Stortinget - Møte onsdag den 14. november 2001 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 25
Sylvia Brustad (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:
«Det er viktig å sikre at alle kan ferdes fritt i strandsona. Selv om det er innført generelt byggeforbud i strandsona, bygges det likevel mye. Aftenposten skriver at det siden 1982 er gitt tillatelser til 7 800 nybygg rundt Oslofjorden. I Stoltenberg-regjeringens stortingsmelding om friluftsliv nevnes det tiltak som vil avgrense ytterligere bygging i strandsona. Da den nye Regjeringen ikke har trukket friluftsmeldinga, regner jeg med at statsråden støtter forslagene.
Når vil disse lovendringene bli forelagt Stortinget?»
Statsråd Børge Brende: Jeg er helt enig med representanten Sylvia Brustad i at det er viktig å sikre ferdsel for alle i strandsonen. Samarbeidsregjeringens politikk bygger på Sem-erklæringen. I denne erklæringen heter det at Regjeringen vil kartlegge utviklingen og sikre allemannsretten og allmennhetens tilgang til naturområder og strandsonen. Det er faktisk et særtegn i Norge i forhold til andre land at man i alle fall i utmarksterreng kan ferdes fritt og vanligvis ikke bli stoppet av folk som mener at man trenger seg inn på annen manns eiendom. Vi har noen flere utfordringer langs strandsonen, men derfor har også friluftsmeldingen dvelt ved det. Allemannsretten er fundamentet for friluftslivet i Norge og er godt forankret, som jeg har nevnt, i norsk tradisjon og til dels også i lovgivning. Den gir befolkningen bedre bruksmuligheter i frilufts- og naturområdene enn de vi finner i mange andre land. Det er derfor viktig å verne om de verdiene som allemannsretten representerer.
Tallene fra Aftenposten viser at det er viktig at utviklingen i strandsonen følges nøye.
Stortingsmeldingen om friluftsliv som ligger til behandling i Stortinget, blir ikke trukket. Det betyr at jeg er enig i at det er viktig å videreføre strandsonesatsingen, altså fri ferdsel, med særlig vekt på informasjon og arealdokumentasjon. Jeg er også enig i at det er viktig å avgrense ytterligere bygging i strandsonen.
Planlovutvalget har i sin første delinnstilling foreslått endringer i bestemmelsene om dispensasjon og om byggeforbud i hundremetersbeltet langs sjøen, slik at byggeforbudet kan strammes inn. Disse forslagene vil bli fulgt opp og vurdert av Miljøverndepartementet gjennom en odelstingsproposisjon som planlegges lagt frem våren 2002.
Sylvia Brustad (A): Jeg er glad for signalene fra miljøvernministeren om å slå ring om allemannsretten, som er litt i strid med Høyres stortingsvalgprogram, som er klart på at lokale myndigheter fortsatt skal ha fritt fram, uansett negative konsekvenser – i hvert fall slik vi leste det – og at partiet ikke vil innskrenke den private eiendomsretten.
Kan miljøvernministeren forsikre om at Høyre, miljøvernministeren og Regjeringa vil støtte Arbeiderpartiets forslag om en ny regel i friluftsloven som strammer inn muligheten for å gi dispensasjon til å bygge i strandsonen, for å slå fast at retten til fri ferdsel uansett skal gjelde de første 25 meter fra strandsonen?
Statsråd Børge Brende: Jeg tror vi er enige om at allemannsretten er vesentlig, og at vi skal verne om den.
Nå går jo representanten inn på en del enkeltpunkter. For det første: Fri ferdsel i strandsonen er ganske riktig knyttet til friluftsloven og til formuleringene som ligger der. Friluftsloven er ikke trukket fra Regjeringens side, så det blir det stortingsbehandling av.
Når det gjelder byggeforbud i hundremetersonen, er det faktisk en del av plan- og bygningsloven og i og for seg ikke av friluftsloven. Hovedsakelig må vi følge opp Planlovutvalget, som omtaler disse spørsmålene. Men jeg tror man skal være klar over at en god del, faktisk hoveddelen, av sakene i Aftenpostens oppslag om bygging i hundremetersbeltet faktisk dreide seg om planer hvor det var en reguleringsendring og ikke dispensasjonsadgangen til kommunene som ble benyttet. Og når det gjelder reguleringsendring, har altså statlige myndigheter siden 1982 sittet og akseptert disse reguleringsendringene som innebærer bygging i strandsonen, uten å benytte den statlige innsigelsesretten som faktisk har eksistert.
Sylvia Brustad (A): Det kan vel ikke herske noe tvil om at det har skjedd en ganske betydelig undergraving av det stortingsvedtak som ble fattet her i huset for om lag 35 år siden, da Stortinget var veldig framsynt når det gjaldt byggeforbud i strandsonen. Vi kan godt ta en diskusjon om hvilket lovverk ting hører hjemme i, og jeg er selvfølgelig klar over at noe tilhører friluftsloven og andre ting tilhører plan- og bygningsloven. Men det som er det interessante spørsmålet her, er om man vil sette makt bak ordene om å trygge allmennhetens rett til fri ferdsel også i strandsonen, og at man faktisk akter å handle i den forbindelse.
Derfor er igjen mitt konkrete spørsmål: Vil Regjeringa og miljøvernministeren bidra til å støtte forslag fra Arbeiderpartiet som gjør at det blir vanskeligere å få dispensasjoner, og at det blir vanskeligere å få bygge i strandsonen, slik at vi faktisk kan sørge for at det blir mer allemannsrett og mer fri ferdsel? Det er det dette handler om. Ord er vel og bra, men det er handlinger som teller.
Statsråd Børge Brende: Når det gjelder fri ferdsel og den omtalen som ligger i friluftsmeldingen om en klarere definering av den frie ferdselsretten i beltet 25 m fra strandsonen, så har Samarbeidsregjeringen ikke trukket friluftsmeldingen, og det er også et svar på spørsmålet.
Det andre spørsmålet som stilles, er knyttet til den kommunale dispensasjonsadgangen. Miljøverndepartementet har under min ledelse nå gitt beskjed om at fylkesmennene skal følge nøye med i forhold til de plansaker som er til behandling, og også benytte seg av den statlige innsigelsesretten hvis det strider mot intensjonene. Dette er en innstramming.
I forhold til akkurat forslaget om å begrense den kommunale dispensasjonsadgangen, er mitt svar i tråd med det første svaret som jeg gav, at det ligger et forslag fra Planlovutvalget om dette. Det har Regjeringen til behandling, og jeg vil komme tilbake til Stortinget i løpet av våren i egnet form med en proposisjon og med Regjeringens konklusjoner i forhold til den delinnstillingen.
Presidenten: Sak nr. 1 på dagens kart er dermed ferdigbehandlet.