Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Heidi Sørensen (SV): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Mener statsråden at det styrker eller svekker Norges posisjon i arbeidet for å stanse den alvorlige atomforurensningen fra Sellafield-anleggene at Halden-reaktoren tester MOX-brensel nettopp fra Sellafield, og hvis dette svekker Norges muligheter til å bekjempe atomforurensningen som truer matfatet vårt langs hele kysten, vil statsråden ta initiativ til at Halden-reaktoren i framtiden ikke skal ta imot MOX-brensel fra Sellafield?»

Statsråd Børge Brende: Først må jeg si jeg er veldig glad for at vi nå har fått en skikkelig debatt rundt Sellafield, og vi har dessuten hatt god hjelp fra flere representanter fra SV, og ikke minst de frivillige lag og organisasjoner rundt omkring. Så Sellafield er en prioritert sak for denne regjeringen. Vi jobber på nordisk basis, vi jobber i forhold til irene, og vi har også bedt om en rettslig vurdering i forhold til de foreliggende utslippene av technetium 99. Men det representanten Sørensen nå tar opp, er også en bit av det totalbildet som man må dukke inn i.

Haldenprosjektet er et samarbeid mellom ca. 100 statlige atomsikkerhetsorganisasjoner, forskningsinstitutter og industribedrifter i 20 medlemsland. Prosjektet benyttet Halden-reaktoren til å teste ut ulike typer kjernebrensel. Hensikten med MOX-forskningen, sies det, så vel som for forskningen på andre typer kjernebrensel som inngår i prosjektet, er å gjøre bruken sikrere og mer økonomisk. I en tid der atomkraftverkene møter økt konkurranse som følge av deregulering, har de behov for å kontrollere at tiltak for å øke effektiviteten og redusere kostnadene ikke påvirker sikkerheten negativt. I Norge er vi da i den heldige situasjon at vi ikke har kjernekraft, i forhold til produksjon av energi på kommersiell basis.

MOX produseres både på grunnlag av plutonium fra reprosessering av brukt brensel, f.eks. i Sellafield, og fra lagrene av våpenplutonium som følge av nedrustningsavtalene. Spørsmålet har vært reist om vårt arbeid for å stanse utslippene fra Sellafield svekkes gjennom Halden-prosjektets MOX-relaterte virksomhet, som også representanten Sørensen tar opp. Denne bekymringen er bakgrunnen for at Miljøverndepartementet har tatt initiativ til en ekspertutredning av forholdet mellom forskningen i Halden og Norges arbeid med Sellafield-saken. Utredningen skal foreligge i april neste år, i god tid før Regjeringen skal ta stilling til spørsmålet om videreføring av statsstøtten til Haldenprosjektet og eventuelle vilkår for denne støtten.

Av 30 delprosjekter og oppdrag under Haldenprosjektet dreier seks seg om MOX og annet plutoniumsbrensel.

Da Stortinget våren 1999 behandlet St.meld. nr. 22 for 1998-99, Videreføring av Haldenprosjektet, forutsatte energi- og miljøkomiteens flertall, inkludert representantene for de tre nåværende regjeringspartiene, at testingen av MOX-brensel utelukkende skulle foretas i den hensikt å bedre sikkerheten ved denne type brensel. Siden den gang har det vært økende fokusering på produksjonen av MOX i Sellafield og dens betydning som grunnlag for videreføring og ekspansjon av reprosesseringsvirksomheten.

Utslippene fra Sellafield berører viktige norske interesser. Jeg ser det derfor som meget viktig at vi fra norsk side ikke driver virksomhet som vil undergrave vår internasjonale pådriverrolle i Sellafield-saken. (Presidenten klubber.)

Hvis jeg da får lov til å fortsette med to setninger til, president, vil jeg sette pris på det, for jeg tror det er der clouet ligger!

På grunn av at vi ikke vil undergrave vår internasjonale virksomhet og aktivitet på dette området, kan det være aktuelt å sette som vilkår for fortsatt statsstøtte etter år 2002 at Halden-reaktoren ikke skal ta imot MOX-brensel fra Sellafield. Regjeringen vil ta endelig standpunkt til dette når den varslede utredningen foreligger.

Heidi Sørensen (SV): Jeg takker for svaret, og er glad for at det vil bli foretatt noe her.

De siste dagene har vi i SV uten hell prøvd å kartlegge hvordan atombrenselet som fraktes fra bl.a. Sellafield til Halden-reaktoren i Norge, blir transportert. Jeg lurer på om statsråden kan fortelle hvordan dette atombrenselet blir transportert, og hvordan sikkerheten ved disse transportene er ivaretatt.

Statsråd Børge Brende: Jeg har vært klar over at representanten Sørensen er opptatt av dette, og sjekket det da før jeg dro fra departementet. Det er ikke noen tvil om at transport av MOX-avfall skjer fra Halden, bl.a. over til Sellafield-anlegget. Det skjer helt i henhold til det som er IEAs forskrifter på området. Men som vi også har understreket i annen sammenheng, hvor det er tale om å transportere MOX fra Japan til Sellafield, er det en viss risiko knyttet til denne transportvirksomheten. Nå er det jo bare en tusendel av det som man ser av transport til Sellafield-anlegget i tiden fremover, som kommer fra Halden-reaktoren. Men som jeg sier, er jeg opptatt av Sellafield-anlegget. Det er en meget viktig sak for oss, vi kan ikke finne oss i de radioaktive utslippene som det står for. Derfor er det naturlig for oss å gjennomgå virksomheten med MOX-biten i Halden, og hvis vi konkluderer med å bruke statsstøtten i den sammenheng, vil muligens den skipstrafikken opphøre, hvis vi da ikke lenger skal drive med MOX i Halden.

Heidi Sørensen (SV): Statsråden har i Dagsavisen redegjort for at han vil legge fram en stortingsmelding om havmiljø. Atomforurensningen fra Sellafield er en av de forurensningskildene som truer våre havområder. Også den eventuelt framtidige nye frakten av atomavfall langs Norskekysten vil kunne medføre trusler mot vårt havmiljø.

Jeg lurer da på om statsråden i forbindelse med den varslede meldingen vil vurdere et forbud mot frakt av atomavfall til sjøs innenfor den norske 200-milssonen.

Statsråd Børge Brende: Jeg vil ta med meg innspillet i det videre arbeidet.

Som sagt er et av ankepunktene våre mot det planlagte MOX-anlegget i Sellafield at det vil øke transporten av avfall – brensel – som vi ikke ønsker langs kysten vår. Sikkerheten til sjøs og mulige ulykker knyttet til transport av den type avfall må også være en viktig del av havmiljømeldingen. Det gjenstår selvsagt å se når jeg greier å få fremlagt havmiljømeldingen. Det er jo ikke sikkert at utredningen knyttet til MOX-biten av Halden-anlegget er klar på det tidspunktet hvor meldingen legges frem. Men jeg er i alle fall glad for at vi i Samarbeidsregjeringen har blitt enige om å vurdere statsstøtten når det gjelder den virksomhet som nå drives i forhold til MOX i Halden. Det er jo et ganske sterkt og etter min mening nytt signal.

: