Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. januar 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Leif Lund (A): Jeg vil gjerne stille et spørsmål til forsvarsministeren:

«Omstillingsprosesser på arbeidsplasser medfører ofte usikkerhet og følgelig slitasje blant de ansatte. Dette fører i sin tur ofte til økt sykefravær. Forsvaret er en stor arbeidsplass som nå befinner seg i den største omstillingsprosessen noensinne.

Kan statsråden redegjøre for utviklingen blant de ansatte i Forsvaret med tanke på sykefraværet og hvilke tiltak som er iverksatt for å gjøre prosessen best mulig?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg vil innledningsvis få si at jeg setter stor pris på spørsmålet. Som representanten Leif Lund peker på, er Forsvaret i gang med den største omstillingsprosessen i nyere tid, og da setter jeg pris på den omtanke for usikkerhet og slitasje som ligger bak spørsmålet.

Det er bred politisk enighet om at betydelige reduksjoner i personellkorpset er en forutsetning for å lykkes med omstillingen. Hittil har om lag 2 100 ansatte fått innvilget søknader om frivillig avgang, og så langt har ingen blitt sagt opp som følge av omstillingsprosessen. Behovet for trygghet står sentralt. De personellpolitiske virkemidlene som er stilt til disposisjon for Forsvaret for å stimulere til frivillig avgang, gir meg tro på at vi vil kunne nå målsettingen om 5 000 færre årsverk i Forsvaret i løpet av inneværende planperiode uten å bruke oppsigelser.

Svært mange av de som forlater Forsvaret, har kompetanse og ferdigheter som etterspørres i arbeidsmarkedet for øvrig. Både samfunnsøkonomisk og ut fra et personellpolitisk perspektiv er det svært viktig at en størst mulig andel av det personellet som forlater Forsvaret, fortsetter i produktiv virksomhet, i eller utenfor staten.

I omstillingsprosessen er organisasjonenes positive medvirkning og innsats avgjørende for de resultater som nås. Jeg er derfor opptatt av å lage gode møteplasser mellom arbeidsgiver og ansatte på alle nivåer. Det er viktig at omstillingsarbeidet ikke først og fremst oppfattes som en belastning, men bidrar til å utløse ny kreativitet og til å gi den enkelte medarbeider nye muligheter og nye utfordringer.

Forsvaret har etablert gode rutiner for kontakt og kommunikasjon med personellorganisasjonene og den enkelte i omstillingen. Jeg nevner spesielt Ressursorganisasjonen for Forsvaret, som skal bistå linjeorganisasjonen i forbindelse med nedbemanningen med rådgivning, kurs og støtte både til den enkelte og til ledere på alle nivåer.

Statistikken over sykefravær i Forsvaret viser at den i gjennomsnitt for alle personellkategorier ligger vesentlig lavere enn i samfunnet for øvrig. Tallmaterialet viser en økning på 1 pst. fra 1999 til 2000, mens statistikken for første kvartal 2000 og første kvartal 2001 indikerer en nedgang. Tallmaterialet er mangelfullt. Vi har imidlertid så langt ikke indikasjoner på at omstillingen har påvirket sykefraværsstatistikken.

Omstilling skaper usikkerhet, både hos ansatte og i berørte lokalsamfunn. Denne usikkerheten kan neppe elimineres, men vi må redusere den ved differensierte tiltak. For å skaffe et best mulig beslutningsgrunnlag for å vurdere hvordan Forsvaret kan ivareta personellet i en omstillingsfase, gjennomfører vi nå undersøkelsen «Arbeidsplassen som helsefremmende arena» i samarbeid mellom Forsvarets sanitet og Universitetet i Oslo. Formålet med denne undersøkelsen er å kartlegge hvilke kjennetegn ved den enkelte ansatte og ved arbeidsplassen som kan være risikoskapende eller beskyttende i forhold til psykisk helse, velvære og trivsel under omstillingen.

Leif Lund (A): Jeg takker statsråden for svaret, og er glad for at hun er glad for spørsmålet.

Bakgrunnen for spørsmålet mitt var først og fremst at det under budsjettbehandlingen og høringen kom fram fra de ansattes interesseorganisasjoner i Forsvaret at det var en mangelfull statistikkføring når det gjaldt sykefravær. Det vises jo også i svaret fra statsråden til at tallmaterialet er mangelfullt. Så jeg håper at statsråden følger dette nøye opp, for etter det hun sa i svaret sitt, er fraværet i Forsvaret atypisk – det er faktisk lavere enn i samfunnet ellers, og de har også mindre problemer enn vi ellers har i samfunnet når det gjelder omstilling og arbeidsplasser. Jeg håper at statsråden tar med seg mitt ønske om at vi i hvert fall når omstillingsprosessen er ferdig, får en måte å registrere sykefravær i Forsvaret på som er riktig.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jo, jeg gleder meg sammen med representanten Leif Lund over at vi har lavt sykefravær i Forsvaret. En av grunnene til det er at Forsvarets ansatte har en betydelig grad av idealisme knyttet til det arbeidet de utfører. Og mitt mål er at Forsvaret fortsatt skal være en attraktiv, meningsfull og utfordrende arbeidsplass for mange tusen ansatte. Disse vil oppleve betydelige endringer i sin tjeneste når Forsvarets personellkorps skal reduseres med om lag 25 pst. Det betyr at vi må bli flinkere til å prioritere, men også flinkere til å fjerne unødige gjøremål. Men det betyr også at vi må være flinkere til å sørge for at vi har et rett tallgrunnlag, og jeg skal gjøre mitt for at de manglene vi har i dag, i størst mulig grad kan rettes opp i tiden framover.

Leif Lund (A): Det er jeg glad for.

Til slutt vil jeg bare spørre om Forsvarets ansatte vil delta på det som vi nå skal gjennomføre med hensyn til et inkluderende arbeidsliv og de prosesser som er der i forhold til egenmelding osv. Kan statsråden svare meg på om Forsvaret blir med på denne inkluderende arbeidslivsoperasjonen?

Statsråd Kristin Krohn Devold: Det kan jeg ikke svare på på stående fot, men det jeg kan si, er at vi nå har sagt at helse, miljø og sikkerhet, herunder arbeidsmiljøspørsmål relatert til omstilling og sykefravær, skal være et ansvar tillagt ledelsen på alle nivåer i Forsvaret. Vi har også sagt at de lokale arbeidsmiljøutvalg med deltakelse fra arbeidsgiver og ansatte skal ha som oppdrag å bistå med at lovens forutsetninger om et fullt forsvarlig arbeidsmiljø ivaretas. På sentralt nivå har Forsvarets hovedarbeidsmiljøutvalg omstillingen i fokus, og utvalget har bl.a. vedtatt at Forsvaret skal fremstå som en foregangsbedrift når det gjelder helse, miljø og sikkerhet i omstillingsprosessen. Det burde også gi føringer på hvordan Forsvaret opptrer i det spørsmålet som representanten reiste.

: