Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 30

May Hansen (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Høyre fremmet i forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 24 for 2000-2001 Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand et forslag om en tiltakspakke for drikkevannskilden Vansjø. Det fikk flertall. Vansjø er drikkevannskilde for 60 000 mennesker. Vansjø ble stengt i høst for bading fordi det ble påvist toksiner. Løftene fra regjeringspartiene i valgkampen var store, men det er ikke lagt inn midler i statsbudsjettet til en tiltakspakke.

Hva vil statsråden gjøre for å redde drikkevannskilden Vansjø?»

Statsråd Børge Brende: Jeg er svært opptatt av å bedre vannkvaliteten i Hobøl–Vansjøvassdraget, slik at Vansjø fortsatt skal kunne brukes som drikkevannskilde for 60 000 mennesker, og fortsatt skal kunne være et verdifullt rekreasjons- og friluftsområde. Det er derfor viktig for meg å tilbakevise påstandene om at det ikke er satt av midler på statsbudsjettet for å forbedre vannkvaliteten i Vansjø. Det er også viktig for meg å understreke at vannforsyningen til området i dag er tilfredsstillende, på grunn av vannbehandlingen ved Vansjø Vannverk.

De to hovedkildene for menneskeskapte tilførsler av næringssalter til Vansjø er landbruksvirksomhet og spredt avløp i tilknytning til vassdragene som drenerer til Vansjø. Det har i en årrekke vært dårlig vannkvalitet i Hobøl–Vansjøvassdraget, og det er derfor allerede gjennomført flere tiltak innenfor både avløps- og landbrukssektoren for å bedre vannkvaliteten. Fylkesmannen i Østfold har stilt strenge krav til kommunene når det gjelder de store utslippene fra avløp. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har satt krav til høygradig rensing ved tettsteder oppstrøms i Akershus fylke. Gjeldende nasjonale avløpskrav er således i stor grad etterkommet.

På landbrukssiden er det lagt stor vekt på virkemidler som redusert jordarbeiding, overgang til vårpløying, bruk av fangvekster, bygging av fangdammer og bruk av vegetasjonssoner for å redusere næringssaltutslippene fra denne sektoren.

Disse tiltakene har imidlertid ikke vært tilstrekkelig for å oppnå ønsket vannkvalitet i Vansjø. Regjeringen foreslår, i samarbeid med næringsorganisasjonene i landbruket, i budsjettforslaget for 2002 at det avsettes 3 mill. kr over Landbrukets utviklingsfond til tiltak i vassdragets nedbørsfelt.

Regjeringen har dessuten foreslått en ny tilskuddspost over Miljøverndepartementets budsjett til kommunenes arbeid med en helhetlig vannforvaltning, hvorav 2 mill. kr i 2002 i hovedsak vil gå til Morsa-prosjektet. Dette er knyttet til at Morsa-prosjektet er utpekt som pilotprosjekt for gjennomføring av EUs nye rammedirektiv for vann.

Arbeidet på lokalt og regionalt nivå for å redusere forurensningsproblemene i Hobøl–Vansjøvassdraget er svært viktig. Det er mye positiv vilje i lokalsamfunnet til å gjennomføre nødvendige tiltak, noe som er helt avgjørende for å klare å redusere forurensningen til Hobøl–Vansjøvassdraget. Regjeringen foreslår derfor å støtte dette viktige arbeidet i Vansjøområdet med 5 mill. kr neste år.

May Hansen (SV): 2 mill. kr er ikke en tiltakspakke. Dette er bare en dråpe i havet. En tiltakspakke er et spleiselag. Dette er ikke et spleiselag. Kostnadene bare til avløpstiltak er 160 mill. kr i denne fireårsperioden. Kostnadene totalt på landbruk og avløp er opp til 250 mill. kr. Spesielle geografiske forhold i drikkevannskilden nederst i nedbørsfeltet krever dyrere avløpsløsninger enn i en del andre vassdrag. Mange husstander har ikke råd til disse avløpsløsningene.

Har statsråden et svar på hva staten har tenkt å bidra med for å rydde opp når det gjelder de utfordringene som her er på avløpssiden? 2 mill. kr, er ikke et spleiselag.

Statsråd Børge Brende: Spørreren hadde som premiss i sitt spørsmål at det ikke er «lagt inn midler i statsbudsjettet til en tiltakspakke». Det er lagt inn 5 mill. kr i statsbudsjettet. Jeg skulle gjerne ha lagt inn mer penger til dette prosjektet, det innrømmer jeg, men det er et stramt budsjett, så jeg synes det i alle fall bør være en god begynnelse. Det er mange prosjekter rundt omkring som jeg gjerne skulle brukt mer penger på, men dette prosjektet har i alle fall blitt tilgodesett med 5 mill. kr. Det er et pilotprosjekt. Vi skal selvsagt jobbe med å dra med oss de andre aktørene for å få en vannkvalitet som møter de standarder vi bør ha i vårt samfunn.

May Hansen (SV): Jeg hevder fortsatt at dette ikke er en tiltakspakke, det er kun penger til å videreføre prosjektet. En tiltakspakke betyr at man går inn med midler for å løse de problemer som ligger der. Toksiner fra blågrønnalger kan i ukjente mengder føre til leverkreft. 60 000 drikker fra denne drikkevannskilden, hvor disse toksinene er blitt påvist i høst – og det er nytt. Hvis det ikke settes inn en massiv redningsaksjon, er dette en tikkende miljøbombe. Staten har vært inne med tiltakspakker andre steder i landet – Mjøsa og Jæren – hvor man har finansiert opptil 50 pst. Vansjø er unik fordi det er en drikkevannskilde. Det er annerledes enn de andre tiltakene staten har vært inne i. SV har foreslått økte bevilgninger på statsbudsjettet til dette prosjektet. Vil miljøvernministeren gi Stortinget anbefalinger om å støtte det?

Statsråd Børge Brende: Vi har satt av 5 mill. kr til dette prosjektet innenfor en stram budsjettramme. Som jeg sa, skulle vi gjerne hatt flere midler også til dette prosjektet. Jeg har ingen problemer med den beskrivelse som representanten gir. Vi har utfordringer på vannsiden i Norge, selv om vi på en del punkter er ganske gode. Vi har en relativt bra vannkvalitet, men vi har en god del å gå på. Fra Regjeringens side blir vi selvsagt gjerne med på et sånt spleiselag fremover. Det jeg fikk til nå i høst til dette var 5 mill. kr. Jeg har merket meg engasjementet, og hvis Stortinget lar oss få lov til det, kan det hende at vi også legger frem et budsjett til neste år.

: