Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 23
Sigrun Eng (A): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til samferdselsministeren:
«Ny E18-parsell i Vestfold er tatt i bruk, og den nye bompengefinansierte firefelts motorvegen får berre rosande omtale. Men rabattordningar for pendlarar, som må kjøpe årskort for å få den beste rabattordninga, verkar stivbeint. I praksis vil det seie at 5 000 kroner av julelønna vil gå til årskort på arbeidsreiser. Arbeidsgivarar forskotterer og trekkjer tilbakebetalinga over året.
Kan statsråden medverke til at rabattordninga kan endrast til å gi 50 pst. reduksjon også på andre abonnementstypar?»
Statsråd Torild Skogsholm: Grunnlaget for å gi rabatt er bl.a. at faste trafikanter ikke skal få en urimelig økonomisk belastning. Rabatter skal også virke som et motiv for å velge betalingsformer som gir rasjonell trafikkavvikling og lave innkrevingskostnader. Prinsippet er at forhåndsbetalte antall passeringer gjennom bomstasjonen skal gi rabatt. Jo flere antall passeringer trafikanten har forhåndsbetalt for, jo høyere rabatt får trafikanten.
Statens vegvesens takstretningslinjer for bompengeprosjekter på offentlig vei gjelder for alle bompengeprosjekter i Norge. Det foreligger ingen spesialtilpasning for Vestfold. Det er vedtatt lokalpolitisk i Vestfold at rabattene skal være i henhold til gjeldende takstretningslinjer. Det foreligger ikke noe vedtak som går ut på at enkelte grupper, f.eks. pendlere, skal ha en spesiell rabattstruktur fremfor andre grupper.
Jeg mener at dagens rabattstruktur er meget gunstig for trafikantene. Dersom 50 pst. rabatt skulle knyttes til et mindre antall turer, vil dette medføre lavere inntekter for bompengeselskapene enn forutsatt, og det vil medføre lengre tid før bommen kan fjernes.
Sigrun Eng (A): Eg takkar statsråden for svaret, sjølv om eg kanskje hadde forventa ei litt meir pragmatisk løysing av kvarmannsens økonomiske utfordringar ved arbeidsreise i eigen bil. Mange av dei som har arbeidsreise til Oslo-regionen, har enn så lenge to bommar dei må gjennom – Lier-bommen i tillegg til den i Vestfold. Dokumenterte arbeidsreiser der gir pollettar med rabatt, utan at ein må ha årskort. Med statsrådens svar medverkar ikkje Venstre til forenkling, når ho veit at arbeidsgivarane skal forskottere, og at dei også skal stå for innkrevjing av tilbakebetalinga, dvs. at byråkratiet veks. Kunne i det minste statsråden medverke til at folk med dokumenterte arbeidsreiser kunne få innbetaling gjennom autogiro eller andre ordningar, slik at dei kan gjere det sjølve?
Statsråd Torild Skogsholm: De retningslinjene som ligger fra Statens vegvesen, er enkle. Slik sett er de i tråd med både denne regjeringens og Venstres politikk. Når det gjelder Lier-bommen, ble den etablert før disse retningslinjene kom, slik at den kan ikke helt sammenlignes med prosjektet i Vestfold og andre nyere bompengeprosjekter. Men det er fortsatt et mål at vi skal ha enkle løsninger som er gode for trafikantene som ferdes. Vi må imidlertid forholde oss til de felles retningslinjene som er gitt på dette området, bl.a. av hensyn til at vi ønsker å få fjernet disse bomstasjonene når prosjektet og finansieringen er avsluttet.
Sigrun Eng (A): Eg takkar statsråden for svaret.
Grunnen til spørsmålsstillinga er at gjennom desse bomstasjonane er det ingen forskjell på gjennomfartstrafikk og arbeidsreisande, dersom ikkje vedkomande betaler 5 000 kr, som er ein forholdsvis stor sum, i årskort for å få den maksimale rabatten. I tillegg ligg det også føringar for forskottering av ny veg vidare mot Tønsberg i bompengeavgifta. Skjønar statsråden frustrasjonen, og trur statsråden at dette gjer det enklare å få plassert bomstasjonar på andre vegprosjekt, når dette fullt ut går opp for folk? Mange føler seg førte bak lyset når bompengeselskap driv ein slik rigid innkrevjingspolitikk.
Statsråd Torild Skogsholm: Prinsippet når det gjelder disse bompengestasjonene, er at de er der for å skaffe inntekt til prosjektet. Når det gjelder Vestfold konkret, er det lokal oppslutning om de prosjektene som er i gang, og derfor regner jeg med at man lokalt også har vurdert aspektene når det gjelder betalingssystemer i bompengestasjonene. Jeg har tillit til at man, når en slik veiutbygging kommer på departementets bord, og skal vedtas i Stortinget, lokalt har veid for og mot når det gjelder betalingssystemer, og at man har funnet at det er en akseptabel måte å gjøre det på.