Stortinget - Møte onsdag den 13. februar 2002 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 18
Torstein Rudihagen (A): Mitt spørsmål åt samferdselsministeren går i same leia som det førre spørsmålet:
«Posten Norge BA har varslet Vestre Toten kommune om at Raufoss postkontor vil bli erstattet med Post i Butikk fra og med 30. juni 2002. Det betyr at Vestre Toten kommune med 13 000 innbyggere og Raufoss tettsted med over 7 000 innbyggere og med en av de største industrivirksomhetene i Norge vil være uten et fullverdig posttilbud.
Mener statsråden at dette er i tråd med Postens konsesjonsvilkår, og er statsråden enig i at et så stort tettsted som Raufoss ikke skal ha et fullverdig posttilbud?»
Statsråd Torild Skogsholm: Kravene i konsesjonen til Posten om tilgang til og tilbud av leveringspliktige tjenester i alle deler av landet skal oppfylles, også etter overgang fra postkontor til Post i Butikk. Dette er en helt klar forutsetning for omleggingene i Postens ekspedisjonsnett. I tillegg har Posten bl.a. avtalebaserte hente- og bringetjenester for bedrifter med særskilte behov som ikke dekkes gjennom Post i Butikk.
Posten gjennomgår i disse dager kommunenes kommentarer til beslutningen om å erstatte flere postkontorer enn tidligere lagt til grunn, med Post i Butikk. I denne forbindelsen vurderer Posten særskilt næringslivets spesielle behov. Jeg har derfor tillit til at Posten også i framtida vil sikre et godt og fullverdig posttilbud til alle kundegrupper – også på Raufoss – uansett om postkontoret videreføres som Posthandel eller erstattes med Post i Butikk.
For øvrig viser jeg til mitt svar på foregående spørsmål fra representanten Molvik om en tilsvarende sak.
Torstein Rudihagen (A): Eg takkar statsråden for svaret.
I si tid, då postsystemet blei omlagt, skulle jo staten framleis syte for at vi fekk eit landsdekkjande, fullverdig posttilbod. Det skulle vi gjere gjennom konsesjonsvilkår for Posten, og eg er glad for at statsråden peiker på at konsesjonsvilkåra må følgjast opp.
Ein ting er at vi skal ha eit landsdekkjande tilbod av nærmare definerte posttenester, men i konsesjonsvilkåra står det òg at Posten skal tilby grunnleggjande banktenester gjennom heile selskapets ekspedisjonsnett. Det er mange plassar der Post i Butikk fungerer veldig godt. Det aukar faktisk opningstida og betrar tilkomsten for mange, men problemet er at Post i Butikk ikkje gir eit fullverdig posttilbod eller tilbod om finansielle tenester på lik linje med vanlege postkontor, det som no blir kalla Posthandel.
Det underlege er framgangsmåten som Posten brukar i omleggingane sine. I Vestre Toten fekk dei i september i fjor beskjed om at hovudpostkontoret skulle oppgraderast til Posthandel, noko dei tek imot med opne armar, for det ville jo gi eit fullverdig tilbod. Så kjem det ein motsett beskjed, nemleg at dette skal gjerast om til Post i Butikk. Når ein kjenner til storleiken på Raufoss, og når ein kjenner det industrimiljøet som er og dei reaksjonane som har kome etter at dette blei kjent, ser ein jo at dei ikkje får eit fullverdig posttilbod. Og dersom ein ikkje skal halde dette oppe på ein såpass stor stad som Raufoss, med over 7 000 innbyggjarar, og med industrimiljøet i Vestre Toten kommune med 13 000 innbyggjarar, ja, då spør eg: Kor skal vi da ha eit fullverdig posttilbod?
Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er selvfølgelig helt enig i at det er viktig at det finnes gode postløsninger i hele landet. Det er derfor vi har konsesjon, og det er også derfor vi kjøper tjenester av Posten. Posten skal sammen med berørte kommuner ha en dialog for å finne de beste løsningene ut fra de behov som er på de enkelte stedene.
Jeg har tillit til at man i denne prosessen følger de konsesjonsvilkårene som er gitt. Det er viktig at man finner løsninger som fungerer godt, og det er viktig at Posten gjør en god jobb i forhold til å finne de beste løsningene. Og det har jeg tillit til at de gjør. Likevel mener jeg at vi skal bruke det tilsynsorganet vi har, Post- og teletilsynet, til å påse at de kravene som ligger inne i konsesjonen, og de behovene som ligger her, blir tilfredsstilt på en riktig og god måte.
Torstein Rudihagen (A): Takk for det.
Det er veldig bra at statsråden har tillit til Posten, men eg føler at dette er litt i grenseland i forhold til det som har vore Stortingets intensjonar, og det som òg har vore departementets intensjonar, når vi seier at vi skal ha eit landsdekkjande posttilbod. For det må jo vere i grenseland i forhold til våre krav og departementets konsesjonskrav når ikkje Raufoss med sitt industrimiljø med 7 000 innbyggjarar skal ha eit fullverdig posttilbod. Eg understrekar uttrykket «fullverdig», for som vi var inne på her i stad, manglar Post i Butikk ein del av dei tenestene som ligg i Posthandel eller vanlege postkontor, som utferding av identitetskort, billettsal, rådgivingstenester osv. Det er då eg meiner at staten som eigar, dei politiske styresmaktene, må seie frå.
Det er òg riktig som statsråden seier, at det skal vere ein dialog med dei kommunane som blir berørte her. Men då trur eg det er viktig å understreke dialog, og at det ikkje berre rett og slett blir slik at kommunen skal få lov å kome på ei form for høyring, og så gjer Posten akkurat som dei vil likevel.
Statsråd Torild Skogsholm: Posten har sine rammevilkår, og det er også at konsesjonen ligger der til grunn for den virksomheten de driver. Og det er viktig at Posten får muligheter til å finne de beste løsningene gitt de rammene som foreligger. Jeg vet også at Posten arbeider for å finne spesielle løsninger i forhold til næringslivet der det er behov for det. Som det ble påpekt her: Vi snakker nå om et industrimiljø hvor det kanskje er spesielle behov. Og jeg har tillit til at Posten har kontakt med de delene av næringslivet som har spesielle behov her.
Når det gjelder at ikke alle tjenester er tilgjengelige på Post i Butikk, det ble nevnt billettsalg, er det fortsatt slik at det går an å bestille billetter pr. telefon og få hentet dem på Post i Butikk. Det er noen tjenester som ikke finnes, men det er veldig få.
Jørgen Kosmo hadde her gjeninntatt presidentplassen.