Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 28
Øyvind Korsberg (FrP): Jeg vil stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:
«Det er et økende ønske i Sjøforsvarets ledelse om å lokalisere hele MTB-flåten til Olavsvern.
Støtter statsråden en slik omstrukturering av MTB-flåten?»
Statsråd Kristin Krohn Devold: Som jeg var inne på i mitt forrige svar, har Regjeringen varslet at den til våren vil legge frem en proposisjon med eventuelle forslag til endringer og justeringer både i Forsvarets styrkestruktur og organisasjon. I den sammenheng skal selvfølgelig også Sjøforsvarets organisasjon settes under lupen. Men inntil eventuelle forslag om endringer foreligger er det naturligvis Stortingets beslutning som gjelder. Og når det gjelder Olavsvern, er Stortingets beslutning at Olavsvern som orlogsstasjon legges ned og videreføres som base under Ramsund orlogsstasjon for å kunne understøtte MTB-er og undervannsbåter når de skal operere i nord.
Jeg vil presisere at Stortinget ikke har vedtatt at det skal være fast stasjonering av MTB-er ved Olavsvern. Det er derfor – med det vedtaket som foreligger – viktig å skille mellom hva som er en understøttelsesfunksjon, og hva som er en fast stasjonering.
I den gjennomgangen jeg skal foreta, der jeg altså tar sikte på å komme med en slags anbefaling rundt påsketider, vil jeg imidlertid legge stor vekt på hensynet til rasjonell drift og potensial for ytterligere innsparinger for de årene vi har foran oss.
Øyvind Korsberg (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.
Jeg er glad for at statsråden vil velge å følge opp de beslutninger som Stortinget tidligere har tatt, og det skulle vel egentlig bare mangle.
Statsråden sier at hun skal komme tilbake til denne saken til våren, og det ser jeg frem til. Det har vært veldig mye usikkerhet rundt Olavsvern i mange år nå, det er jo bare å minne om at Arbeiderpartiet har jobbet aktivt for å prøve å få lagt ned Olavsvern. Så jeg er iallfall gledelig overrasket over at Sjøforsvaret nå jobber ganske aktivt for å øke aktiviteten i nordområdene, og det er vel også et resultat av at Reitan ved Bodø i sin tid ble nedlagt. Det har jo skjedd ting denne høsten som gjør Forsvarets tilstedeværelse i nordområdene mer aktuell.
Ministeren sier at hun skal komme tilbake til våren med denne saken. Tar ministeren også da sikte på at denne saken skal være ferdigbehandlet i vårsesjonen?
Statsråd Kristin Krohn Devold: Ja, min klare intensjon når jeg antyder påsketider som fremleggelsestidspunkt for en proposisjon, er at alle er tjent med at vi får vedtak før sommeren. Det har også vært et klart signal til de organene her i huset som vil måtte behandle en slik proposisjon.
Så vil jeg også knytte noen kommentarer til spørrerens premiss for spørsmålet, nemlig at det er et økende ønske i Sjøforsvarets ledelse om å lokalisere hele MTB-flåten til Olavsvern. Jeg oppfatter det slik at de signaler som jeg har mottatt fra deler av Sjøforsvaret, har vært at når man får etablert en ny Skjold-klasse, er det enkelte som kunne tenke seg at Hauk-klassen i større grad kunne rendyrkes for nordområdene. Det har også vært en diskusjon om hvorvidt stortingsvedtaket fra juni kunne tolkes i retning av at man skulle videreføre åtte Hauk MTB-er, eller 14. Denne regjeringens konklusjon har vært 14, og det øker selvfølgelig muligheten for tilstedeværelse i nord.
Øyvind Korsberg (FrP): Jeg takker igjen statsråden for svaret.
Bakgrunnen for mitt spørsmål til statsråden er medieoppslagene i begynnelsen av november, der en del innenfor Sjøforsvaret – ganske høyt oppe i systemet – tok til orde for å stasjonere MTB-klassen ved Olavsvern.
Nå vil mange parter bli berørt av en eventuell omlegging av Sjøforsvaret. Det gjelder svært mange arbeidsplasser, og det må jo en kommune som Tromsø ta hensyn til, ikke minst de ansatte og deres familier. Dersom det blir en omlegging og man velger å flytte MTB-flåten til Olavsvern, hvor raskt vil dette kunne skje?
Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg vil selvfølgelig være forsiktig med å foregripe noen konklusjon på det arbeidet som skal gjøres frem mot en vårproposisjon. Jeg tror jeg i denne omgang vil begrense meg til å peke på at man i det vedtaket som ble gjort den 13. juni, har opprettholdt både Sortland, Ramsund og Olavsvern som base, og at en praktisk utfordring vi har foran oss, vil være å finne en noe slankere struktur enn det dette representerer, og at det er helheten i den økonomiske pakken til Forsvaret som vi får til til våren, som vil avgjøre hvilket ambisjonsnivå vi kan legge oss på også når det gjelder Sjøforsvarets fremtid.