Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

John I. Alvheim (FrP): Mitt spørsmål går til den ærede sosialminister.

«Kan en bruker av personlig assistentordning, og som selv har arbeidsgiveransvar, kreve å få fremlagt vandelsattest fra den personlige assistenten før kontraktsinngåelse?»

Statsråd Ingjerd Schou: Brukere av offentlige tjenester, og særlig barn, skal ha trygghet for at man ikke blir utsatt for overgrep av personer som er gitt tillit. For å skjerme barn fra kontakt med personer som har begått overgrep, kan det i dag kreves vandelsattest for ulike grupper personell, som bl.a. ansatte i barnehager, i grunnskolen og i barnevernet.

Det er i dag ikke lovhjemmel for å kreve fremlagt politiattest og vandelsattest ved ansettelser i helse- og sosialsektoren. I strafferegistreringsforskriftens § 12 omtales en rekke grupper som det kan kreves vandelsattest for ved ansettelse, deriblant enkelte grupper innen helse- og sosialsektoren, men personlige assistenter hører ikke blant dem.

Når det gjelder helse- og sosialsektoren, har Stortinget tidligere behandlet spørsmålet om politiattest og vandelsattest og i vedtak nr. 406 14. juni 2000 bedt om at

  • «1. Regjeringen legger fram en vurdering og lovforslag til hvordan vandelsattest for helsepersonell kan sikre at barn som søker til helsevesenet, ikke møter helsepersonell som har begått seksuelle overgrep mot barn eller umyndige.

  • 2. Regjeringen i egnet form legger fram en bred vurdering av hvordan barn og andre spesielt utsatte grupper i møte med offentlig og/eller privat sektor, utover helse- og oppvekstsektor, skal sikres mot overgrep og garanteres rettssikkerhet og trygghet.»

Det er nødvendig å ta disse spørsmålene opp på bred basis. Det er satt ned et offentlig utvalg som skal gjennomgå strafferegistreringsloven og utarbeide forslag til ny lov om politiregistre – det såkalte Strafferegistreringsutvalget. Regjeringen vil komme tilbake til spørsmålet om krav til politiattest og vandelsattest mv. i helse- og sosialsektoren når innstillingen fra dette utvalget foreligger. Utvalgets innstilling er ventet 1. mars neste år. Utvalgets mandat innebærer bl.a. at utvalget skal «gjennomgå eksisterende regler for bruk av politiattest og straffeopplysninger i forbindelse med vandelskontroll og akkreditering/autorisasjon av personell». Dette vil gi det nødvendige grunnlaget for en bred gjennomgang av den brede vurderingen når det gjelder vern av barn og andre utsatte grupper som Stortinget har bedt om.

Brukere av ordningen med personlige assistenter for funksjonshemmede vil ofte være barn, og enkelte vil kunne være umyndiggjort. Dette er utsatte grupper som har behov for et vern, og jeg er opptatt av å gi disse trygghet og sikkerhet mot overgrep. Jeg vil derfor raskt komme tilbake til dette spørsmålet når Strafferegistreringsutvalgets innstilling foreligger.

John I. Alvheim (FrP): Jeg takker statsråden for svaret og registrerer at norsk lov ikke tillater fremleggelse av vandelsattest overfor voksne hjelpetrengende.

Det har dessverre vist seg at både støttekontakter for barn og voksne og personlige assistenter i enkelte tilfeller på mange ulike områder har begått grove misligheter i forhold til brukeren av tjenestene. Jeg synes personlig at det er en svekkelse av systemet når man ikke kan garantere at hjelpeløse mennesker får hjelp som man kan stole på fra det offentlige, og jeg stiller meg enda mer uforstående til at en bruker av personlige assistenter som selv tar arbeidsgiveransvaret, ikke skal kunne forespørre om vandelsattest, slik at man kan være trygg på den tjenesten man får, trygg på at ikke det blir begått overgrep.

Jeg oppfatter det slik at sosialministeren vil komme tilbake til dette når utvalget har fremlagt sitt arbeid, men kunne tenke meg et oppfølgingsspørsmål: Hva mener statsråden man bør gjøre med dette?

Statsråd Ingjerd Schou: Det jeg mener, er at disse utsatte gruppene, som skal ha den samme tryggheten som alle andre, skal være sikret at de personene – og de tjenestene – som de har daglig omgang med, skal være skikket. Slik sett kommer jeg, som sagt, raskt til å følge dette opp når Strafferegistreringsutvalgets innstilling foreligger, fordi jeg har den samme intensjon som representanten Alvheim, at man skal sikre trygghet.

: