Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 32
Ingvild Vaggen Malvik (SV): «I tråd med energi- og miljøkomiteens innstilling i juni 2001 slo samarbeidsplattformen for den nye Regjeringen fast at Norge skal følge opp Rio-konferansen gjennom å etablere en nasjonal Agenda 21. Frivillige organisasjoner har vært svært kritiske til den avgåtte regjeringens manglende samarbeid i denne prosessen.
Hvordan vil statsråden sikre at samtalene med tredje sektor styrkes, slik at resultatet blir et sektorovergripende miljøperspektiv i tråd med Sem-erklæringen?»
Statsråd Børge Brende: La meg forsikre om at jeg legger opp til å styrke dialogen med tredje sektor i oppfølgingen av Rio-konferansen og under forberedelsene til toppmøtet i Johannesburg neste år. For å understreke at dette ikke bare er gode intensjoner fra min side, vil jeg vise til at jeg i løpet av de fire første ukene som er gått siden Regjeringen tiltrådte, har hatt møter med 34 miljøvernorganisasjoner og deres nettverk, både i grupper og enkeltvis. Det er altså ikke bare velmenende ord fra min side når jeg lover styrket kontakt med frivillig sektor, jeg legger vekt på å følge opp med konkret handling.
I kontakt med organisasjonene har jeg fått klare meldinger om at de ikke er fornøyd med den prosessen som har vært hittil når det gjelder deres medvirkning i utviklingen av en bærekraftstrategi. De ønsker en nasjonal Agenda 21 – en konkret handlingsplan med et kortere tidsperspektiv. Det gjør denne regjeringen også, slik vi signaliserte i Sem-erklæringen. Med dette som et felles mål ligger forholdene godt til rette for en konstruktiv medvirkning fra det sivile samfunn for å utvikle både en strategi for bærekraftig utvikling og en handlingsplan, en nasjonal Agenda 21.
Her gjelder det imidlertid at vi ikke «setter kjerra foran hesten». Vi må ha hovedtrekkene i strategien ferdig før vi går i gang med konkretiseringen, altså selve handlingsplanen, Nasjonal Agenda 21. Vi vil legge opp til en mer dynamisk prosess med tredje sektor i dette arbeidet. I tillegg til tredje sektor tenker jeg også på næringsliv, arbeidstakerorganisasjoner, forskning og kommuner. Vi har en plattform gjennom Nasjonalkomiteen for Internasjonale Miljøspørsmål, NIM, som et utgangspunkt. Det er også lagt et godt grunnlag for å fange opp alt det positive som skjer i samarbeidet mellom de ulike aktørene på lokalplanet, som vi fikk demonstrert på den store Synergi 21-konferansen, som nylig er avholdt.
Utfordringen går også til tredje sektor. Det må mobiliseres til en bred medvirkningsprosess også i deres organer, slik at de innspillene som kommer, har bred forankring på grunnplanet og kan tilføre nye og dristige forslag til hvordan vi sammen kan bygge et bærekraftig samfunn. Regjeringen ønsker en god kommunikasjon med viktige grupper i denne prosessen, og jeg legger derfor opp til å forsterke informasjonsvirksomheten bl.a. via Internett, ikke minst for å nå ungdommen. Departementets internettsider er for øvrig de mest benyttede av temasidene våre. Vi skal også bruke dette for å styrke kommunikasjonen med tredje sektor i arbeidet frem mot toppmøtet om bærekraftig utvikling neste år i Johannesburg, som jeg nevnte i sted.
Ingvild Vaggen Malvik (SV): Jeg takker for svaret.
På Synergi 21-konferansen i Stavanger, som statsråden refererte til, kom en gruppe kommuner med en sterk oppfordring til Regjeringen om å støtte det videre arbeidet med Lokal Agenda 21, gjennom å opprette et såkalt Agenda 21-fond, hvor kommuner så vel som frivillige grupper og organisasjoner skal kunne søke støtte.
Vil statsråden vurdere å ta initiativ til opprettelsen av et slikt Agenda 21-fond?
Statsråd Børge Brende: Regjeringen har nå fremlagt sitt budsjettforslag, der vi har styrket miljøsektoren med ca. 100 mill. kr – 50 mill. kr på kollektivsiden, 20 mill. kr på energiøkonomiseringssiden, 30 mill. kr til forskning på CO2-frie gasskraftverk og 6 mill. kr til styrking av Miljøverndepartementets budsjettrammer.
En av de tingene som jeg gjerne også skulle hatt plass til, er et slikt fond som representanten Vaggen Malvik tar til orde for, men det var det rett og slett ikke plass til innenfor rammene av en styrking på 100 mill. kr. Men jeg håper at vi med de midlene som nå ligger der, skal kunne komme i mål også med en skikkelig Nasjonal Agenda 21-gjennomføring. Da er vi ikke minst avhengige av at kommunene nå viderefører det viktige miljøarbeidet som skjer, som en del av kommunereformen.
Ingvild Vaggen Malvik (SV): I sommer, da samtlige partier i energi- og miljøkomiteen, med unntak av Fremskrittspartiet, gikk inn for en fortsatt økt satsing på Lokal Agenda 21 samt å lage en nasjonal Agenda 21, ble Lokal Agenda 21-enheten i Miljøverndepartementet lagt ned. Vil statsråden sørge for at denne omorganiseringen ikke blir til hinder for en fortsatt sterk satsing på Lokal Agenda 21 fra Miljøverndepartementets side?
Statsråd Børge Brende: Denne saken skal jeg se nærmere på, og jeg skal også se på hvor det er naturlig å plassere det arbeidet.
Dette skal jeg ta med meg.
Presidenten : Sak nr. 1 er dermed ferdigbehandlet.