Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 6
Signe Øye (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til justisministeren:
«Forrige helg ble en kvinnelig drosjesjåfør fra Oslo voldtatt ved Hobøl kirke. Drosjesentralen, som også kunne lokalisere hvor voldtekten skjedde, varslet politiet. Likevel brukte politiet, som rykket ut fra Moss, ca. 40 minutter på å komme fram til stedet. Politiet klarte dermed ikke å forhindre voldtekten.
Hvorfor brukte politiet så lang tid på å rykke ut, og ville politiet ha kommet raskere til gjerningsstedet dersom Follo-politiet hadde rykket ut først?»
Statsråd Odd Einar Dørum: Først noen ord om hendelsesforløpet.
Jeg har fått opplyst at Oslo Taxi mottok alarm fra den angjeldende taxi kl. 05.33. Kl. 05.50, dvs. 17 minutter etter, mottok Moss politistasjon melding fra Oslo Taxi om at det var utløst en alarm fra en taxi, og at de var urolige for at det «kunne ha tilstøtt sjåføren i bilen noe». At det kunne dreie seg om en voldtektssak, var det ingen indikasjoner på. Den aktuelle bilen skulle stå i et veikryss ved Hobøl kirke. Patruljen fra Moss ble umiddelbart sendt i retning det oppgitte sted. Patruljen kjørte utrykning.
Patruljen meldte at den var i det oppgitte området og startet søk kl. 06.15, dvs. 25 minutter etter at Moss politistasjon mottok melding fra Oslo Taxi. De konsentrerte søket i området ved Hobøl kirke, da dette var det eneste referansepunktet som var oppgitt. Da patruljen ikke fant den aktuelle bilen der, valgte de å utvide søket til også å omfatte vestsiden av Rv 120.
Kl. 06.30 ringte Oslo Taxi til politivakta og korrigerte gjerningsstedet, og 7 minutter senere ringte de igjen og opplyste at en annen taxi hadde møtt den ettersøkte kollegaen på Rv 120. Etter disse opplysningene var patruljen, som da var like i nærheten, raskt på stedet, dvs. innenfor en ramme av 2–3 minutter.
Moss politidistrikt opplyser at taxien som kom til unnsetning, umiddelbart kjørte fra Oslo i retning Hobøl etter at alarmen gikk. Ved en tilfeldighet møttes de to taxiene på Rv 120. Det er all grunn til å berømme taxisjåføren for vedkommendes innsats.
Så noen ord om arbeidsdelingen mellom Moss og Follo politidistrikter. Det er i Moss politidistrikt, som også i Follo politidistrikt, kontinuerlig aktiv tjeneste. Dette betyr at lensmannskontorene inngår i tjenesteordning ved Moss politistasjon og dekker hele politidistriktet. I politiets patrulje befant det seg en tjenestemann fra Moss og en lensmannsbetjent.
Slik situasjonen er beskrevet, synes det ikke som om politiet kunne ha grepet inn tidligere, heller ikke om utrykningen hadde skjedd fra Ski politistasjon, jf. det faktum at stedsangivelsen ved den første meldingen var unøyaktig og kom hele 17 minutter etter at alarmen i taxien var utløst.
Signe Øye (A): Jeg takker justisministeren for svaret. Jeg må imidlertid tilføye at voldtekt er en meget alvorlig sak som jeg regner med har topp prioritet i politiet når det skjer. Jeg tror at justisministeren og jeg skal være enige om at dette ikke var godt nok håndtert.
Vi hadde faktisk en sak der alarmen ble utløst i bilen, en bil som inneholdt en GPS-sender, og vi vet at kjøreavstanden mellom Moss og Hobøl er litt over tre mil. Slike signaler som man sender ut til innbyggerne om at politiet kan være på stedet i rimelig tid, holder ikke i denne saken.
Jeg vil spørre statsråden: Mener virkelig statsråden at 50 minutter, eller opp mot det, er akseptabelt i en sak der man egentlig har gode indikasjoner på omtrent hvor stedet er?
Statsråd Odd Einar Dørum: Selvfølgelig er voldtekt uakseptabelt, og selvfølgelig skal det reageres på det.
Det jeg har måttet gjøre i denne situasjonen, er å innhente informasjon. Det som har skjedd, er at politiet i Moss har innhentet logg og lydlogg fra Oslo Taxi. Her framkommer det at det gikk hele 17 minutter fra alarmen ble registrert hos Oslo Taxi til politiet i Moss ble varslet. Det er ukjent hva grunnen til dette er. Lydloggen gir ellers ingen indikasjon på hva som skjer i drosjen. Så rykker politiet ut, og de søker tilleggsinformasjon. Når de har fått den, kommer de raskt til stedet. Samtidig har alarmen ført til at en drosjesjåfør har kommet sin kollega til unnsetning. Det betyr at mange har gjort det de ut fra situasjonen har kunnet. Med den informasjonen jeg har, har politiet reagert så raskt som de kunne, gitt informasjonsbildet og informasjonsstrømmen.
Hvis det er noe som kan effektiviseres i dette, vil vi selvfølgelig se på det. Jeg deler selvfølgelig representantens bekymring, og at vi med alle signaler skal slå fast at vi ikke godtar denne type overgrep. Men jeg vil i hvert fall i denne sammenhengen under enhver omstendighet rose åndsnærværet både hos vedkommende som trykket inn alarmknappen, og hos taxisjåføren som kom til stedet.
Signe Øye (A): Jeg takker statsråden for svaret.
En av begrunnelsene til politiet for at de brukte så lang tid, var at det er så mange småveier rundt Hobøl kirke. Nå bor jeg tilfeldigvis i Hobøl, så jeg kjenner veinettet der ganske godt. Men dette er jo ikke en spesiell situasjon. De fleste steder der det skjer noe, er det ganske mange veier som fører fram til akkurat der åstedet er. Og jeg vil igjen si at her var det mange ting som kunne ha vært gjort for å lokalisere stedet nærmere.
Hvorfor hadde ikke politiet kontakt med taxisentralen underveis, slik at man kunne ha brukt den som en «lokalisator» for å komme fort fram?
Jeg vil også spørre: Er det ikke slik at i en så alvorlig sak må flere distrikter samarbeide bedre seg imellom, slik at man kan være flere biler og dermed også komme fram til stedet raskere?
Statsråd Odd Einar Dørum: Som det framgår av det materialet jeg har innhentet, forelå det ingen klar indikasjon på hva som hadde skjedd. Både Moss og Follo politidistrikter har opplyst at de ikke visste hva som hadde skjedd. Derfor gjorde man ikke det som er vanlig. Dersom det f.eks. kommer inn en melding om ran, er det rutine at man varsler omkringliggende distrikter.
Jeg skal ikke gå nærmere inn i det materialet vi innhentet, men det er i hvert fall et faktum at politiet ikke har oppfattet situasjonen slik at det var voldtekt. De fikk meldingen etter 17 minutter.
Hvis det er noe i dette som man i en god diskusjon med taxinæringen kan lære noe av, skal jeg sørge for at det selvfølgelig blir gjort, for vi er alle tjent med at absolutt alle gjør sitt beste. Jeg har den informasjonen jeg har fått, og basert på den har politiet gjort hva de har kunnet. Men kan vi lære noe, slik at vi neste gang i et samarbeid mellom alle gode krefter blir bedre, vil både representanten og jeg være meget tilfreds med at vi oppnår det.