollfrihet. Det er følgelig en hovedutfordring for Norge å finne en mest mulig tilfredsstillende løsning for handel med fisk og fiskeprodukter til et utvidet EU.

Potensialet for økt handel med sjømat innenfor et utvidet EU og EØS er stort, og det er helt sentralt å sikre best mulige rammebetingelser for den fremtidige handel med EU. Det vil også være av stor betydning for søkerlandene, som er storforbrukere av norske råvarer i sin voksende foredlingsindustri, å ha et best mulig importregime for norsk fisk.

Det er Regjeringens klare utgangspunkt at utvidelsen av EU ikke må medføre nye tollbarrierer.

Både statsministeren, fiskeriministeren og jeg selv har derfor tatt opp spørsmålet om markedsadgang for fisk i både sentrale EU-hovedsteder og med EU-kommisjonen. Senest i forrige uke drøftet jeg dette spørsmålet med EU-kommisjonens visepresident, Loyola de Palacio, som var på besøk i Oslo.

Det er imidlertid åpenbart at vi står overfor store utfordringer. En løsning må finnes innen EUs utvidelse trer i kraft, noe som vil skje i 2004 eller 2005. Regjeringen arbeider nå med et nærmere opplegg for disse forhandlingene og vil i denne prosessen konsultere Stortingets organer.

Morten Høglund (FrP): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg registrerer at det er et komplisert spørsmål, og at det ikke er noen enkel vei å gå.

Slik jeg ser det, vil det være behov for at norske myndigheter har en aktiv strategi knyttet til disse spørsmålene, som vel også utenriksministeren redegjorde for. Kan statsråden bekrefte at Norge nå følger opp dette overfor alle de eksisterende EU-hovedstedene, og ikke minst også påvirker hovedstedene i søkerlandene, som også kan være medhjelpere i en slik prosess?

Utenriksminister Jan Petersen: Jeg kan absolutt bekrefte at Norge forsøker der hvor vi er til stede, å ta opp dette meget viktige spørsmålet og berede grunnen for de forhandlingene som må komme. Jeg sørger derfor for at det er et standard innslag i hvert fall i mine samtaler i europeiske hovedsteder. Men jeg er helt enig med Morten Høglund i at det er et meget komplisert spørsmål. Han vil også vite at EU-kommisjonen har gitt uttrykk for at selv en teknisk oppdatering av EØS-avtalen har man nå på denne siden av utvidelsen altså ikke tid til. Men dette er et spørsmål som må løses, og Morten Høglund kan være sikker på at Regjeringen vil utforme en aktiv strategi, og at vi vil konsultere Stortingets organer. Jeg legger særlig vekt på det siste.

Morten Høglund (FrP): Jeg takker igjen for svaret. Signalene fra EU har vært negative, og man har jo forståelse for at EU kan ha mer enn nok med den prosessen de nå er inne i. Selv om EU skulle skyve på denne problemstillingen til etter EU-utvidelsen i 2004 – 2005, så er det kanskje ikke mer enn tiden og veien for at vi allikevel har en høy satsing på disse problemstillingene, slik at vi snarest mulig kan få inkludert de resterende områder for fisk i våre avtaler med hele det nye EØS-området.

Utenriksminister Jan Petersen: Jeg er helt enig i at det ikke er all verdens tid til disposisjon. Utvidelsen vil komme i 2004 eller 2005, og jeg mener meget bestemt at vi må ha en løsning på dette problemet før denne utvidelsen skjer, slik at næringen ikke får forverrede vilkår i og med utvidelsen. Derfor er det bare tiden og veien vi har her nå.

Presidenten: Vi går da til spørsmål 10.

: