Stortinget - Møte onsdag den 13. februar 2002 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 17
Sigbjørn Molvik (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Posten har nå varsla nedleggelse av flere postkontorer de nærmeste månedene. Det betyr at større kommuner som f.eks. Nome og Vinje i Telemark vil bli uten fullverdige postkontor.
Mener statsråden at denne nye nedleggingsrunden fra Postens side er i samsvar med Stortingets forutsetninger bl.a. i behandlinga av St.meld. nr. 26 for 2000-2001 og i samsvar med Postens konsesjonskrav?»
Statsråd Torild Skogsholm: De overordnede rammene for den framtidige ekspedisjonsnettstrukturen slik de er presentert i stortingsmeldingen om omlegging av Postens ekspedisjonsnett, ligger fast. Posten har opplyst at det framtidige ekspedisjonsnettet fortsatt skal bestå av mer enn 1 500 ekspedisjonssteder totalt, hvorav minimum 300 Posthandel. De øvrige ekspedisjonsstedene etableres som Posten Bedrift, Post i Butikk eller Post i Offentlig servicekontor. De 40 postkontorene som Posten vurderer nedlagt, skal erstattes av minst 50 Post i Butikk.
I tråd med det som ble forutsatt ved stortingsbehandlingen av saken, skal konsesjonskravene oppfylles også etter omleggingen. Dette innebærer bl.a. at alle leveringspliktige tjenester og grunnleggende banktjenester skal være tilgjengelige i alle landets kommuner, og at hver kommune skal ha minst ett fast ekspedisjonssted, Posthandel eller Post i Butikk, som tilbyr slike tjenester. Posten og ikke minst Post- og teletilsynet som tilsynsorgan på postområdet skal påse at disse kravene oppfylles. Samferdselsdepartementet har ved brev av 21. januar i år bedt Post- og teletilsynet fortsatt følge nøye med på at kravene i konsesjonen og Stortingets signaler om service og kvalitet blir oppfylt i forbindelse med omstillingsprosessen i Posten.
Etter de vedtatte styringsprinsippene er Posten selv ansvarlig for å oppfylle de samfunnspålagte pliktene for landet som helhet og finne fram til gode og effektive løsninger for posttjenester i de enkelte områdene. Innenfor de overordnede rammene er det derfor Posten selv som på forretningsmessig grunnlag må vurdere hvor hver enkelt Posthandel og Post i Butikk skal lokaliseres.
Jeg har forståelse for at det oppfattes som nytt, uvant og negativt at også større steder vil kunne bli uten et fast ekspedisjonssted drevet av Posten selv. Jeg vil imidlertid understreke at det tradisjonelle ekspedisjonsnettet blir av stadig mindre betydning for Postens evne til å tilby sine tjenester, inklusive leveringspliktige tjenester. Mange av Postens tjenester tilbys gjennom andre kanaler. Det er bl.a. etablert en rekke særordninger for næringslivet, som f.eks. avtalebaserte hente- og bringetjenester og åpne omdelingsenheter der odde produkter og større volum kan leveres. En rekke tjenester tilbys også elektronisk, via Internett eller pr. telefon. Gjennom Postens totale nett skal dermed både privatkunder og næringslivet sikres et godt og likeverdig tilbud i alle deler av landet.
Sigbjørn Molvik (SV): Jeg takker statsråden for svaret.
Bakgrunnen for spørsmålet er jo at Posten nå har varslet nedlegging av 40 nye postkontor. I denne runden er det ikke små og avsidesliggende kontor med tynt befolkningsgrunnlag som blir rammet. Disse er allerede borte. Nå vil dette ramme til dels store og relativt folkerike tettsteder og kommuner. For Telemarks vedkommende betyr det f.eks. at Nome kommune med 6 700 innbyggere og Vinje kommune, som har et areal som er en og en halv gang så stort som hele Vestfold fylke, vil bli uten fullverdig postkontor. Fra kommunesenteret Åmot i Vinje blir det nå en reise på 50 km hver vei til nærmeste postkontor, og store deler av kommunens innbyggere får opptil 90 km avstand til postkontoret. Mener statsråden at dette er i samsvar med kravene i konsesjonen til Posten Norge AB? Der heter det i punkt 1.3:
«Posten skal sikre brukerne et godt og likeverdig tilbud i alle deler av landet.»
Og ifølge punkt 2.1:
«… tjenestene … skal være tilgjengelige for befolkningen i hele landet gjennom et landsdekkende postnett.»
Statsråd Torild Skogsholm: Stortinget har lagt premissene for denne omleggingen gjennom sin behandling av nevnte stortingsmelding. Det er viktig, og det er selvfølgelig et mål, og det ligger inne i konsesjonen, at det skal være tjenester tilgjengelig rundt om i hele landet. Denne omleggingen skal også være til beste for brukerne. Som jeg sa i mitt svar i stad, er målet at det skal være 1 500 steder her i landet hvor man skal få tilgang til Postens tjenester. Det vil være i form av forskjellige typer, slik som Posthandel, Post i Butikk og Post i Offentlig servicekontor. Dette er ment å skulle gi en tilgjengelighet som er minst like god som dagens løsning. Jeg vet at det er en kommunikasjon mellom Posten og berørte kommuner i slike omganger. Det er veldig viktig, slik at vi på den måten kan finne de beste løsningene.
Sigbjørn Molvik (SV): Jeg må vel bare konstatere at statsråden og jeg kanskje har litt forskjellige oppfatninger av hva som er et godt og ikke minst et likeverdig tilbud og tilgjengelighet når det er slik at Vinje kommune, som er større enn Vestfold fylke, ikke har ett ordinært postkontor, mens Vestfold fylke har tolv. Da kan man snakke om likeverdig tilbud! Det syns jeg ikke det er.
Vinje kommune har fått utarbeidet en juridisk vurdering av Postens nedleggingsplaner som foreløpig konkluderer med at en nedleggelse av postkontor i Vinje må antas å være i strid med kravet i konsesjonsvilkårene om et godt og likeverdig tilbud. Den samme juridiske vurderingen konkluderer også med at Posten har begått flere åpenbare brudd på forvaltningsrettslige prinsipp. Posten har truffet vedtak om nedleggelse uten at saken overhodet har vært til høring og før kommunen som berørt part har fått anledning til å uttale seg. Hvilket initiativ vil statsråden ta for å sørge for at Posten oppfyller konsesjonskravene og holder seg innenfor forvaltningsmessige lover og regler, både i denne saken og i framtidige omstruktureringer?
Statsråd Torild Skogsholm: Det er slik at når postkontorer legges ned, skal det etableres andre løsninger som gjør at det finnes tilgang til disse tjenestene. Det ligger rimelig klare krav i konsesjonen. Det er helt riktig. Det er nettopp her at Post- og teletilsynet, som er et viktig tilsynsorgan, har en viktig funksjon, nettopp for å påse at konsesjonskravene oppfylles på en god måte. Jeg har allerede tatt initiativ til at dette blir gjennomgått ordentlig, og det vil Post- og teletilsynet gjøre.