Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 21
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til næringsministeren:
«Kværnerkonsernet, med sine 35 000 tilsette, har unik kompetanse og dermed avgjerande betydning for olje- og gassindustrien. Ringverknadene er store, til dømes for leverandørindustrien og for ulike regionar og lokalsamfunn. Rogaland er eit døme på det siste, 2 300 personar er tilsette i Kværner Rosenberg og Kværner Egersund. Det ligg føre eit framlegg til ei langsiktig finansiell løysing for Kværner.
Vil statsråden føreta seg noko for å sikra ei slik løysing og dermed også sikra arbeidsplassar og kompetanse i Norge?»
Statsråd Ansgar Gabrielsen: Kværner ASA har en omfattende virksomhet i hele verden, med 35 000 ansatte til sammen, hvorav ca. 5 000 i Norge – og som spørsmålsstilleren sier, er ca. halvparten av dem lokalisert i Rogaland. Selskapet er dermed stort i norsk sammenheng, og som nærings- og handelsminister er jeg selvfølgelig opptatt av utviklingen i dette selskapet.
Det er vel kjent at Kværner over tid har hatt økonomiske problemer, og at det har vært nødvendig å skaffe ny kapital til selskapet. I den situasjonen har Nærings- og handelsdepartementet sett positivt på at styret, ledelsen, de ansatte og noen av de største aksjonærene i høst ved flere anledninger har bedt om møter for å orientere om situasjonen i selskapet.
30. oktober ble det kjent at selskapet sammen med den største aksjonæren, Yukos, og selskapets finanskreditorer hadde kommet fram til en løsning som etter styrets oppfatning løste både de kortsiktige likviditetsproblemene og det langsiktige kapitalbehovet som var i selskapet. Løsningen skal forelegges aksjonærene på en ekstraordinær generalforsamling 29. november i år.
Jeg konstaterer at styret i Kværner, den største aksjonæren og finanskreditorene i fellesskap har kommet fram til en løsning som etter deres oppfatning løser problemene i selskapet. Dette er positivt, og jeg håper en finner en løsning som kan gjenskape tilliten til dette selskapet både blant kundene, leverandørene og finansinstitusjonene, og selvfølgelig blant de ansatte, og at man dermed sikrer arbeidsplassene og den kompetansen som spørsmålsstilleren refererer til.
Aker har i dag annonsert i media – og de henvender seg til aksjonærene i Kværner med henblikk på den generalforsamlingen som skal gå av stabelen 29. november. Hva som nå skjer fremover mot generalforsamlingen, er det selvfølgelig vanskelig å vite.
Min holdning til saken har vært og er at det er aksjonærene og styret først og fremst som sammen med – selvfølgelig – finanskreditorene må løse det problemet som selskapet har kommet opp i. Det er jo ikke et problem som har oppstått i den siste måneden eller to, det er en lang prosess og en del strategiske valg som er gjort i selskapet, som har resultert i at man har kommet dit man er. Men slik jeg ser saken, må både de kortsiktige og langsiktige problemene selskapet er i, løses av dem som til nå har jobbet med å løse den oppgaven.
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Det er eit skjær av uverkelegheit over dagens situasjon. Stortinget og Regjeringa er på ulikt vis opptatt av å stimulera til ny næringsverksemd. Dei same aktørane har i dette tilfellet eit lite synleg engasjement for å sikra 5 000 arbeidsplassar, med det kunnskapsmiljøet dei representerer, og dei ringverknadene dette får. Det fortel sitt om behovet for ein strategi, for ein nasjonal kapitalbase som kan sikra strategiske bedrifter på norske hender – det siste vil Senterpartiet koma tilbake til ved eit anna høve.
Men no ligg det føre ei framforhandla langsiktig løysing for Kværner. Styret, bankane, eit fleirtal av aksjonærane og dei tilsette står bak. Løysinga er ikkje ideell, men det er den som no er anbefalt. Det er full oppslutning om at denne løysinga kan sikra arbeidsplassane og kompetansen i Noreg. Det er viktig.
Kva har næringsministeren å seia til dette, og kva kan han gjera i ein slik samanheng? Vil han føreta seg noko for å sikra full oppslutning?
Statsråd Ansgar Gabrielsen: Det er helt riktig som det sies, at Stortinget flere ganger har understreket viktigheten av å stimulere til ny næringsvirksomhet.
Jeg kan ikke se at Stortinget har uttrykt at det har vært viktig å redde selskaper som er på vei mot – jeg holdt på å si – den andre enden av en slik linje. Jeg kan ikke se at det i en situasjon som den vi er i nå, er virkemidler som det er relevant å bruke. Hvis det er slik at de nåværende aksjonærene ikke er villig til å bruke mer penger, og de kreditorene som har skutt inn ca. 10,5 milliarder kr, heller ikke er villig til å bruke mer penger, finner jeg det unaturlig å sette i gang med å bruke av skattebetalernes penger når de som skulle ha interesse av å sikre disse verdiene, ikke er villig til det.
Uansett utfallet av denne saken tror jeg at de tingene som er liv laga i Kværner – alt eller deler av det – vil gå videre. Og jeg har selvfølgelig ingen mulighet til å gå ut og si at jeg støtter den ene aksjonærgruppen framfor den andre, eller at den ene løsningen er bedre enn den andre.
Kari Lise Holmberg hadde her gjeninntatt presidentplassen.
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Det er ein stor aksjonær som har lagt fram eit forslag som er avvist av bankane. Eg legg vekt på at det forslaget som no ligg føre, er tilrådd av dei tilsette, som innehar dei arbeidsplassane og den kompetansen som eg synest det er viktig for næringsministeren å engasjera seg i å sikra. Det handlar ikkje berre om arbeidsplassar, men det handlar faktisk om ein unik kompetanse for Noreg. Det gjeld 1 700 arbeidsplassar i Stavanger og 600 i Egersund. Men det gjeld i tillegg 400 i Lier, 130 i Høyanger, 90 i Odda, 100 i Mosjøen, 80 i Kristiansand, 550 i Bergen, 50 i Moss og 900 i Oslo – til saman, som næringsministeren sa, om lag 5 000 arbeidsplassar.
Har landet ein næringsminister som er interessert i å vurdera eit eventuelt anna alternativ enn det som no er framforhandla? Gjer han noko i den samanhengen? Næringsministeren har til vanleg meiningar om så mangt og mykje. Han må jo ha meiningar om den uroa som no er skapt når det gjeld Kværner, og som kan bety kunnskapsflukt. Det er stabilitet Kværner no treng.
Statsråd Ansgar Gabrielsen: Hva gjelder kunnskapsflukt, registrerer jeg i hvert fall at spørreren i Dagbladet i dag støtter den gruppen som representerer det alternativ som ligger lengst fra Norge.
Det er ikke min jobb å gi anbefalinger til generalforsamlingen i Kværner om hva de bør gjøre, og hva de ikke bør gjøre. Selv om de ansatte har tatt standpunkt i saken, er det allikevel slik at det skal være et kvalifisert flertall på generalforsamlingen som skal ta stilling til dette. Det ville etter mitt skjønn være helt usmakelig hvis næringsministeren skulle gi anbefalinger om hvilken kurs selskapets øverste organ bør velge i en slik situasjon. Det finner jeg ikke relevant.
Derimot er det klart at man må ha oppmerksomhet knyttet til å prøve å bidra i de områdene av landet som blir særlig hardt rammet ved en eventuell konkurs. Men å gå inn med statlige midler på det nåværende tidspunkt er som sagt ikke aktuelt.
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): President! Berre ei openberr mistyding!
Presidenten: En liten tilleggskommentar.
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Det er ikkje statlege midlar spørjaren her har tatt opp, det er eit engasjement frå næringsministeren si side.
Statsråd Ansgar Gabrielsen: Det har jeg redegjort for.