Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 14. november 2001 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Eirin Faldet (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

«23. oktober 2001 orienterte Konkurransetilsynet flyselskapene SAS og Braathens om at de ikke fant grunnlag for å gripe inn mot SAS" erverv av Braathens, og at Konkurransetilsynet «på det nåværende tidspunkt» ikke ville gripe inn mot bonusprogrammer, storkundeavtaler og reisebyråavtaler.

Hvilken grunn har Arbeids- og administrasjonsdepartementet til å forsere Konkurransetilsynets arbeid med disse problemstillingene, og hvorfor slik hast?»

Statstråd Victor D. Norman: Vi har hast i spørsmålet om de konkurransemessige rammevilkår for luftfarten fordi saken haster. Den haster både av hensyn til flypassasjerene og av hensyn til flyselskapene.

For passasjerene haster saken for at prisene på flyreiser faktisk skal gå ned dersom Stortinget vedtar Regjeringens forslag om å fjerne flypassasjeravgiften. Utviklingen i den senere tid har ført til at SAS vil få en meget sterk posisjon i det norske markedet. Det gjelder hva enten SAS overtar Braathens eller ei. I en slik situasjon er det ikke uten videre gitt at lavere avgifter vil gi lavere priser for passasjerene. Skal vi være sikre på at lavere avgifter faktisk gir lavere priser, må flyselskapene få rammevilkår som gjør at de ikke oppmuntres til å utnytte markedsmakt, og rammevilkår som stimulerer til nyetablering.

I brev av 2. november bad jeg derfor Konkurransetilsynet om umiddelbart å sette i gang en grundig gjennomgang av alle avtaler og ordninger som kan virke etableringshindrende og konkurransebegrensende i luftfartsmarkedet. Jeg er tilfreds med at Konkurransetilsynet sist fredag varslet de norske flyselskapene om at det vil vurdere inngrep mot bonusordningene. Selv om mange passasjerer i første omgang vil oppleve det som et tap om bonusordningene forsvinner, er det etter min mening ikke tvil om at passasjerene er bedre tjent med konkurranse og lave priser, enn med bonusprogrammer som binder dem til ett selskap.

Jeg er selvfølgelig klar over at krisen i internasjonal luftfart etter terrorangrepene den 11. september har skapt store økonomiske problemer for mange flyselskaper, og at disse tiltakene som jeg har bedt Konkurransetilsynet vurdere, kan oppleves som at man legger sten til byrden. I de vanskelige omstillingene som selskapene står overfor, må det imidlertid være viktig at selskapene vet hvilke konkurransemessige rammevilkår de må forholde seg til i fremtiden. Å vente med å avklare rammevilkårene ville skape ekstra og unødig usikkerhet, og hvis det er noe flyselskapene ikke trenger nå, er det enda mer usikkerhet om rammevilkårene.

Eirin Faldet (A): Dette var mange fine ord. Men vi vet nå at det pågår et nordisk utredningsarbeid som bedre vil kunne belyse betydningen av bonusordningene for konkurransen internasjonalt og nasjonalt. Resultatet av dette arbeidet skal foreligge til våren. Hvilket grunnlag har departementet for å unnlate å avvente disse vurderingene? Statsråden skjønner vel at dette hastverket veldig lett kan kobles til statsrådens motvilje mot at SAS får kjøpe Braathens?

Statsråd Victor D. Norman: Når det gjelder spørsmålet om samordning i forhold til det utredningsarbeidet som foregår på nordisk basis, er det et spørsmål som naturlig må vurderes av Konkurransetilsynet. La meg igjen presisere: Vi har ikke pålagt Konkurransetilsynet å gjennomføre konkrete tiltak. Vi har bedt dem vurdere tiltak som kan virke begrensende, og det er Konkurransetilsynet selv som har avgjort denne varslingen om bonusordningene nå. Jeg er glad for at de har gjort det, men vi har ikke pålagt dem å gjøre det. Så tidspunktene for ulike tiltak er det Konkurransetilsynet som må vurdere.

Når det gjelder den andre delen av tilleggsspørsmålet, vil jeg presisere: Det er ingen her som legger opp til noen omkamp om SAS–Braathens-saken, men jeg tror det er veldig viktig at både SAS og Braathens og alle andre vet hvilke konkurransevilkår de skal forholde seg til, ikke bare neste uke, men om et halvt år og om ett år. Vi må ikke komme dit hen at vi lager konkurransemessige rammevilkår som en overraskelsespakke som skal offentliggjøres en eller annen gang i fremtiden. Det er det verste for alle parter i dette markedet. Derfor fastholder jeg at saken haster.

Eirin Faldet (A): Gjennom media er det blitt kjent at Administrasjonsdepartementet har engasjert seg i saken, dette til tross for at administrasjonsministeren uttalte prinsipiell skepsis til politisk overprøving av Konkurransetilsynets vurderinger. Det er nå slik at dette brevet fra statsråden til Konkurransetilsynet oppfattes som en instruks til ny vurdering av bonusprogrammet. Er ikke statsråden selv klar over at dette kan oppfattes litt rart, ja meget underlig, i luftfartsmiljøet, og at det lett kan oppfattes som om statsråden er ute etter å ta SAS i stedet for å ivareta passasjerenes interesser?

Statsråd Victor D. Norman: Jeg har ingen garanti for hvordan det oppfattes andre steder, men la meg understreke igjen: Jeg er interessert i at vi skal ha en luftfartsnæring som fungerer godt – for passasjerene og for dem som jobber i næringen. La meg også presisere at vi ikke har instruert Konkurransetilsynet i hva de konkret skal gjøre; vi har bedt dem vurdere en del spørsmål.

La meg så til slutt – og det er kanskje det viktigste – gjøre det klart at det jeg tidligere har sagt, er at jeg ønsker et uavhengig konkurransetilsyn for vurdering av enkeltsaker. Men jeg ønsker selvfølgelig ikke at Regjeringen ikke skal engasjere seg i konkurransepolitikk. Det er helt klart at konkurransepolitikk, som all annen politikk, er ting Regjeringen skal holde på med, statsråden skal holde på med og Stortinget skal holde på med. Konkurransetilsynet skal gjennomføre den politikken som vi legger opp til. Så jeg har aldri tatt til orde for, og kommer aldri til å ta til orde for, at arbeids- og administrasjonsministeren eller andre ikke skulle engasjere seg i luftfartspolitiske spørsmål.

: