Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Lars Rise (KrF): «19. oktober i år ble den katolske presten Father Nguyen Van Ly dømt av en såkalt folkedomstol i Vietnam til 15 års fengsel og 5 år i husarrest på grunn av sin kamp for religionsfrihet i Vietnam.

Hva vil utenriksministeren gjøre for å påvirke vietnamesiske myndigheter til å sette Father Ly fri?»

Utenriksminister Jan Petersen: Religionsfrihet er garantert i Vietnams grunnlov. Vietnam er også part i FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, som bl.a. sikrer religionsfrihet. Dersom Nguyen Van Ly er dømt for sin religiøse tro, er dette derfor ikke bare høyst kritikkverdig, men også et brudd på Vietnams internasjonale forpliktelser.

Så vidt jeg forstår, hevder vietnamesiske myndigheter at fader Ly er dømt på grunn av sine politiske aktiviteter og ikke sitt religiøse engasjement. Vi har også fått opplyst at fader Ly ikke aksepteres av den katolske kirken i Vietnam, og at heller ikke Vatikanet forventes å gi støtte til hans sak som representant for den katolske kirke.

Flere land, herunder USA og EU, stiller spørsmål ved dommen mot fader Ly. Heller ikke vi er overbevist om at han har fått en rettferdig rettssak og dom. Jeg vil derfor ta fader Lys sak opp med den vietnamesiske visestatsminister Cam når han kommer på besøk til Oslo i morgen.

Lars Rise (KrF): Jeg vil gjerne få takke utenriksministeren for svaret. Jeg synes det var meget positivt at han ønsker å ta opp denne saken med Vietnams visestatsminister.

Vietnam fremstår i dag for besøkende utenfra som et liberalt og åpent samfunn, med reklame for Coca-Cola, Kodak, IBM, Nokia osv., og med gode muligheter når det gjelder f.eks. å investere og etablere nye bedrifter. Det kan derfor være lett å glemme at Vietnam er en av de få gjenværende kommunistiske ettpartistater i verden. Og når det gjelder muligheten for å fremsette kritikk mot regjeringen, er det liten toleranse og åpenhet.

Den katolske presten Nguyen Van Ly og buddhistmunken Thich Quang Do, som i år var nominert til Nobels fredspris, har fremstått som to av de fremste forkjemperne for ytringsfrihet, religionsfrihet, demokrati og menneskeretter. Den eneste kriminelle handling fader Nguyen Van Ly har utført, er, så vidt jeg forstår, at han har satt opp et banner utenfor kirken hvor det står: Vi krever religionsfrihet. Dessuten har han (presidenten klubber) skrevet et lite hefte hvor han krever religionsfrihet.

Nå ser det ut til at utenriksministeren har forståelse for at han er dømt for politisk aktivitet. Jeg vil gjerne be om en nærmere utdyping av det.

Utenriksminister Jan Petersen: Jeg refererte det som hevdes fra de vietnamesiske myndigheters side, men poenget er at jeg nå ønsker å ta denne saken opp med visestatsministeren i morgen, fordi jeg deler den beskrivelsen som Rise her har gitt.

Lars Rise (KrF): Jeg synes det er svært positivt at vi er helt enige i denne saken. Jeg synes bare det er viktig å påpeke …

Jeg må nesten få spørre om denne klokken er korrekt. Den står på 38 sek. når jeg begynner å snakke.

Presidenten: Presidenten beklager. Det kan hende at presidenten har glemt ...

Lars Rise (KrF): Jeg blir litt forvirret. Og jeg trodde faktisk jeg hadde to minutter på det første innlegget.

Presidenten: Nei, man har ett minutt.

Lars Rise (KrF): Jeg beklager. Som sagt synes jeg det er positivt at vi er enige. Jeg synes det er viktig å se på hva denne presten har gjort. Jeg hadde anledning til å besøke ham den 9. april i år. Han satt da i husarrest. Jeg spurte ham: Hva består din forbrytelse i? Han fortalte da at han har skrevet et dokument som inneholder ni punkter om demokrati og religionsfrihet, og distribuert det til folk. Han har altså skrevet i et hefte at Vietnam har signert den internasjonale menneskerettighetskonvensjonen. Han har referert hva §§ 18 og 19 sier, og på den måten gjort det kjent for Vietnams befolkning at de har disse rettene. Men det ser ikke ut til at regjeringen tåler kritikk.

Det er positivt at Norge nå har startet en menneskerettighetsdialog med Vietnam, og jeg kunne tenke meg å høre hvordan utenriksministeren vil føre denne dialogen videre med Vietnam.

Utenriksminister Jan Petersen: Jeg vil først si at de opplysningene som Rise nå gir, er nyttig for min samtale med visestatsministeren i morgen. Jeg må således bare kvittere tilbake for dem.

Når det gjelder hvordan vi skal angripe menneskerettighetsdialogen i bredere forstand overfor Vietnam, må jeg få lov å komme tilbake til det spørsmålet. Jeg tror bl.a. at utfallet av samtalene i morgen vil kunne gi meg en del viktige signaler for å vurdere det spørsmålet videre.

Presidenten: Da vil presidenten minne om at spørrerne har ett minutt, mens statsrådene har tre minutter til å svare.

: