Stortinget - Møte onsdag den 6. februar 2002 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 15
Karl-Anton Swensen (Kp): Jeg har følgende spørsmål til fiskeriministeren:
«Lakseavtalen mellom Norge og Europaunionen går ut i månedsskiftet juni/juli 2002, og må følgelig reforhandles. I nåværende lakseavtale har Norge en minsteprisordning på ca. 25-26 kroner, mens dagens laksepris på EU-markedet er ca. 16 kroner til oppdretter. Norske oppdrettere tvinges derfor til å bryte minsteprisbestemmelsene hvis de skal kunne selge laks på EU-markedet.
Hva vil Regjeringen gjøre på kort og lang sikt for å sikre en stabil og lønnsom markedsadgang for norsk laks på EU-markedet?»
Statsråd Svein Ludvigsen: Norsk laksenærings markedsadgang til EU er av stor betydning for Norge, og det opptar Regjeringen i meget høy grad. Jeg vil i det følgende redegjøre for Regjeringens arbeid med å finne fram til gode løsninger for Norge og for norske lakseeksportører.
Lakseavtalen fungerte lenge godt, men den senere tids utvikling i laksemarkedet har illustrert avtalens begrensninger. På bakgrunn av at norske eksportører utover høsten hadde vansker med å omsette laks i tråd med avtalen, anmodet norske myndigheter, i samråd med næringsorganisasjonene, kommisjonen om en reduksjon og midlertidig suspensjon av minsteprisen i avtalen. På kommisjonens anmodning overleverte norske myndigheter også nødvendig dokumentasjon for at slike endringer skulle kunne gjennomføres.
Vi har mottatt signaler om at kommisjonen vil komme oss i møte ved å suspendere minsteprisbestemmelsen i en overgangsperiode, inntil en langsiktig løsning er funnet. Imidlertid ser kommisjonen for seg å innføre en straffetoll på om lag 14 pst. på norsk laks i denne overgangsperioden. Det vil trolig også bli innledet en undersøkelse med henblikk på å vurdere om forholdene som ligger til grunn for lakseavtalen, er endret.
EU-kommisjonen har invitert representanter fra det norske embetsverket og laksenæringen til møte i Brussel i dag. En vil da fra kommisjonens side redegjøre nærmere for hvorledes en ser for seg en kortsiktig løsning. Samtidig får en fra norsk side anledning til å presentere alternative muligheter både for en kortsiktig og en langsiktig løsning.
Regjeringen er i dialog med kommisjonen med sikte på å unngå at det etableres straffetoll på norsk eksport til EU. Jeg hadde senest mandag konstruktive møter med handelskommissær Pascal Lamy og fiskerikommissær Franz Fischler for å fremføre norske synspunkter i saken. Det kan imidlertid synes som om mulighetene for å unngå straffetoll på kort sikt er begrensede.
Det er svært viktig å etablere løsninger etter at lakseavtalen utløper sommeren 2002. Flere løsningsalternativer er aktuelle, og norske myndigheter har, igjen i tett dialog med næringen, arbeidet for å få i stand et nytt laksearrangement. En skisse til nytt arrangement, uten minsteprisbestemmelser, ble i den anledning overlevert kommisjonen allerede i høst.
Regjeringen har ved en rekke anledninger tatt opp saken knyttet til et nytt langsiktig laksearrangement med EU. Dette var således et sentralt tema i mine møter med kommissær Fischler den 12. januar i Berlin, og senest for to dager siden i Brussel. Utenriksminister Jan Petersen og statsminister Kjell Magne Bondevik har også nylig tatt opp disse problemstillingene i møter med spanske kollegaer. Spania innehar som kjent formannsvervet i EU for tiden.
Regjeringen fortsetter dette arbeidet i tiden framover med stort trykk, slik at norske interesser blir ivaretatt på en best mulig måte. Jeg er parat til å gjenoppta møter med EU-kommissærene eller andre aktuelle parter utenfor kongerikets grenser.
Karl-Anton Swensen (Kp): Jeg takker for et godt svar. Det var gledelig å høre at man vil frafalle suspensjonen. Det er et prisverdig og nødvendig initiativ fiskeriministeren og Regjeringen har tatt for denne næringen for å bedre markedstilgangen for norsk laks til EU, og da spesielt på kort sikt. Dette er en situasjon som må løses snart, og her forstår jeg at man er godt i gang, slik at norske lakseeksportører kan få lik markedsadgang til EU som konkurrerende nasjoner.
Mitt oppfølgingsspørsmål er: Er det noe vi i dette hus kan gjøre for å avhjelpe den langsiktige situasjonen, slik at vi får en stabil og sikker markedstilgang for norsk laks til EU?
Statsråd Svein Ludvigsen: Saken er av så alvorlig karakter og av så stor betydning for en viktig del av norsk fiskerinæring at alle gode krefter nå må stå sammen for å påvirke EU til å imøtekomme Norge. I så måte er næringens, regjeringens og de enkelte stortingsrepresentanters innsats av betydning.
Vi har gjort det helt klart overfor EU at vi, med en EØS-avtale og en lakseavtale, finner det urimelig at norske eksportører har dårligere rammevilkår enn andre tredjeland, ikke-medlemmer. Fra Pascal Lamy, leder for DG Trade i kommisjonen, fikk vi klare utsagn forleden dag om at man ikke betrakter Norge som er hvilket som helst tredjeland i denne sammenhengen. I så måte er jeg optimistisk med hensyn til at vi skal finne løsninger. Men vi må ikke undervurdere de problemer som er, ut fra at man har gjort det klart at dette kommer til å bli behandlet med hensyn til det lovverket som EU forholder seg til.
Karl-Anton Swensen (Kp): Jeg takker igjen for svaret. Jeg er helt enig med fiskeriministeren i de betraktninger han kommer med. Jeg mener at denne næringen burde kunne få like betingelser som andre næringer har i handelsavtalen mellom Norge og EU, i EØS-avtalen.
Næringen har bidratt med betydelige økonomiske midler via eksportavgiften i lakseavtalen som har gått til en felles markedsføring. Næringen har videre signalisert et betydelig større beløp til markedsføring hvis minsteprisen blir fjernet. Regjeringen har også samtidig signalisert en framtidig satsing på oppdrettsnæringen og marin sektor.
Så mitt neste spørsmål er: Er Regjeringen villig til å bruke økonomiske virkemidler for å få til en stabil, langsiktig avtale for eksport av laks til EU-markedet?
Statsråd Svein Ludvigsen: Nå er det viktig å ha to tanker i hodet samtidig. Den ene gjelder den kortsiktige løsningen på det akutte problemet. Det foregår i disse minutter forhandlinger om dette i Brussel. Jeg skal ikke gå for langt inn i det, men fra norsk side ser vi det som mer interessant å stimulere og utvide forbrukermarkedet for laks, enn å skulle påføre norske eksportører en ekstra kostnad som en straffetoll vil være. Vi er invitert til å diskutere disse problemstillingene, og jeg synes at vi skal ha den tålmodighet som skal til for å gjøre dette.
Jeg minner om at vi i 1997 hadde en markedsandel for laks på EU-markedet på 67 pst. Nå er den nede på 54 pst. Det forteller at lakseavtalen og minsteprisen, som næringen selv ønsket, og som er et produkt av næringens eget ønske, nå har vært til ugunst. Derfor er det viktig at vi løser det akutte, og så får vi finne fram til et nytt arrangement som erstatter lakseavtalen når den utløper i september 2002.