Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Ågot Valle (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Hordaland vegkontor og Bergen kommune ønsker å bygge en ny parsell med fire felt langs søndre innfartsåre. Byggingen pågår etter planer som er 22 år. Med unntak av Fjøsangerkrysset nekter vegkontoret å miljørevidere planene. Bergen kommune avslår å bruke bestemmelser om konsekvensutredning av planene. Forurensningsproblemene på strekningen er store i dag, og nye felt skal gi 60 pst. økt trafikk innen 2015.

Hvordan vil statsråden forhindre at ny motorveg inn mot Bergen blir bygget i strid med Grunnloven § 110 b?»

Statsråd Torild Skogsholm: De delene av søndre innfartsåre i Bergen som det har vært diskusjon om, er parsellene Sørås–Hop og Hop–Fjøsanger. Sørås–Hop er bygd og grovplanert midt på 1970-tallet, men det ble ikke satt trafikk på parsellen før i 1983. Hop–Fjøsanger ble ferdigstilt og åpnet i 1988. Hele strekningen ble grovplanert som firefeltsvei, men bare to av feltene ble gjort helt ferdig. Det som skal gjennomføres nå, er å fullføre veien fra to til fire felt ved å ferdigstille de siste to feltene på strekningen.

Det er riktig at man regner med en betydelig trafikkvekst i Bergensdalen fram mot 2015, og at en stor del av denne er forutsatt å komme på søndre innfartsåre. Trafikkveksten er en konsekvens av en forventet økt aktivitet i områdene sør for Bergen. I trafikkprognosene er det i tillegg til den generelle trafikkveksten også tatt høyde for en trafikkvekst som er generert av økt boligbygging og næringslivsetablering i bydelene sør for Bergen. Det er altså ikke slik at en utvidelse fra to til fire felt på søndre innfartsåre er årsaken til en forventet trafikkvekst. Trafikkveksten vil komme uavhengig av om søndre innfartsåre utvides eller ikke.

Et veinett som ikke er tilpasset trafikken, vil bli overbelastet, med køproblemer, økt forurensing og økt ulykkesrisiko som konsekvens. Et overbelastet veinett vil også føre til at trafikken fordeler seg på sekundærvegnettet, bl.a. boliggater og veier med fotgjengere og syklister, med de ulempene dette medfører for dem som bor og oppholder seg i disse gatene.

La meg også understreke at utbyggingen av veinettet ikke er tilstrekkelig for å bedre framkommelighets- og miljøproblemene i Bergen Sør. Det er viktig at også kollektivtrafikken blir bygd ut. Jeg vil i den forbindelse vise til Bergensprogrammet for transport og miljø, som Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune har vedtatt. Som et ledd i dette programmet ønsker Bergen kommune å satse offensivt på kollektivtransport, bl.a. bybane. Jeg mener det er av største viktighet å få til en slik kollektivsatsing i Bergen, og viser bl.a. til Regjeringens forslag om å bevilge 5 mill. kr på kommende års statsbudsjett for å forsere planleggingen av bybane. Jeg tar sikte på å legge fram en proposisjon om Bergensprogrammet i vårsesjonen 2002.

Utvidelsen av søndre innfartsåre vil bli gjennomført i samsvar med gjeldende lover og regler. De miljømessige kvaliteter i prosjektet sikres i dette tilfellet gjennom byggeplanprosessen og gjennom oppfølging av de retningslinjer for støy og luftforurensing som gjelder for alle typer nye veiprosjekt. Jeg har derfor ingen grunn til å tro at reglene og retningslinjene som fullføringen av denne innfartsåren vil bli gjennomført etter, er i strid med Grunnloven.

Ågot Valle (SV): Jeg takker for svaret.

Jeg tror det er én ting som både statsråden og SV er helt enig i, og det er at svaret på trafikkproblemene i Bergen framover må være bybane. Problemet er at vi har en asfaltallianse som setter veg først – så også her.

To ganger har Hordaland vegkontor tatt seg til rette og foretatt utvidelser til fire felt på denne strekningen uten at parts- og demokratirettigheter er blitt ivaretatt i planprosessen. Og på et spørsmål fra meg kritiserte daværende statsråd Odd Einar Dørum dette sterkt og lovte å passe på Hordaland vegkontor. Nå står vi altså overfor en tredje utvidelse, til fire felt, der de som får føle konsekvensene, har så lite rettigheter som overhodet mulig. Jeg er altså ikke enig i at Grunnloven blir fulgt i dette, for Grunnloven skal sikre retten til miljøinformasjon, slik at folk skal kunne delta i beslutningsprosessene og handle ut fra det, for å sikre miljø og helse. (Presidenten klubber.)

De som nå får føle denne utvidinga på kroppen, har altså ikke fått muligheter til å delta i beslutningsprosessene – jeg hører at presidenten klubber, og jeg skal grunngi det etter statsrådens svar.

Statsråd Torild Skogsholm: Som jeg sa, er dette en vei som er planlagt for lang tid tilbake, og det man gjør nå, er å gjennomføre det som var planlagt. Men jeg vil igjen understreke at det er viktig å tenke helhetlige løsninger, nettopp for å ivareta også miljøet. Derfor handler Bergensprogrammet om mye mer enn bare vei, det handler også om kollektivtransport. Og der ser jeg at det er viktig å få det på plass så tidlig som vi kan, slik at vi får nettopp denne helhetlige løsningen.

Ågot Valle (SV): Jeg takker igjen for svaret.

Jeg mener at folk ikke har fått lov til å delta i denne beslutningsprosessen – når denne utvidinga skal foregå. Jeg vil minne om at fem velforeninger har henvendt seg til diverse myndigheter for å få muligheten til å delta i beslutningsprosessene. Jeg minner også om at fylkesmannens miljøvernavdeling har bedt om miljørevidering av denne utvidinga.

Argumentet som brukes for ikke å konsekvensutgreie utbygginga nå, er at det dreier seg om en ferdigstillelse, slik også samferdselsministeren har sagt. Jeg vil da spørre: Tror statsråden at dette argumentet hadde vært brukt dersom det hadde dreid seg om utvidelse av en fabrikk som spyr ut gift?

Jeg er helt enig i at det er viktig å se helhet her. Nå vil økt trafikk på denne vegstrekningen føre til kork på neste område, som er Danmarksplass. Det er ingen planer om å utvide Danmarksplass. Jeg vil oppfordre statsråden til å trekke tilbake planene og se dem i sammenheng med Bergensprogrammet, slik at man kan få den helheten som statsråden nettopp talte så varmt for.

Statsråd Torild Skogsholm: Utbyggingen er planlagt for lang tid tilbake, og vi får en trafikkøkning her som vi nok ikke ville komme utenom uansett om denne veien blir utvidet eller ikke. Jeg ser det som et stort problem om mye trafikk skulle gå på sekundærveinettet, i boligområder og lignende, fordi jeg ser trusselen i forhold til miljø og trafikksikkerhet som enda større. Men jeg tar med meg de innspillene jeg nå får, spesielt i forhold til å se på helheten og finne gode løsninger, både framkommelighetsmessig og miljømessig, for Bergen. Det er innspill som jeg vil ta med meg framover, og spesielt når vi nå skal arbeide videre med Bergensprogrammet.

: