Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 14. november 2001 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Linda Cathrine Hofstad (H): Jeg ønsker å stille sosialministeren følgende spørsmål:

«Ved Røros videregående skole er det avdekket et skremmende stort narkotikamisbruk blant elevene. I denne ungdomsgruppen har misbruk av narkotiske rusmidler økt sterkt den siste tiden.

Hvilke tiltak vil statsråden iverksette for å forebygge det økende narkotikamisbruket blant ungdom?»

Statsråd Ingjerd Schou: Dessverre er jeg redd for at situasjonen på Røros ikke er enestående. Statens institutt for rusmiddelforsknings målinger viser at det de senere år har skjedd en merkbar økning i ungdoms bruk av både legale og illegale rusmidler. I år 2000 var det tegn til en utflating i bruken av illegale rusmidler, men den ligger fortsatt på et høyt nivå. Bruken av alkohol blant unge viser derimot en sterkt økende tendens. Situasjonen er urovekkende.

Det er sammenheng mellom ungdoms bruk av alkohol og bruk av illegale rusmidler. Samarbeidsregjeringen har derfor som mål å redusere det totale alkoholforbruket og bringe mer av alkoholomsetningen inn i lovlige former. Jeg har forstått det slik at det ikke bare dreier seg om et narkotikaproblem, men at det også omsettes betydelige mengder illegal sprit på Røros. Å redusere tilgangen på hjemmebrent og smuglersprit, ikke minst blant ungdom, vil derfor være et viktig virkemiddel både for å redusere forbruket og forebygge eksperimentering med narkotiske stoffer.

Samarbeidsregjeringen vil satse på forebyggende arbeid og målrettede helse- og sosialpolitiske tiltak for å bekjempe rusmiddelmisbruk. Vi har allerede iverksatt flere målrettede tiltak for å avhjelpe situasjonen til de tyngste misbrukerne.

Ansvaret for videreutvikling av helsetjenester for rusmiddelmisbrukere blir overført til det nye Helsedepartementet fra 1. januar 2002. Vi har foreslått bevilgningene til lavterskel helsetiltak økt med 20 mill. kr, og til legemiddelassistert rehabilitering med 35 mill. kr, slik at alle som står i kø, skal få tilbud.

Regjeringen vil legge frem en egen handlingsplan mot rusmiddelproblemer, som skal vektlegge både forebyggende tiltak og et bedre behandlingstilbud for rusmiddelmisbrukere. I den forbindelse vil vi styrke det forebyggende arbeidet rettet mot unge og foreldregenerasjonen, herunder de frivillige organisasjonenes rusforebyggende arbeid. Samarbeidsregjeringen vil også arbeide for en mer effektiv koordinering av ressursene som brukes i tiltak for rusmiddelmisbrukere og i psykiatri.

Godt forebyggende arbeid må være lokalt forankret, og kommunene har et eget ansvar for dette. Til å øke kvaliteten på arbeidet skal de regionale kompetansesentrene for rusmiddelspørsmål bistå kommunene med anbefalte metoder og veilede i den praktiske gjennomføringen. De kan også i noen utstrekning bidra med økonomiske midler til utvikling av forebyggende tiltak.

Det er for øvrig nylig nedsatt en forskerkommisjon som skal oppsummere eksisterende kunnskap på rusmiddelområdet. Den skal peke på rusmiddelpolitiske dilemmaer og valgmuligheter i årene som kommer, og se på behovet for ytterligere forskning. Kommisjonen skal avlegge sin rapport innen juli neste år, og det er grunn til å tro at den vil kunne sette oss bedre i stand til å velge og gjennomføre enda mer målrettede og treffsikre virkemidler.

For øvrig kan jeg opplyse at jeg har tenkt å besøke Røros videregående skole med det første. Hensikten er å få førstehånds kunnskap om forholdene der, og ha en dialog med lokalsamfunnet om hva som kan gjøres.

Linda Cathrine Hofstad (H): Jeg takker statsråden for et tilfredsstillende svar.

Jeg er svært glad for at statsråden betegner dette som en urovekkende situasjon, og at det allerede er iverksatt flere tiltak. Jeg er også svært glad for at statsråden har planlagt et besøk ved Røros videregående skole.

I likhet med statsråden er også jeg opptatt av hvordan vi kan oppnå resultatene vi ønsker i det forebyggende arbeidet. Jeg er av den oppfatning at det er svært viktig at foreldre og skole blir aktive deltakere i dette arbeidet.

Jeg håper sosialministeren vil se på hvordan det framtidige forebyggende arbeidet skal kunne drives på best mulig måte.

Statsråd Ingjerd Schou: Til det som representanten påpeker om det forebyggende arbeidet, vil jeg bare understreke at vi er i inntak og arbeid med en tiltaksplan innenfor rusomsorgen, og hvor nettopp det forebyggende arbeidet er en av hovedbjelkene.

Presidenten: Spørsmål 16 vil bli besvart foran spørsmål 22.

: