Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Thore A. Nistad (FrP): Jeg må få lov til å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Etter at bomstasjoner/bomringer har blitt den nye finansieringsmåten for veibygging i Norge, har dette medført store kostnader for funksjonshemmede. I Osloringen er det fritak for funksjonshemmede med parkeringsbevis, mens mange andre steder er det betaling.

Vil statsråden sørge for fritak for denne gruppen, uansett om det kalles bomring eller bomstasjon?»

Statsråd Torild Skogsholm: Prinsippet for bompengeinnkreving er at brukeren av den forbedrede veistrekningen som følge av den bompengefinansierte utbyggingen skal betale for det. Funksjonshemmede er også brukere av veien og skal derfor i utgangspunktet betale, på lik linje med andre trafikanter. Bompengeringer er derfor et unntak fra denne regelen, som ble fastsatt av departementet tidlig på 1990-tallet. Begrunnelsen for dette er at departementet mener det er naturlig å avgrense ordningen til bompengeringer, da disse er lokalisert i byområder med et forholdsvis godt utbygd kollektivsystem. Fritaket vil da være knyttet til at kollektivtrafikken er unntatt for bompenger. Begrunnelsen for fritaket for bevegelseshemmede vil være at de i liten grad vil kunne velge å bruke kollektive transportmidler, slik som andre kan, for å unngå bompengeavgiften.

Thore A. Nistad (FrP): Jeg synes det er en litt merkelig problemstilling. Statsråden sier at funksjonshemmede er brukere på lik linje med alle andre. Jeg vil ikke betrakte dem som brukere på linje med alle andre. De er dessverre nødt til å bruke bil. De får da også spesialbiler, og de får et eget kort med parkeringsbevis så de kan parkere der de ønsker. De kan også kjøre fritt i bomringene. Men jeg skjønner på statsråden at hun ikke har til hensikt å gjøre noe med dette når det gjelder bomringene. Det er tross alt en stor kostnad. Når det kommer en bomstasjon som Fjærland, skal man betale 145 kr pr. vei. Det vil si 290 kr for å dra på besøk. Synes ikke statsråden at dette er en urimelig ekstrabelastning for disse som allikevel har det vanskelig i samfunnet?

Statsråd Torild Skogsholm: Når det gjelder å legge til rette for bevegelseshemmede, mener jeg det er viktig å finne fram til gode transportløsninger. Prinsippene ligger fast om at når det gjelder bompengeinnkreving, er det brukerne som skal betale. Det er flere grupper i vårt samfunn som mener at det burde gis rabatter. Vi har retningslinjer på dette området som vi følger – og som følges ved slike bompengeprosjekter. Når det ikke er bompengeringer, ligger det inne at også bevegelseshemmede skal betale for bruken av denne veien.

Thore A. Nistad (FrP): Jeg skjønner at statsråden ikke vil gjøre noe her. Hun vil tvert imot legge til grunn at hun vil ha «gode transportløsninger». Jeg vil spørre statsråden om hva hun mener med gode transportløsninger for disse ute på bygdene, hvor det overhodet ikke finnes noe annet alternativ enn å bruke bil.

Statsråd Torild Skogsholm: Det er riktig at det er en del bevegelseshemmede som har bil, og som vil ha vanskeligheter med å bruke andre transportmidler. Det legges det så vidt jeg skjønner, i rimelig grad godt til rette for. Disse ordningene ligger utenfor mitt område. Men når det gjelder å betale for infrastruktur, som alle må, vil det fortsatt legges opp til at denne gruppen som det spørres etter, skal betale på lik linje med andre, bortsett fra i bompengeringene, der det er et helt annet kollektivtransporttilbud enn ute på landsbygda.

: