Stortinget - Møte onsdag den 14. november 2001 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 20
Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:
«Valgkampen i Hedmark, og sikkert også i andre fylker, var blant annet preget av temaet ekspressbusser og antall nye konsesjoner. Blant annet har Østerdal Billag AS søkt om fire nye ruter.
Kan statsråden love et raskt og positivt svar, slik at tilbudet til de reisende blir så godt som mulig?»
Statsråd Torild Skogsholm: Etablering av fylkeskryssende bussruter krever behovsprøvd løyve. Søknad skal sendes til fylkeskommunene, som er saksforberedende organer, og som kommer med tilrådinger. Endelig vedtak fattes av Samferdselsdepartementet. I behovsprøvingen skal det legges vekt på forholdet til jernbanen, fylkesinterne ruter, som er fylkeskommunenes ansvar, samt andre ekspressbussruter. I praksis har forholdet til jernbanen stått sentralt.
Gjennom Stortingets behandling av St.meld. nr. 46 for 1999–2000, Nasjonal transportplan 2002–2011, ble det åpnet for en oppmyking av løyvepolitikken i forhold til jernbanen i det sentrale østlandsområdet. I henhold til dette ble Busslink AS før sommeren tildelt seks løyver for seks høyfrekvente bussruter i dette området.
Jeg ønsker en mer liberal løyvepolitikk. Selv om dette vil kunne konkurrere med jernbanen, er det viktigst for meg samlet sett å få etablert et bedre kollektivtilbud. Politikkomleggingen på dette området vil bli drøftet i meldingen om kollektivtrafikk, som jeg tar sikte på å legge fram i vårsesjonen.
Etter det jeg kjenner til, har Østerdal Billag sammen med Gauldal Billag for tiden to søknader om nye ekspressbussløyver, nærmere bestemt mellom Trondheim og Oslo over Kvikne og Elverum, og mellom Folldal og Trondheim over Alvdal og Kvikne. Søknadene er for tiden til behandling i Hedmark fylkeskommune. Etter at sakene er ferdigbehandlet i fylkeskommunen, vil sakene på vanlig måte oversendes departementet for avgjørelse.
Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, som var en orientering om hvordan ting gjøres, og om hva som skal gjøres i framtiden.
Jeg er svært glad for de synspunkter statsråden hadde, at hun ønsker en liberal løyvepolitikk slik at vi får en bedre kollektivtrafikk. Det som er viktigst for meg – og sikkert for mange andre – er at vi får gode tilbud til en så lav pris som mulig.
Hamar Arbeiderblad har hatt en del artikler om bl.a. akkurat dette temaet. Der har man funnet ut at med den støtte som NSB Persontrafikk får, 59,8 mill. kr i året, kunne Østerdal Billag hatt tjue avganger hver dag og passasjerene kjørt gratis. Kan statsråden si noe om denne tanken?
Statsråd Torild Skogsholm: Når vi ønsker en mer liberal ekspressbusspolitikk, betyr ikke det at vi skal ramme gode jernbaneløsninger hardt.
Vi har over tid brukt betydelige midler på jernbanen, så det er viktig at vi har gode jernbaneløsninger også. Men samtidig ser jeg at det ligger en fleksibilitet i slike ekspressbussruter, og så lenge det kan gi de reisende et godt tilbud, synes jeg det er all grunn til å se på slike løsninger også.
Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.
Vi er enige om at ekspressbusser – ved at de kan stoppe hvor som helst – gir en fleksibilitet som tog vanskelig kan gi, og at man nå er blitt mer fleksibel på å gi hjelp.
Når vi er inne på økonomi: Jernbanen her skal skifte sviller for 350 mill. kr – det er summen jeg har hørt – som er en ganske betydelig sum. Rv 3, som går langs jernbanen her, hadde sårt trengt de kronene. Kan statsråden være med på en tanke der man overfører midler fra jernbanen til – i dette tilfellet – Rv 3, for å gjøre den både mer trafikksikker og på andre måter mer trafikkvennlig for dem som bruker den?
Statsråd Torild Skogsholm: Jeg tror det er viktig å gjøre oppmerksom på at for meg som samferdselsminister vil det ikke alltid være slik at valget er enten – eller.
Vi trenger en god jernbane i Norge. Derfor er det viktig å bruke penger på jernbanen. Det er også viktig å ha et godt veinett, som både er trafikksikkert, og som gir en bedre framkommelighet. Så når vi skal prioritere og må velge mellom jernbane og vei, vil det være snakk om hva som løser våre utfordringer best, både på kort og på lang sikt. Derfor er det viktig å satse både på jernbane og på vei.