Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. februar 2002 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«I aktivitetsplanen for Forsvaret fra høsten 2001 legges det opp til at inntil 800–2 400 mann skal øve i «Det regionale skyte- og øvingsfeltet for Forsvarets avdelinger på Østlandet» i de ni månedene med aktivitet i feltet.

Hva er reelt påregnelig øvingsvolum i regionfeltet, og hvor skal disse styrkene komme fra?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: Overgangen til et mobilt operasjonskonsept stiller helt nye krav til samtrening mellom enheter fra ulike våpenarter. Disse kravene vil ikke kunne tilfredsstilles i de eksisterende skytefeltene i Sør-Norge. Dette er den viktigste årsaken til å opprette Regionfelt Østlandet.

Regionalt skyte- og øvingsfelt for Forsvarets avdelinger på Østlandet ble vedtatt i forbindelse med behandlingen av Innst. S. nr. 129 for 1998-99, jf. St. meld. nr. 11 for 1998-99.

Ved Stortingets behandling av St. prp. nr. 45 for 2000-2001 understreket flertallet i forsvarskomiteen at det vil være kritisk avgjørende at Regionfelt Østlandet utvikles i tråd med Stortingets forutsetninger og at tidsplanen overholdes. Regjeringen baserer seg på dette. Det innebærer at anleggsarbeidet i feltet planlegges igangsatt i september i år, og at feltet kan tas i bruk fra 2005.

For å ta den andre delen av representanten Enoksens spørsmål først: Det er primært Forsvarets avdelinger hjemmehørende i Sør-Norge som vil bruke regionfeltet. Blant de mest sentrale avdelingene er de tre avdelingene som inngår i Forsvarets innsatsstyrke, nemlig hurtigreaksjonsstyrken, oppfølgingsstyrken og forsterkningsstyrken. I tillegg er det Hans Majestet Kongens Garde, Hærens jegerkommando og befalsskolene.

Når det gjelder den første delen av spørsmålet til representanten Enoksen, vil Forsvarets avdelinger på Østlandet før 2005 nytte et antall eksisterende skyte- og øvingsfelt. Ulempen med disse eksisterende ordninger er at de ikke tilfredsstiller krav til samtrening mellom avdelingene. Omfanget av den planlagte virksomheten er i størrelsesorden som det representanten Enoksen nevner i sitt spørsmål. Denne virksomheten vil bli overført til Regionfelt Østlandet. Det er vanskelig å si noe mer eksakt om omfanget av virksomheten i feltet. Jeg vil likevel presisere at øvelsesaktiviteten vil variere i løpet av de ni månedene feltet er i bruk. I periodene med lavest aktivitet planlegges det med at ca. 500 soldater blir øvet i feltet, mens det på det meste planlegges med at ca. 2 000-2 400 soldater øves.

Det avgjørende knyttet til virksomheten i feltet, er at våre militære avdelinger gis tilfredsstillende trenings- og øvingsmuligheter, slik at de skal kunne løse sine meget krevende oppgaver og tilfredsstille operative krav. Det er ikke minst viktig i forbindelse med våre internasjonale operasjoner.

Jeg vil til slutt understreke at den planlagte virksomheten ved regionfeltet vil ha sin oppstart ved utgangen av inneværende langtidsperiode, altså i 2005. Det fremtidige omfanget av virksomheten må derfor ses i sammenheng med den pågående strukturutviklingen i Forsvaret som vil skje frem mot det årstallet.

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, som for så vidt langt på vei er bekreftende i forhold til det som Stortinget har vedtatt, og de forutsetningene som er lagt til grunn.

Bakgrunnen for mitt spørsmål er selvsagt at de avdelinger som i dag er lokalisert i østlandsområdet, bl.a. Østerdal garnison, har et langt lavere antall personell enn det nivået man legger opp til skal øve i dette skytefeltet. Samtidig har Stortinget vedtatt at den øvrige styrkeproduksjonen i Hæren skal foregå ved 6. Divisjon i Troms.

Mitt oppfølgingsspørsmål blir da: Kan statsråden bekrefte at Stortingets forutsetning om at førstegangstjenesten i Hæren skal avtjenes i Nord-Norge, ligger fast?

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg kan bekrefte at min intensjon er helt i tråd med representanten Enoksens intensjon, nemlig at vi skal ha førstegangstjenesten i 6. Divisjon, og så skal utdanningsenheten innenfor Hæren, altså UKS-en, ligge i Østerdal garnison. Det var derfor jeg, da jeg også ramset opp de enhetene som var ment å skulle øve på Regionfelt Østlandet, baserte meg på de militære enhetene som er til stede i den regionen i dag.

Representanten Enoksen er sikkert kjent med at det for øyeblikket er usikkerhet knyttet til mange ting i Forsvaret, finansiering og fremtidig struktur. Men min intensjon er at det som ble vedtatt i juni, står fast, og at det selvfølgelig også vil bli lagt til grunn for øvingsaktiviteten. Men det vil ikke utelukke at enkelte elementer fra nord kan komme til å øve i sør, fordi det bl.a. er simulatorer og annen type utstyr her som man ikke har i nord, men da gjelder det spesielle typer kapasitet.

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg er enig med forsvarsministeren i at det for tiden er betydelig usikkerhet omkring Forsvarets framtid. Desto viktigere er det at verken statsråden eller Stortinget bidrar til å skape større usikkerhet enn nødvendig. Vi har jo nå også i de siste dagene sett spekulasjoner om hvorvidt det kan være aktuelt å overføre avdelingen i Nord-Norge til Østlandet. Så jeg takker statsråden for svaret, der jeg oppfatter at statsråden bekrefter at det er uaktuelt, de vedtak Stortinget har gjort med hensyn til plassering i Nord-Norge og utdanning i 6. Divisjon, vil ligge fast også i den framtidige forsvarsstruktur.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg kan bekrefte at i det arbeidet departementet har lagt til grunn for denne stortingsperioden, fortsetter vi med den konsentrasjonen rundt 6. Divisjon og Østerdalen som ble vedtatt i juni. Det gjelder også treningsaktiviteter.

Samtidig vil jeg gjenta det jeg nevnte, nemlig at det kan være behov for at enkelte elementer får utnytte kapasiteter i sør. Men det forandrer ikke på hovedstrukturen.

Presidenten: Sak nr. 1 er dermed ferdigbehandlet.

: